search

Ρεβύθια με σάλτσα κάρυ και σπανάκι

Φανταστικά, πεντανόστιμα και λαχταριστά ρεβύθια με κρεμώδη σάλτσα κάρυ και σπανάκι. Σερβιρισμένα με ρύζι αποτελούν τον ορισμό του healthy comfort food!

4-5

10′

25′

Μήπως ψάχνετε τρόπους για να απολαύσετε τα όσπρια με λίγο διαφορετικό τρόπο από τις κλασικές σούπες; Αν ναι, είστε στο σωστό post! Εκτός από σαλάτες οσπρίων και κεφτεδάκια σήμερα σας έχω υπερφανταστική πρόταση που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

Ρεβύθια του ΟΝΕΙΡΟΥ! Με φοβερή κρεμώδη σάλτσα κάρυ με πράσο, κρεμμύδι και σπανάκι. Σερβιρισμένα με ρύζι basmati, αποτελούν ένα χορταστικό και πλήρες γεύμα!

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Λαχανικά: Θα χρειαστούμε ένα πράσο και ένα κρεμμύδι μέτριο. Αν δεν είναι διαθέσιμα τα πράσα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα κρεμμύδι.
  • Σκόρδο: Εκτός από σκελίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκόρδο σε σκόνη.
  • Ελαιόλαδο: Επιλέγω πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Ρεβύθια: Για 800γρ βρασμένα ρεβύθια θα χρειαστεί να μουλιάσετε περίπου 330-350γρ από το προηγούμενο βράδυ και την επομένη μέρα να τα βράσετε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μπαχαρικά: Κάρυ, τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι που μπορείτε να αυξομειώσετε τις ποσότητες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  • Γάλα καρύδας: Απαραίτητο και αναντικατάστατο το γάλα καρύδας σε κονσέρβα. Μην αντικαταστήσετε με γάλα που είναι σε άλλη συσκευασία γιατί δε θα πήξει η σάλτσα.
  • Νερό: 350-400γρ νερό είναι ιδανικό για να αποκτήσει ωραία σύσταση η σάλτσα.
  • Σπανάκι: Συνήθως επιλέγω έτοιμο καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο. Αν επιλέξετε να πάρετε χύμα, θα πρέπει να αγοράσετε περισσότερο από 180γρ.
  • Λεμόνι: Χρησιμοποιούμε ξύσμα και χυμό λεμονιού. Για το ξύσμα θα πρέπει το λεμόνι να είναι ακέρωτο και να προσέξουμε να μην πάρουμε το λευκό μέρος της φλούδας γιατί αυτό πικρίζει.

Tips:

  • Συνήθως βράζω μεγαλύτερη ποσότητα ρεβυθιών, χρησιμοποιώ αυτά που χρειάζομαι στη συνταγή και αυτά που περισσεύουν αφού κρυώσουν τα αποθηκεύω στην κατάψυξη σε κατάλληλα δοχεία ή σακουλάκια μιας χρήσης.
  • Το νερό που βάζω στη σάλτσα το μετράω στην κονσέρβα και έτσι παίρνω όλη την ποσότητα του γάλατος που έχει.
  • Το νερό που θα έχει στο τέλος το φαγητό στη συνέχεια θα το απορροφήσει και θα πήξει περισσότερο η σάλτσα. Αν σας αρέσει πιο πηχτή ακόμα μπορείτε είτε να βάλετε λιγότερο νερό είτε να βράσετε για περισσότερο χρόνο.
  • Σερβίρουμε τα ρεβύθια με μια πηγή δημητριακών (ρύζι, κινόα κτλ) γιατί εκτός από πεντανόστιμος συνδυασμός έχει υψηλή διατροφική αξία αφού δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος. Εγώ επέλεξα ρύζι basmati και ήταν όνειρο!

Πως διατηρούνται:

  • Στο ψυγείο: Αφού κρυώσουν τελείως τα αποθηκεύουμε σε δοχεία αποθήκευσης για περίπου 2-3 μέρες.
  • Στην κατάψυξη: Μπορούμε να διατηρήσουμε τα ρεβύθια για περίπου 2 μήνες, όχι όμως το ρύζι το οποίο δεν προτείνεται να καταψυχθεί καθώς όταν ξεπαγώσει έχει πολύ δυσάρεστη υφή. Ιδανικά χωρίστε σε μερίδες έτσι ώστε να βγάζετε την ποσότητα που θέλετε να καταναλώσετε. Ξεπαγώνουμε είτε σε φούρνο μικροκυμάτων είτε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο.

Περισσότερες νηστίσιμες συνταγές:

Υλικά

  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 800γρ ρεβύθια βρασμένα
  • 1 κ.γ κάρυ
  • ¼ κ.γ τζίντζερ σκόνη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
  • 400γρ νερό
  • 180γρ σπανάκι (καθαρισμένο και πλυμένο)
  • ½ κ.γ ξύσμα λεμονιού
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το πράσο σε μισές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σε μια χαμηλή κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-6′.
  4. Προσθέτουμε τα ρεβύθια, το κάρυ, το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2-3′.
  5. Βάζουμε το γάλα καρύδας, το νερό  και ανακατεύουμε.
  6. Μόλις πάρει μια βράση, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για άλλα 8-10′.
  7. Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε το σπανάκι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
  8. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι για περίπου 5-6′ και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  9. Σερβίρουμε με ρύζι ή ό,τι άλλο μας αρέσει!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

6 Σχόλια

  1. Γεια σας! Το τζίντζερ σε σκόνη ; Σπανάκι μόνο φρέσκο; Ευχαριστω

    1. Ναι σε σκόνη, αλλά θα μπορούσατε και φρέσκο τριμμένο. Το σπανάκι θα πρότεινα καλύτερα φρέσκο.

    1. Όχι δε γίνεται. Παραπάνω στο «Τι υλικά θα χρειαστούμε» βρίσκονται πάντα αναλυτικές πληροφορίες και πιθανές αντικαταστάσεις υλικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *