search

Brownie μους τούρτα

Λαχταριστή, πεντανόστιμη και πανεύκολη σοκολατένια τούρτα. Με μια στρώση αφράτου brownie από χουρμάδες που λιώνει στο στόμα, μια στρώση βελούδινης μους σοκολάτας και φανταστικό γλάσο σοκολάτας που θα σας γεμίσει με απόλαυση αλλά και θρέψη.

8

30′

35′

4ος χρόνος food blogging στο αγαπημένο μου Healthy Tasteland και έχει γίνει πλέον παράδοση κάθε καλοκαίρι να μοιράζομαι μαζί σας την τούρτα των γενεθλίων μου. Πολλοί μάλιστα την περιμένετε πως και πως και η χαρά μου είναι αδιανόητα μεγάλη. Φέτος οι λάτρεις της σοκολάτας θα αγαπήσουν αυτή την τούρτα ένα τσικ παραπάνω γιατί είναι πιο σοκολατένια από ποτέ!

Θα μπορούσα να την περιγράψω με μια και μοναδική λέξη: ΠΟΙΗΜΑ! Αλλά με ξέρετε θα αρκεστώ σε αυτό; Όχι φυσικά! Σήμερα λοιπόν σας έχω Brownie μους τούρτα η οποία εκτός από πανεύκολη, είναι συγκλονιστικά νόστιμη και φυσικά χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη. Με μια στρώση από αφράτο brownie χουρμάδων χωρίς αλεύρι και βούτυρο και μια στρώση με βελούδινη σοκολατένια μους χωρίς κρέμα γάλακτος. Τέλος αυτές οι δύο στρώσεις καλύπτονται με ένα φανταστικό γλάσο σοκολάτας. Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε αυτή την ονειρική τούρτα;

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Χουρμάδες: Οι αγαπημένοι μου είναι οι βασιλικοί αλλά σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλούς. Σε κάθε περίπτωση επειδή θα χρειαστούμε 200γρ χωρίς κουκούτσια για τη συνταγή, να προμηθευτείτε σίγουρα 50-60γρ παραπάνω.
  • Φουντουκοβούτυρο: Αφήνει μια φανταστική επίγευση πραλίνας τόσο στο brownie όσο και στη μους αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε βούτυρο καρπών αρκεί στα συστατικά του να αναγράφει 100%  ξηρός καρπός. Για την αντικατάσταση με ταχίνι κρατάω μια μικρή επιφύλαξη, γιατί θεωρώ ότι μπορεί να αλλάξει ελαφρώς η υφή του brownie.
  • Γάλα: Χρησιμοποίησα με 1,5% λιπαρά αλλά θεωρώ χωρίς να το έχω δοκιμάσει ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί και με κάποιο φυτικό γάλα τόσο στο brownie, όσο και στο γλάσο. Όμως προτείνω να αποφύγετε στο γλάσο το γάλα αμυγδάλου γιατί όταν ζεσταίνεται/βράζει “κόβει”.
  • Βανίλια: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κάψουλα βανίλιας αντί για 1 κ.γ εκχύλισμα.
  • Αυγό: Θα χρειαστείτε ένα μέτριο αυγό το οποίο είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο. Τα “αυγά λιναρόσπορου’ δε νομίζω ότι θα λειτουργούσαν εδώ.
  • Κακάο: Χρησιμοποίησα άγλυκο κακάο σε σκόνη, το οποίο θα μπορούσε να αντικατασταθεί και με χαρουπόσκονη.
  • Βaking σόδα: Μαγειρική σόδα σε σκόνη για να φουσκώσει το brownie. Δεν το έχω δοκιμάσει με baking powder, αλλά αν το επέλεγα ίσως έβαζα παραπάνω ποσότητα.
  • Αλάτι: Η χρήση του είναι προαιρετική, αλλά κατά τη γνώμη μου ενισχύει τις γεύσεις των γλυκών εξαιρετικά. Ειδικά όταν συνδυάζεται με σοκολάτα!
  • Γλυκαντικό: Για το brownie χρειάστηκα μόλις 30γρ ζάχαρη καρύδας, ενώ μπορεί να αντικατασταθεί με καστανή ζάχαρη σε ίδια ποσότητα. Μπορείτε και να την παραλείψετε αλλά για δικά μου γούστα το brownie ήταν ελαφρώς πικρό.
  • Κρέμα καρύδας: Για τη μους θα χρειαστείτε απαραίτητα κρέμα καρύδας σε κονσέρβα και όχι σε κάποια άλλη συσκευασία. Είναι αναντικατάστατη!
  • Κουβερτούρα: Συνήθως επιλέγω σοκολάτα με στέβια ή με ζάχαρη καρύδας. Αλλά φυσικά μπορεί να γίνει και με κουβερτούρα με ζάχαρη.
  • Μπανάνες: Περίπου 2 μέτριες ώριμες μπανάνες χρειάζεται η συνταγή. Θα ζυγίσετε 250γρ αφού τις ξεφλουδίσετε. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικατασταθεί με ώριμο αβοκάντο απλώς θα βγει ελαφρώς πιο πικρή η μους με αυτή την αντικατάσταση.
  • Λάδι καρύδας: Απαραίτητο για να γυαλίσει η επικάλυψη. Μπορεί να αντικατασταθεί με βούτυρο στην ίδια ποσότητα.
  • Φουντούκια: Χρησιμοποίησα στη διακόσμηση, αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι ξηρό καρπό σας αρέσει ή και να τα παραλείψετε.

Tips:

  • Αν  ψήσετε σε ταψάκι με διάμετρο μικρότερη/μεγαλύτερη των 20εκ. σίγουρα θα χρειαστεί αυξομείωση του χρόνου ψησίματος του brownie. Επίσης η στρώση της μους θα βγει μικρότερη/μεγαλύτερη αντίστοιχα.
  • Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξετε τις αναλογίες των υλικών στη μους γιατί μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην πήξει όσο πρέπει και να μην μπορείτε αργότερα να κόψετε κομμάτια.
  • Αν χτυπήσετε την μπανάνα στο μούλτι και δεν γίνεται λεία κρέμα, προσθέστε λίγο από την κρέμα σοκολάτας για να διευκολύνετε την ομογενοποίηση.
  • Αφού προσθέσετε όλα τα υλικά για τη μους σε ένα μπολ μπορείτε, αν και αρκεί ένα καλό ανακάτεμα με το σύρμα, να τη χτυπήσετε με ένα μίξερ χειρός ή στο μπλέντερ.
  • Να σημειώσω επίσης ότι το brownie βγαίνει ελαφρώς υγρό, οπότε αν δοκιμάσετε να δείτε αν ψήθηκε καρφώνοντας το με οδοντογλυφίδα δε θα βγαίνει εντελώς καθαρή.
  • Για το στήσιμο της τούρτας χρησιμοποιώ τσέρκι με μεταβλητή διάμετρο.
  • Το γλάσο μπορούμε να το ετοιμάσουμε με δύο τρόπους: Είτε προσθέτοντας τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ και ζεσταίνοντας με προσοχή στο φούρνο μικροκυμάτων (ανοίγοντας ανά δευτερόλεπτα για να ανακατέψουμε) είτε σε μπεν μαρί.
  • Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το γλάσο.
  • Για να σχηματίσετε φλοίδες σοκολάτας θα χρειαστείτε ένα peeler (αποφλοιωτή).

Πως διατηρείται:

Η τούρτα διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες. Ιδανικά αποθηκεύστε τη μέσα σε μια τουρτιέρα με καπάκι ή αλλιώς κόψτε την σε κομμάτια και βάλτε τα σε ένα δοχείο αποθήκευσης που κλείνει με καπάκι.

Περισσότερες συνταγές για τούρτες:

Υλικά

Για το brownie:

  • 200γρ χουρμάδες απύρηνους
  • 120γρ φουντουκοβούτυρο
  • 70γρ γάλα
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αυγό
  • 50γρ κακάο άγλυκο σε σκόνη
  • ½ κ.γ baking σόδα
  • ¼ κ.γ αλάτι
  • 30γρ ζάχαρη καρύδας

Για τη μους:

  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας
  • 280γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250γρ σάρκα ώριμης μπανάνας
  • 35γρ φουντουκοβούτυρο
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Για το γλάσο:

  • 75γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 65γρ γάλα
  • 25γρ λάδι καρύδας

Για τη διακόσμηση:

  • Φουντούκια τριμμένα
  • Σοκολάτα κουβερτούρα σε φλοίδες

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και εναλλακτικές παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”

Εκτέλεση

Για το brownie:

  1.  Βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ και τους μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για περίπου 10′.
  2. Στραγγίζουμε τους χουρμάδες, τους πατάμε ελαφρώς να φύγει το έξτρα νερό και τους μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ.
  3. Προσθέτουμε το φουντουκοβούτυρο, το γάλα, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή πάστα.
  4. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αυγό και ομογενοποιούμε με ένα σύρμα.
  5. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το brownie και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα στρόγγυλο ταψάκι 20εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-190°C για 35-40′.
  8. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για τη μους:

  1. Ανακινούμε καλά την κρέμα καρύδας, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.
  2. Βάζουμε το μπολ σε φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνουμε ανοίγοντας για να ανακατέψουμε ανά κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε μια λεία κρέμα. (Εναλλακτικά ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει σε κατσαρολάκι)
  3. Προσθέτουμε στο μούλτι τις μπανάνες, το φουντουκοβούτυρο, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε την κρέμα σοκολάτας, την κρέμα μπανάνας και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε μια απολύτως λεία κρέμα.
  5. Μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς η μους για περίπου 1 με 1 ½ ώρα.

Για το στήσιμο:

  1. Αφού έχει κρυώσει τελείως το brownie, το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα ή τουρτιέρα αφαιρώντας το αντικολλητικό χαρτί.
  2. Βάζουμε γύρω από το brownie ένα τσέρκι με μεταβλητή διάμετρο και το σφίγγουμε ελαφρώς.
  3. Βγάζουμε τη μους από το ψυγείο που θα έχει πήξει ελαφρώς, την ανακατεύουμε με μια μαρίζ και την αδειάζουμε πάνω από το brownie.
  4. Μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να πήξει για ένα βράδυ ή τουλάχιστον για 6 ώρες.
  5. Αφού σφίξει τελείως η μους, ξεκολλάμε την τούρτα από το τσέρκι με τη βοήθεια ενός ίσιου μαχαιριού γυρίζοντας το γύρω γύρω και ξεφορμάρουμε.

Για τη διακόσμηση:

  1. Για το γλάσο: Λιώνουμε τη σοκολάτα, το γάλα και το λάδι καρύδας σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  2. Όταν κρυώσει περιχύνουμε το γλάσο πάνω από την τούρτα.
  3. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή μιας σπάτουλας καλύπτουμε με ένα λεπτό στρώμα γλάσου και τα πλαϊνά της τούρτας.
  4. Γαρνίρουμε με τριμμένα φουντούκια και φλοίδες σοκολάτας.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

3 Σχόλια

  1. Αν και η περιγραφή είναι λεπτομερεστατη όσο δεν πάει και συγχαρητήρια γιαυτό θα ήθελα να ρωτήσω στην κρεμα καρυδας αξιοποιουμε όλο το περιεχόμενο και το νερό που μένει κάτω κάτω ή μόνο το στέρεο μερος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *