search

Χαλβάς με ταχίνι και μέλι

Φανταστικός παραδοσιακός χαλβάς του μπακάλη με ταχίνι και μέλι. Θριφτός, πεντανόστιμος, πανεύκολος χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη ή γλυκόζη και χωρίς χρήση θερμόμετρου.

8-10

15′

0′

Εκτός από τον Μάρτη τι άλλο δε λείπει από την Σαρακοστή; Ο χαλβάς! Κάθε χρόνο τέτοια εποχή μου ζητάτε συνταγή για τον παραδοσιακό χαλβά του μπακάλη και φέτος ήρθε η χρονιά που με χαρά σας παρουσιάζω τη δική μου εκδοχή. Χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη ή γλυκόζη και χωρίς να χρειάζεστε θερμόμετρο για την παρασκευή του. Το πόσο καταπληκτικός βγήκε συνοψίζεται στην πρόταση που μου είπαν οι δικοί μου όταν τον δοκίμασαν “Είναι μακράν καλύτερος από τους αγοραστούς. Δε θα πάρουμε φέτος έτοιμο, θα μας φτιάξεις εσύ!”

Είναι πεντανόστιμος, θρεπτικός αλλά και πανεύκολος. Ουσιαστικά χρειάζονται μόνο 2 βασικά υλικά: ταχίνι και μέλι. Ααα και λίγη υπομονή μέχρι να παγώσει! Αν θέλουμε βέβαια να δώσουμε έξτρα γεύση θα προσθέσουμε 2-3 ακόμα υλικά. Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο που συνοδεύει τη συνταγή και μοιράζομαι μαζί σας όλα τα μυστικά της επιτυχίας.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Ταχίνι: θα χρειαστούμε ένα ταχίνι που στα συστατικά του αναγράφει μόνο 100% σουσάμι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ταχίνι ολικής. Δεν έχω δοκιμάσει να αντικαταστήσω με κάποιο άλλο βούτυρο καρπών, αλλά πιθανόν να βγαίνει εξίσου ωραίος ο χαλβάς.
  • Μέλι: είναι το γλυκαντικό της συνταγής και αναντικατάστατο. Ενδεχόμενη αυξομείωση της ποσότητας του θα αλλάξει την υφή του.
  • Κανέλα: ταιριάζει εκπληκτικά με το ταχίνι και το μέλι.
  • Εκχύλισμα βανίλιας: δίνει έξτρα γεύση αλλά μπορεί και να παραληφθεί.
  • Έξτρα: Πρόσθεσα cranberries αποξηραμένα και ψημένους ανάλατους ξηρούς καρπούς (κάσιους και φυστίκια Αιγίνης). Μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει από αυτά ή και να τα παραλείψετε τελείως.

Tips:

  • Πριν χρησιμοποιήσετε το ταχίνι είναι πολύ σημαντικό να το ανακατέψετε καλά για να ομογενοποιηθεί.
  • Όσο πιο λεπτόρρευστο είναι το ταχίνι τόσο πιο μαλακός θα βγει ο χαλβάς στη συνέχεια.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς πρέπει να είναι ψημένοι ή καβουρντισμένοι.
  • Όσο παραμένει ο χαλβάς έξω από το ψυγείο μαλακώνει.
  • Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε τον χαλβά και σε κάποια μακρόστενη φόρμα που θα έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Αφού κρυώσει τον σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και μεμβράνη και τον μεταφέρετε στο ψυγείο να παγώσει.

Πως διατηρείται;

Αφού κρυώσει τελείως ο χαλβάς τον τοποθετούμε τυλιγμένο με αντικολλητικό χαρτί και μεμβράνη στο ψυγείο για να παγώσει και να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική υφή του χαλβά. Όταν περάσουν 24 ώρες μπορούμε να τον κόψουμε σε κομμάτια και να τον μεταφέρουμε σε ένα δοχείο αποθήκευσης που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Εναλλακτικά μπορούμε να τον αφήσουμε και στο αντικολλητικό χαρτί με τη μεμβράνη. Διατηρείται περίπου για 2 εβδομάδες στο ψυγείο.

Περισσότερα νηστίσιμα γλυκά:

Υλικά

  • 300γρ ταχίνι (με 100% σουσάμι)
  • 230γρ μέλι
  • ½ κ.γ κανέλα
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 40γρ cranberries αποξηραμένα
  • 25γρ ψημένους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση

  1. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε πολύ καλά το ταχίνι ώστε να ομογενοποιηθεί και να γίνει λείο και κρεμώδες.
  2. Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη βανίλια.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι, διαμέτρου περίπου 20εκ, προσθέτουμε το μέλι και το μεταφέρουμε στο μάτι της κουζίνας.
  4. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά (σε ένα μάτι που πηγαίνει μέχρι το 9, το βάζουμε στο 5) και ζεσταίνουμε.
  5. Όταν ξεκινήσει να βράζει και εμφανίζονται οι πρώτες μικρές φουσκάλες, βράζουμε για 4′ λεπτά.
  6. Για να τσεκάρουμε ότι  το μέλι είναι έτοιμο, με ένα κουταλάκι ρίχνουμε σταγόνες σε ένα πιάτο και αυτές θα πρέπει να στέκονται, δηλαδή να διατηρούν το σχήμα τους.
  7. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι σε δόσεις στο μπολ με το ταχίνι  ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
  8. Όσο προσθέτουμε μέλι και ανακατεύουμε τόσο πιο σφιχτό γίνεται το μείγμα και συνεχίζουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο.
  9. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφού κρυώσει ελαφρώς το μείγμα ζυμώνουμε για λίγο με το χέρι.
  10. Απλώνουμε στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε τον χαλβά. Του δίνουμε μακρόστενο σχήμα και τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  11. Αφού κρυώσει τον τυλίγουμε καλά με το χαρτί, στη συνέχεια με μεμβράνη και τον μεταφέρουμε στο ψυγείο για να παγώσει και να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική υφή του χαλβά.
  12. Τον κόβουμε σε κομμάτια με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και τον διατηρούμε στο ψυγείο.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

4 Σχόλια

  1. Το μέλι όταν ζεσταθεί δεν θα ρευστοποιηθεί; Πώς οι σταγόνες του θα στέκονται χωρίς να χάσουν το σχήμα τους;;

    1. Ναι, φυσικά και ρευστοποιείται στο κατσαρολάκι. Όσο βράζει το μέλι αποκτάει σύσταση καραμέλας όταν κρυώσει. Έτσι ρίχνοντας σταγόνες με ένα κουταλάκι σε ένα πιάτο που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου αυτές θα πρέπει να διατηρούν το σχήμα τους και έτσι επιβεβαιώνουμε ότι έχει καραμελοποιηθεί.

  2. Γειά σας. Επειδή όταν βράσουμε το μέλι, αυτό θα χάσει την θρεπτική του αξία, θα μπορούσαμε απλά να το ζεσταίνουμε; ευχαριστώ

    1. Θα μπορούσατε αλλά δε θα βγει χαλβάς αυτό που θα φτιάξετε, οπότε δε θα το πρότεινα. Παρ’ όλο που χάνονται κάποια θρεπτικά συστατικά, είναι σίγουρα πιο υγιεινός από έναν χαλβά του εμπορίου. Αν θέλετε πάντως κάτι πιο θρεπτικό με παρόμοια υλικά θα πρότεινα να δοκιμάσετε το άλειμμα αυτό που δε χρειάζεται καμία θερμική επεξεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *