search

Κέικ μπάρες με μήλο και επικάλυψη τυριού

Πεντανόστιμες, λαχταριστές και αφράτες μπάρες κέικ με μήλο, φυστικοβούτυρο και κανέλα. Με μια βελούδινη επικάλυψη τυριού με μέλι και άρωμα βανίλιας.

12

15′

20-25′

Έχει ξεκινήσει επίσημα η εποχή του μήλου! Ένα φρούτο που αγαπά να συνδυάζεται με κανέλα, γαρύφαλλο και φυστικοβούτυρο. Έτσι δε του χάλασα χατίρι μάζεψα όλους τους αγαπημένους του φίλους σε αυτή η συνταγή και το πάρτι στήθηκε: Ονειρικές μπάρες μήλου με επικάλυψη τυριού!

Είναι απίστευτα αφράτες και λαχταριστές και συμπληρώνονται με μια βελούδινη επικάλυψη τυριού. Δεν έχουν κρυσταλλική ζάχαρη ή βούτυρο, είναι πανεύκολες, γρήγορες και σας περιμένουν να τις απολαύσετε.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Μήλο: Για τη συνταγή χρειάστηκα ένα μέτριο μήλο περίπου 160γρ (ακαθάριστο) αλλά μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα του.
  • Αυγά: Δύο μέτρια αυγά χρησιμοποίησα, δεν έχω δοκιμάσει τα “αυγά λιναρόσπορου” για να δω αν θα δουλέψει σε αυτή τη συνταγή.
  • Έλαιο: Για τη λιπαρή ουσία αρκούν μόνο 50γρ λάδι καρύδας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο.
  • Γιαούρτι: Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε γιαούρτι ζωικό, αν το αντικαταστήσετε ή παραλείψετε το κέικ δε θα βγει τόσο αφράτο.
  • Φυστικοβούτυρο: Επιλέγουμε πάντα φυστικοβούτυρο που στα συστατικά του αναγράφει μόνο 100% φυστίκι. Μπορείτε βέβαιαα να αντικαταστήσετε με όποιο βούτυρο ξηρού καρπού θέλετε.
  • Βανίλια: Αντί για 1 κ.γ υγρή βανίλια μπορείτε να βάλετε 1 κάψουλα στο κέικ, αλλά όχι στην επικάλυψη γιατί η κάψουλα πικρίζει ελαφρώς.
  • Γλυκαντικό: Για το κέικ χρησιμοποίησα ζάχαρη καρύδας και μπορεί να αντικατασταθεί με καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη χουρμά. Ενώ για την επικάλυψη μέλι π0υ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιρόπι σφενδάμου.
  • Γάλα: Αντί για ζωικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτικό της επιλογής σας.
  • Αλεύρι: Τα 180γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίν απ) μπορούν να αντικατασταθούν με αλεύρι γ.ο.χ ή ντίνκελ καιι 1 κοφτό κ.γ baking powder.
  • Μπαχαρικά: Γίνεται μήλο χωρίς κανέλα και γαρύφαλλο; Ειναι φτιαγμένα για να συνδυάζονται. Επίσης μια τσιμπιά αλάτι απογειώνει τη γεύση όλων των γλυκών.
  • Βaking σόδα: Απαραίτητη και αναντικατάστατη. Αν την παραλείψετε θα αλλάξει η υφή του κέικ και σίγουρα δε θα βγει τόσο αφράτο.
  • Τυρί: Στην επικάλυψη έβαλα μασκαρπόνε που έχει την ιδανική υφή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με τυρί κρέμα ή και ακόμα και με γιαούρτι, απλώς η επικάλυψη δε θα βγει τόσο “στεκάτη” γιατί θα έχει περισσότερη υγρασία.

Tips:

  • Αν δεν έχετε μίξερ χειρός, χτυπήστε πρώτα με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη καρύδας για 1-2′ να αφρατέψουν, στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υλικά και ανακατέψτε καλά το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  • Αν δεν έχετε ταψάκι στις διαστάσεις που προτείνω, στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει το μείγμα να φτάνει περίπου σε 2 δάκτυλα ύψος.
  • Το βίντεο της εκτέλεσης το βρίσκετε εδώ.

Πως διατηρείται:

  • Στο ψυγείο: Αφού απλώσουμε την επικάλυψη τυριού και κόψουμε σε κομμάτια, τα αποθηκεύουμε σε ένα σκεύος που κλείνει με καπάκι και τα διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 4 μέρες.
  • Στην κατάψυξη: Αν θέλετε να καταψύξετε τις μπάρες θα πρέπει να παραλείψετε την επικάλυψη και να τις αποθηκεύσετε σε ένα δοχείο με καπάκι κατάλληλο για κατάψυξη. Αν τοποθετήσετε σε στρώσεις, να βάλετε αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα ή να τις τυλίξετε με μεμβράνη.

Περισσότερα κέικ που πρέπει να δοκιμάσετε:

Υλικά

Για το κέικ:

  • 1 μέτριο μήλο
  • ½ κ.γ κανέλα
  • 2 αυγά
  • 50γρ λάδι καρύδας
  • 60γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 60γρ φυστικοβούτυρο
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 120γρ ζάχαρη καρύδας
  • 100γρ γάλα
  • 180γρ φαρίν απ
  • ½ κ.γ κανέλα
  • ¼ κ.γ γαρύφαλλο
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • ½ κ.σ baking σόδα

Για την επικάλυψη:

  • 200γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 50γρ μέλι
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και εναλλακτικές παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”.

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε το μήλο σε κομματάκια και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  2.  Προσθέτουμε το ½ κ.γ κανέλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το λάδι, το γιαούρτι, το φυστικοβούτυρο, τη βανίλια, τη ζάχαρη καρύδας, το γάλα και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός για 3-4′.
  4. Σε ένα βαθύ πιάτο προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ και ανακατεύουμε.
  5. Τα προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 1-2′ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  6. Βάζουμε το κομματάκια μήλου και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή ένα κουτάλι.
  7. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ορθογώνιο ταψάκι 24 x 18εκ.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-190°C για 20-25′.
  10. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  11. Αφού κρυώσει τελείως ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά.
  12. Απλώνουμε ομοιόμορφα την επικάλυψη, πασπαλίζουμε με κανέλα και κόβουμε σε 12 κομμάτια.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

5 Σχόλια

  1. Υπέροχο! Τέλειο για πρωινό! Επίσης εάν βοηθήσει κάποιον/α, χρησιμοποίησα αλεύρι χ.γ., γαλα και γιαούρτι lactose free! Τίποτα δεν του έλειψε ουτε σε υφή ούτε σε νοστιμια!

  2. Εγώ έχω ερώτηση..αν αντί για ζάχαρη, βάλουμε μέλι;;;; Θα βγει το ίδιο νόστιμο; Αν ναι, πόσο μέλι να βάλω; Ευχαριστώ

    1. Όλες οι πιθανές αντικαταστάσεις αναγράφονται παραπάνω στο «Τι υλικά θα χρειαστούμε».

  3. Πενταμοστιμο, μυρωδάτο και πολύ ωραία υφή! Έβαλα από πάνω τριμμένο καρύδι και κανέλα κι απογειώθηκε!

  4. Υπέροχο το έφτιαξα, ζουμερό και αφράτο! Και η επικάλυψη με το τυρί υπέροχη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *