search

Χορτοφαγικοί λαχανοντολμάδες της μαμάς

Πεντανόστιμοι, λαχταριστοί και ζουμεροί κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες της μαμάς! Είναι vegan με γέμιση από ρύζι, φρέσκο κρεμμυδάκι, καρότο και μυρωδικά.

5-6

45′

60′

Λαχανοντολμάδες της μαμάς! Δύσκολο να χωρέσει σε λόγια τόση νοστιμιά! Είναι κοκκινιστοί, ζουμεροί, πεντανόστιμοι και vegan. (Γιατί η μαμά μαγείρευε vegan πριν καν ονομαστούν έτσι!) Ένα θα σας πω, στην ερώτηση της «Τι έχεις επιθυμήσει να σου φτιάξω τώρα που θα έρθεις» όταν ήμουν φοιτήτρια, η πρώτη απάντηση ήταν αυτό το πιάτο. Τους φτιάξαμε λοιπόν παρέα και σας τους παρουσιάζουμε!

Υλικά

  • 1 λάχανο (2,5 κιλά)
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3-4 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 4 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 160γρ ρύζι γλασέ
  • 3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη (250γρ)
  • Νερό
  • 1 πρέζα καστανή ζάχαρη
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και το βράζουμε.
  2. Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Αφού βράσει το νερό, βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω και βράζουμε για 2-3’ λεπτά. Στη συνέχεια το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και βράζουμε για αλλά 2-3’ λεπτά.
  3. Με τη βοήθεια μιας πηρούνας αφαιρούμε προσεκτικά τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για περίπου 15’ λεπτά μέχρι να βγάλουμε όλα τα φύλλα.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για 2-3’ λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα καρότα και σωτάρουμε για 1-2’ λεπτά. Στη συνέχεια το ρύζι και σωτάρουμε για 1’ λεπτό ακόμα.
  6. Βάζουμε τη ντομάτα στον τρίφτη, 1 κούπα νερό, μαϊντανό, άνηθο, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10’ λεπτά.
  7. Σε ένα μεγάλο μπολ ακουμπάμε το σουρωτήρι, μεταφέρουμε τη γέμιση για να στραγγίξει. Το ζουμί το κρατάμε για τη συνέχεια.
  8. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κοτσάνια από τον μαϊντανό, τον άνηθο και σπασμένα φύλλα (ή μικρά) από το λάχανο για να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας.
  9. Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο και αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι. Βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
  10. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα χωρίς κενά για να μη μας ανοίξουν στο βράσιμο.
  11. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ζουμί που έχουμε κρατήσει από τη γέμιση και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να φτάσει στο ύψος των λαχανοντολμάδων. Προστεθούμε αλάτι και πιπέρι.
  12. Τοποθετούμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς στο βράσιμο.
  13. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *