search

Τούρτα Black Forest

Ονειρική, πεντανόστιμη και λαχταριστή τούρτα Black Forest σε healthier εκδοχή. Με στρώσεις από συγκλονιστικά αφράτα παντεσπάνια με αλεύρι ολικής και βρώμη, σάλτσα ολόφρεσκων κερασιών με μέλι και σαντιγί από φυτική κρέμα.

12-14

60′

30′

26 Ιουνίου! Η 177η μέρα του χρόνου είναι η μέρα των γενεθλίων μου, όπως έμαθα νωρίτερα το πρωί βγάζοντας ένα βίντεο χρησιμοποιώντας ένα instagram φίλτρο. Όσο ζεις μαθαίνεις και έτσι δεν είναι άλλωστε; Άλλος ένας χρόνος πέρασε και νομίζω ότι σα χθες έσβηνα τα κεράκια της προηγούμενης τούρτας. Και φέτος με βρίσκει να ετοιμάζω με χαρά (και λίγο άγχος για να τα προλάβω όλα) το τραπέζι των γενεθλίων μου σε αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Θα άφηνα όμως εσάς παραπονεμένους; Όχιιι φυσικά! Για ελάτε, γιατί κερνάω τούρτα!

Κάθε χρόνο η τούρτα των γενεθλίων μου έχει πρωταγωνιστή ένα φρούτο. Φέτος έχουν την τιμητική τους τα κεράσια σε μια πραγματικά ονειρική Βlack Forest. Είναι λαχταριστή, πεντανόστιμη, ελαφρώς γλυκόξινη και συγκλονιστικά αφράτη. Μην παραλείψετε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο που τη συνοδεύει γιατί είμαι σίγουρη θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

Για τα παντεσπάνια:

  • Νερό και στιγμιαίος καφές: Μπορούμε να παραλείψουμε τον καφέ και να βάλουμε μόνο το νερό. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 120γρ καφέ εσπρέσο.
  • Γιαούρτι: Για τη συνταγή χρησιμοποίησα στραγγιστό 2%. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κάποιο φυτικό γιαούρτι.
  • Γάλα: Επέλεξα ελαφρύ γάλα με 1,5% λιπαρά. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε ζωικό ή φυτικό γάλα προτιμούμε.
  • Ελαιόλαδο: Προτιμώ πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Αυγά: Χρειαζόμαστε δύο μέτρια αυγά. Δεν έχω τεστάρει τα “αυγά λιναρόσπορου” (δηλαδή 2 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο σε 6 κ.σ νερό) αλλά λογικά θα λειτουργούσαν στη συνταγή.
  • Διογκωτικά: Θα χρειαστούμε baking powder και baking σόδα. Είναι αναντικατάστατα και δε θα πρέπει να παραλείψουμε κανένα από τα δύο.
  • Αρωματικά: Οι κάψουλες βανίλιας μπορούν να αντικατασταθούν με 2κ.γ υγρή βανίλια. Το εκχύλισμα πικραμύγδαλου είναι προαιρετικό και μπορεί να παραληφθεί.
  • Αλάτι: Μια τσιμπιά αρκεί για να ενισχύσει τη γεύση, ωστόσο είναι προαιρετικό.
  • Γλυκαντικό: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη καρύδας με καστανή ζάχαρη ή ίσως με ζάχαρη χουρμά ενώ δε γίνεται να αντικατασταθεί με μέλι ή κάποιο άλλο υγρό γλυκαντικό.
  • Κακάο: Επιλέγουμε οπωσδήποτε 100% κακάο χωρίς ζάχαρη.
  • Αλεύρι: Για τη συνταγή θα χρειαστούμε αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό πλούσιο σε φυτικές ίνες που είναι ιδανικό για τη ζαχαροπλαστική. Δεν έχω δοκιμάσει να το αντικαταστήσω, αλλά θεωρώ ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί στην ίδια ποσότητα με αλεύρι ολικής γ.ο.χ, αλεύρι γ.ο.χ ή ντίνκελ.
  • Βρώμη: Θα χρειαστεί να αλέσουμε στο μπλέντερ νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν σκόνη. Θα πρότεινα να μην αντικατασταθεί με έτοιμο αλεύρι βρώμης.

Για τα κεράσια και το στήσιμο:

  • Κεράσια: Χρησιμοποίησα ολόφρεσκα κεράσια, τα οποία δυστυχώς είναι διαθέσιμα για κάτι λιγότερο από 3 μήνες, από μέσα Μάϊου έως τον Ιούλιο. Αν τη φτιάξετε εκτός εποχής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα κεράσια ή κάποια μαρμελάδα κεράσι. Θα ταίριαζε και κάποιο άλλο κόκκινο φρούτο όπως φράουλες, μύρτιλα, raqsberries η μιξ μούρων.
  • Γλυκαντικά: Η ποσότητα των γλυκαντικών εξαρτάται από το πόσο ξινά είναι τα κεράσια μας και μπορούμε να τις αυξομειώσουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Εγώ πρόσθεσα εκτός από μέλι και σταγόνες υγρής στέβιας.
  • Κορν φλάουρ και νερό: Απαραίτητα για να πήξει η σάλτσα από τα κεράσια.
  • Κρέμα γάλακτος: Χρησιμοποίησα φυτική αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια ζωική κρέμα γάλακτος.
  • Κουβερτούρα: Τρίβουμε σε ένα τρίφτη την  κουβερτούρα για τη διακόσμηση. Εναλλακτικά μπορούμε να βρούμε έτοιμη τριμμένη στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Πως να την προετοιμάσουμε:

Πολλές φορές όταν ετοιμάζουμε κάποιο τραπέζι ή κάποιο πάρτι ο χρόνος μας είναι συνήθως περιορισμένος. Για αυτό τι καλύτερο από το να μοιράσουμε την προετοιμασία της τούρτας σε 2 μέρες. Τι μπορούμε να ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα:

  • Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με έναν αποπυρηνωτή (εργαλείο αφαίρεσης κουκουτσιών), τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και τα βάζουμε στο ψυγείο.
  • Φτιάχνουμε τα παντεσπάνια και αφού κρυώσουν τελείως, καλύπτουμε τα ταψάκια με μεμβράνη και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο.
  • Ετοιμάζουμε τη σαντιγί και τη βάζουμε σε ένα δοχείο αποθήκευσης στο ψυγείο.

Την επομένη μέρα ετοιμάζουμε τα κεράσια και αφού κρυώσουν τελείως στήνουμε την τούρτα.

Tips:

  • Για να καλύψω με αντικολλητικό χαρτί την κάτω επιφάνεια από τα ταψάκια: Απλώνω στον πάγκο το αντικολλητικό χαρτί, ακουμπάω πάνω το ταψάκι και με ένα μολύβι διαγράφω έναν κύκλο γύρω γύρω από τη διάμετρο του. Τέλος κόβω με ένα ψαλίδι και το βάζω στο ταψάκι μου.
  • Τα παντεσπάνια τα ψήνουμε ένα ένα. Αν τα ψήσουμε ταυτόχρονα, σίγουρα ο χρόνος ψησίματος θα διαφέρει από τον προτεινόμενο.
  • Για ελέγξουμε αν τα παντεσπάνια είναι ψημένα καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα στη μέση, αν βγαίνει σχεδόν στεγνή είναι έτοιμα.
  • Για να φτιάξουμε εύκολα σαντιγί καλό θα ήταν η κρέμα γάλακτος να είναι παγωμένη. Για αυτό την αφαιρούμε από το ψυγείο μόνο όταν θέλουμε να τη χτυπήσουμε.
  • Δεν προσθέτουμε ποτέ απευθείας το κορν φλάουρ σε υγρό που βράζει, το διαλύουμε πάντα σε κρύο υγρό και στη συνέχεια το προσθέτουμε σε υγρή μορφή. Έτσι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το σβόλιασμα.
  • Για το στήσιμο με βοηθάει να χρησιμοποιώ τσέρκι με μεταβλητή διάμετρο έτσι η τούρτα μου εκτός του ότι βγαίνει επίπεδη μειώνει και την πιθανότητα να αναμειχθούν οι στρώσεις της.
  • Η χρήση του κορνέ αν και είναι αρκετά βοηθητική στο στήσιμο, δεν είναι απαραίτητη. Μπορούμε να απλώσουμε τη σαντιγί με μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο μαχαίρι.
  • Αν δε θέλουμε να καλύψουμε όλη την τούρτα με σαντιγί, θα μπορούσαμε μετά την τελευταία στρώση των κερασιών να διακοσμήσουμε μόνο με μια λωρίδα σαντιγί και με ένα κορνέ να καλύψουμε μόνο τα πλαϊνό μέρος της τούρτας.

Πως διατηρείται:

Η τούρτα διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Αφού την κόψουμε μπορούμε είτε να την αποθηκεύσουμε σε τουρτιέρα κλείνοντας με το καπάκι της, είτε να την κόψουμε σε κομμάτια και να τη διατηρήσουμε σε δοχεία αποθήκευσης με καπάκι.

Περισσότερες συνταγές με φρούτα που θα λατρέψετε:

Υλικά

Για τα παντεσπάνια:

  • 120γρ (κρύο) νερό και 1 κ.γ στιγμιαίο καφέ
  • 260γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 60γρ γάλα
  • 40γρ ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ baking σόδα
  • 2 κάψουλες βανίλια
  • 3-4 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου (προαιρετικά)
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 200γρ ζάχαρη καρύδας
  • 30γρ κακάο
  • 200γρ αλεύρι ολικής μαλακό
  • 70γρ αλεσμένες νιφάδες βρώμης

Για τα κεράσια:

  • 800γρ φρέσκα κεράσια
  • 100γρ νερό
  • 80γρ μέλι
  • Υγρή στέβια (προαιρετικά)
  • 30γρ κορν φλάουρ σε 60γρ νερό

Για το στήσιμο:

  • 1 συσκευασία φυτική κρέμα γάλακτος (5οοml)
  • Tριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση

Για τα παντεσπάνια:

  1. Σε ένα ποτήρι προσθέτουμε το νερό, τον καφέ και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί.
  2. Μεταφέρουμε τον καφέ σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο, τα αυγά και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  3. Προσθέτουμε το baking powder, τη baking σόδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 1-2′ λεπτά.
  4. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά ένα ένα, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και ομοιόμορφο μείγμα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 190°C.
  6. Λαδώνουμε ελαφρώς τα τοιχώματα από δύο ταψάκια των 25εκ και καλύπτουμε την κάτω επιφάνεια τους με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Ψήνουμε ένα ένα τα παντεσπάνια για 15′ λεπτά το καθένα.
  9. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και με ένα ίσιο μαχαίρι ξεκολλάμε τα τοιχώματα.

Για τα κεράσια:

  1. Πλένουμε τα κεράσια και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  2. Με τη βοήθεια ενός αποπυρηνωτή αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση.
  3. Τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα 100γρ νερό, το μέλι, υγρή στέβια (προαιρετικά) και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά.
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει, βράζουμε για 3-4′ λεπτά.
  5. Παράλληλα σε ένα ποτηράκι διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 60γρ νέρο ανακατεύοντας πολύ καλά με ένα κουταλάκι.
  6. Αφού περάσουν τα 3-4′ λεπτά προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα των κερασιών.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Για το στήσιμο:

  1. Χτυπάμε σε ένα μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί και τη βάζουμε σε ένα κορνέ.
  2. Σε μια πιατέλα αναποδογυρίζουμε το ένα ταψάκι με το παντεσπάνι, βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί και με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε το παντεσπάνι σε διάφορα σημεία.
  3. Προαιρετικά βάζουμε γύρω από τη βάση ένα τσέρκι με μεταβλητή διάμετρο και το σφίγγουμε ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε τα μισά κεράσια και τα απλώνουμε καλύπτοντας όλη την επιφάνεια από το παντεσπάνι.
  5. Με το κορνέ βάζουμε μια στρώση σαντιγί πάνω από τα κεράσια.
  6. Αναποδογυρίζουμε το δεύτερο παντεσπάνι, βγάζουμε πάλι το αντικολλητικό χαρτί και με την οδοντογλυφίδα το τρυπάμε.
  7. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα κεράσια και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες να παγώσει.
  9. Βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε το τσέρκι και βάζουμε με το κορνέ μια στρώση σαντιγί πάνω από τα κεράσια
  10. Με ένα μαχαίρι ισιώνουμε την πάνω επιφάνεια και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί το πλαϊνό μέρος της τούρτας.
  11. Προαιρετικά με ένα μικρό κουταλάκι κάνουμε σχέδια στην πάνω επιφάνεια της τούρτας.
  12. Γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα και φρέσκα κεράσια.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

9 Σχόλια

  1. Δεν χρειαζεται η σοδα σιγουρα, γιατι δεν υπαρχει οξινος παραγοντας οπως κεμονι ή ξυδι για να την ενεργοποιησει. Το baking επαρκει απο μονο του

    1. Ο όξινος παράγοντας υπάρχει και είναι το γιαούρτι. H σόδα δεν πρέπει να παραληφθεί σε καμία περίπτωση ούτε να αντικατασταθεί με baking powder γιατί θα αλλάξει εντελώς την υφή από τα παντεσπάνια και δε θα είναι καθόλου ευχάριστη.

  2. Φαίνεται τέλεια συνταγή κ εύκολη!!Θα την δοκιμάσω!!Μπορώ αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσω ηλιέλαιο;αν ναι σε τι ποσότητα;

    1. Είναι κρέμα γάλακτος που βρίσκεις στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Η κρέμα καρύδας δεν κάνει για αυτή τη συνταγή.

  3. Τέλεια συνταγή ευχαριστούμε πολύ! Ένα πράγμα μόνο δεν καταλαβα…τα 100γρ νερό, που γράφει στα υλικά για τα κεράσια, που τα χρησιμοποιώ;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *