Τούρτα με κρέμα γιαούρτιου και ζελέ φράουλα
Δροσερή, ελαφριά και πεντανόστιμη τούρτα με βάση από παξιμάδια χαρουπιού, φραουλένια κρέμα γιαουρτιού, φρέσκα φρούτα και ζελέ φράουλα.
10-12
20′
0′
Το γλυκό των παιδικών μου χρόνων. Θυμάμαι τη μαμά να το φτιάχνει σε ένα μεγάλο τάπερ & το λέγαμε ΤΟ ζελέ. Δεν ήταν όποιο ζελέ ήταν ΤΟ ζελέ γιατί παρέα του είχε μπισκότα, κρέμα & φρούτα κομπόστα. Σου έχω λοιπόν συνταγή για ένα από τα πιο μαμαδίστικα, δροσερά & ελαφριά γλυκά του καλοκαιριού με 2-3 παραλλαγές που έχω αγαπήσει.
Tips:
- Για τη βάση αντί για παξιμαδάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα της επιλογής μας, αφαιρώντας το μέλι και βάζοντας λίγη περισσότερη ποσότητα βούτυρο (ή λάδι καρύδας)
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι φρούτα μας αρέσουν και να αυξομειώσουμε φυσικά την ποσότητα τους.
- Επιλέξτε όποια γεύση ζελέ σας αρέσει περισσότερο.
Υλικά
Για τη βάση:
- 200γρ παξιμαδάκια χαρουπιού χωρίς αλάτι & ζάχαρη (χρησιμοποίησα με χαρουπόμελο)
- 30-35γρ μέλι
- 50-60γρ βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα γιαουρτιού:
- 1 φακελάκι ζελέ φράουλα χωρίς ζάχαρη
- 250ml ζεστό νερό
- 400γρ γιαούρτι
- 4-5 φράουλες ψιλοκομμένες
- 1 βερύκοκο ψιλοκομμένο
- 1 μπανάνα ψιλοκομμένη
- 15 μύρτιλα
Για το τελείωμα:
- 1 φακελάκι ζελέ φράουλα χωρίς ζάχαρη
- 250ml ζεστό νερό
- 250ml κρύο νερό
- 20 φράουλες κομμένες στη μέση
- 30 μύρτιλα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τα παξιμαδάκια μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη βάση και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν.
- Βουτυρώνουμε ελαφρώς μία φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι 25-26εκ, αδειάζουμε το μείγμα χαρουπιού και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας το.
- Διαλύουμε στο ζεστό νερό το 1 φακελάκι ζελέ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Αφού κρυώσει, προσθέτουμε το γιαούρτι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα και περιχύνουμε το μείγμα στη φόρμα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο.
- Μετά από περίπου 30-40’ λεπτά η κρέμα γιαουρτιού έχει αρχίσει να πήζει. Αφαιρούμε από το ψυγείο και διακοσμούμε με τα φρούτα, πιέζοντας τα ελαφρώς μέσα στην κρέμα. Επιστρέφουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
- Όσο περιμένουμε, ετοιμάζουμε το ζελέ για το τελείωμα. Διαλύουμε στο ζεστό νερό το 1 φακελάκι ζελέ και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρύο νερό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Αφού περάσει η 1 ώρα και έχει πήξει καλά η κρέμα γιαουρτιού, αφαιρούμε το γλυκό μας από το ψυγείο και προσεκτικά ρίχνουμε σιγά σιγά το υγρό ζελέ πάνω από τα φρούτα.
- Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά. Όταν είναι έτοιμο, με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε τα τοιχώματα και αφαιρούμε το τσέρκι.
4 Σχόλια
Το ζελέ χωρίς ζάχαρη που το βρίσκουμε;
Σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ!
Καλησπέρα, στη βάση αντί για παξιμάδια μπορώ να χρησιμοποιήσω μπισκότα τύπου digestive στην ίδια ποσότητα; Αν όχι, μπορώ να χρησιμοποιήσω παξιμάδια απλά;
Καλησπέρα! Ναι, μπορείτε να δείτε τις οδηγίες αντικατάστασης στα tips. Λίγο πιο πάνω από τα υλικά.