search

Τούρτα Banoffee

Τούρτα Banoffee με στρώσεις από: αφράτο και ζουμερό brownie γλυκοπατάτας χωρίς αλεύρι, καραμέλας χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και χωρίς βούτυρο, φρέσκες μπανάνες και φυτικής κρέμας γάλακτος. Με μια λέξη ΘΕΪΚΗ! Συγκλονιστικά αφράτη, ελαφριά με απίθανη γεύση που θα ενθουσιάσει τους πάντες!

8-10

60′

110′

Η φετινή τούρτα των γενεθλίων μου καθυστέρησε ακριβώς ένα μήνα να κάνει την εμφάνιση της και να πάρει επάξια μια θέση στο προφίλ μου. Σας εγγυώμαι όμως ότι οποίος τη δοκιμάσει θα επιβεβαιώσει πως είναι μια τρανή απόδειξη αυτού που λένε «Το καλό πράγμα αργεί». Με την πρώτη μπουκιά θα συμφωνήσετε ότι άξιζε κάθε λεπτό που αφιερώσατε για να την ετοιμάσετε!

Υλικά

Για τις βάσεις:

  • 1.100γρ γλυκοπατάτες (περίπου 3 τεμάχια)
  • 200γρ φυστικοβούτυρο
  • 20γρ ελαιόλαδο
  • 200γρ μέλι
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ αλάτι
  • 20γρ κακάο
  • 2 κ.γ baking powder
  • 130γρ νιφάδες βρώμης αλεσμένες

Για την καραμέλα:

  • 150γρ χουρμάδες βασιλικούς (περίπου 7-8 τεμάχια)
  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30γρ κορν φλάουρ
  • 40-50γρ νερό

Για το στήσιμο:

  • 1 συσκευασία φυτική κρέμα γάλακτος για σαντιγί (500ml)
  • 2-3 μπανάνες σε ροδέλες
  • 80γρ κουβερτούρα
  • Ξύσμα κουβερτούρας

Εκτέλεση

Για τις βάσεις:

  1. Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε με τη φλούδα από πάνω (δηλαδή το κομμένο μέρος να ακουμπάει κάτω) σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για περίπου 45’ λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα από τις γλυκοπατάτες. Θα χρειαστούμε 700γρ.
  3. Μεταφέρουμε τα 700γρ από τις γλυκοπατάτες στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις) και πολτοποιούμε.
  4. Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε ξανά να ομογενοποιηθούν.
  6. Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ταψάκια των 24εκ που έχουμε καλύψει τον πάτο τους με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε ομοιόμορφα. (Το μείγμα μας είναι αρκετά παχύρευστο)
  7. Ψήνουμε ένα ένα ταψάκι που σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C για 18-20’ λεπτά το καθένα.
  8. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την καραμέλα:

  1. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους βάζουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με ζεστό νερό για 10’ λεπτά.
  2. Τους αφαιρούμε από το νερό πιέζοντας τους ελαφρά για να βγάλουν το έξτρα νερό και τους μεταφέρουμε στο μούλτι.
  3. Προσθέτουμε 120γρ κρέμα καρύδας, το αλάτι και πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσουν ομοιογενή κρεμώδη υφή.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα των χουρμάδων σε ένα κατσαρόλακι και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα καρύδας.
  5. Με ένα σύρμα ομογενοποιούμε και δίνουμε μια βράση σε μέτρια φωτιά.
  6. Σε ένα ποτήρακι διαλύουμε καλά το κορν φλάουρ στο νερό. Το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι σιγά σιγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ένα σύρμα.
  7. Δίνουμε μια βράση, ανακατεύοντας για να πήξει η καραμέλα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. (Προαιρετικά την περνάμε από ένα σουρωτήρι για πιο λεία υφή).

Για το στήσιμο:

  1. Χτυπάμε σε ένα μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε 250γρ από τη σαντιγί, 180γρ από την καραμέλα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Βάζουμε την υπόλοιπη σαντιγί σε ένα κορνέ.
  4. Σε μια πιατέλα βάζουμε τη μια βάση, απλώνουμε την μισή καραμέλα, προσθέτουμε μια στρώση από ροδέλες μπανάνας και από πάνω τη μισή σαντιγί.
  5. Για να βγει η τούρτα μας ίσια βάζουμε γύρω από τη βάση ένα τσέρκι με μεταβλητή διάμετρο και προσθέτουμε με προσοχή τη δεύτερη βάση.
  6. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις καραμέλα-μπανάνες-σαντιγί. Τέλος βάζουμε την τρίτη βάση, σφίγγουμε το τσέρκι και πατάμε ελαφρώς την τούρτα μας να ισιώσει.
  7. Μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε ιδανικά να παγώσει όλο το βράδυ. Διαφορετικά για τουλάχιστον 3-4 ώρες.
  8. Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε το τσέρκι και καλύπτουμε την τούρτα μας ομοιόμορφα με το μείγμα σαντιγί-καραμέλα κρατώντας στην άκρη 220γρ για τη διακόσμηση.
  9. Λιώνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε να κρυώσει. Τη ρίχνουμε στα 220γρ επικάλυψης που κρατήσαμε και ανακατεύουμε.
  10. Βάζουμε σε κόρνε και στολίζουμε την τούρτα μας όπως μας αρέσει και πασπαλίζουμε με ξύσμα κουβερτούρας.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *