search

Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι και ρεβύθια

Πεντανόστιμη και χορταστική σαλάτα οσπρίων με ρεβύθια, πλιγούρι, λαχανικά και όξινο dressing με κάρυ και δυόσμο. Μια φανταστική πρόταση για ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε θρέψη αλλά και σε γεύση.

1

12′

0′

Η FIX Άνευ, η αγαπημένη μας μπύρα χωρίς αλκοόλ και με μόλις 14 θερμίδες ανά 100ml, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και μας καλεί να μαγειρέψουμε μαζί healthy συνταγές!

Challenge accepted! Τι θα λέγατε για μια πεντανόστιμη και λαχταριστή «Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι και ρεβύθια»; Η οποία εκτός από ονειρική γεύση και πλούσια αρώματα αποτελεί ένα υπερθρεπτικό και ταυτόχρονα χορταστικό κύριο γεύμα.

Και τι άλλο σας έχω; Εξαιρετική πρόταση για να αναβαθμίσετε το ταπέρακι στη δουλειά… σε βάζο! Την ετοιμάζετε από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα η σαλάτα σας θα παραμείνει ολόφρεσκη και δροσερή. Τo μόνο που θα χρειαστείτε στο επόμενο lunch break σας θα είναι ένα μπολ και μια παγωμένη FIX Άνευ από τη FIX Hellas για να την απολαύσετε παρέα!

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Λαχανικά: Η υπερσαλάτα αυτή έχει όλα τα λαχανικά της αγαπημένης χωριάτικης. Ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και πιπεριά. Μπορείτε φυσικά να αυξομειώσετε τις ποσότητες τους, να παραλείψετε ή να αντικαταστήσετε με όποιο λαχανικό σας αρέσει.
  • Ρεβύθια: Μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αν συνδυαστούν με δημητριακά (ψωμί, ρύζι, πλιγούρι, κινόα κ.α.) αυξάνεται η βιολογική τους αξία και αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σχεδόν παρόμοια με αυτή του κρέατος. Μάλιστα ο συνδυασμός τους είναι και ιδιαίτερα χορταστικός.
  • Τυρί: Ταιριάζει εξαιρετικά η φέτα στη σαλάτα αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με ανθότυρο ή και να παραλειφθεί.
  • Ελιές: Συμπληρώνει τις μεσογειακές γεύσεις εξαιρετικά. Προτιμώ συνήθως τις ελιές Καλαμών.
  • Πλιγούρι: Μπορεί να αντικατασταθεί με ρύζι ή κινόα.
  • Ρόκα: Προσφέρει μια ιδιαίτερη δροσιά και γεύση στη σαλάτα, ωστόσο η χρήση της είναι προαιρετική.
  • Dressing: Η γεύση του είναι όξινη, ελαφρώς πικάντικη αλλά ταυτόχρονα και δροσερή! Ότι ακριβώς χρειάζεται η σαλάτα μας δηλαδή! Οι αναλογίες μπορεί να αυξομειωθούν ανάλογα με τα γούστα μας.

Πως θα φτιάξουμε μια σαλάτα σε βάζο:

Σίγουρα κάποιος θα αναρωτιέται “Μα γιατί σε βάζο όμως”; Χαίρομαι που ρωτάτε! Εκτός από το προφανές, δηλαδή ότι είναι όμορφος τρόπος σερβιρίσματος είναι και ένας πρακτικός τρόπος για να ετοιμάσουμε τις σαλάτες μας μέχρι και 4-5 μέρες πριν και να διατηρηθούν στο ψυγείο χωρίς να μαραθούν. Είναι επομένως εξαιρετική πρόταση για meal prep για όλους όσους θέλουν δηλαδή σε μια μέρα να ετοιμάσουν τα γεύματα της εβδομάδας.

Αρκεί να το κάνουμε σωστά για να διατηρηθούν οι σαλάτες μας φρέσκες και με ευχάριστη υφή. Πως θα γίνει λοιπόν αυτό; Αν οι στρώσεις μας στο βάζο μπουν με την εξής σειρά:

  • Dressing: Είναι σημαντικό να μπαίνει πρώτο, στο κάτω μέρος του βάζου. Έτσι θα αποφύγουμε να μαραθούν τα λαχανικά της σαλάτας.
  • Σκληρά λαχανικά: Στη συνέχεια προσθέτουμε λαχανικά (ή και φρούτα) που είναι σκληρά και όχι ιδιαίτερα απορροφητικά. (π.χ. πιπεριές, κρεμμύδι, καρότο, κ.α.)
  • Μαλακά λαχανικά: Ακολουθούν λαχανικά (ή και φρούτα) που είναι πιο μαλακά και ενδεχομένως περισσότερο απορροφητικά.
  • Πρωτεΐνη: Η επόμενη στρώση περιέχει κάποια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. ρεβύθια, κοτόπουλο, τόνος, κ.α.)
  • Toppings: Στη συνέχεια προσθέτουμε toppings όπως για π.χ. κάποιο τυρί, ελιές, ψημένους ξηρούς καρπούς κ.α.
  • Δημητριακά: Ακολουθεί η στρώση με τα δημητριακά, Πλιγούρι, ρύζι, κινόα, κρουτόνς, παξιμάδια κ.α.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τέλος θα προσθέσουμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως ρόκα, μαρούλι, σπανάκι κ.α.

Πως θα την απολαύσουμε;

Η σαλάτα σε βάζο είναι μια εξαιρετική πρόταση για να αναβαθμίσετε το ταπέρακι στη δουλειά! Την ετοιμάζετε από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα η σαλάτα σας θα παραμείνει ολόφρεσκη και δροσερή. Τo μόνο που θα χρειαστείτε στο επόμενο lunch break σας θα είναι ένα μπολ και μια παγωμένη FIX Άνευ από τη FIX Hellas για να την απολαύσετε παρέα! Πως;

  1. Αφαιρούμε το βάζο από το ψυγείο.
  2. Προαιρετικά ανακινούμε το βάζο για να αναμειχθεί το dressing με τις υπόλοιπες στρώσεις.
  3. Ανοίγουμε το καπάκι και αδειάζουμε τη σαλάτα σε ένα βαθύ μπολ.
  4. Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε παρέα με μια παγωμένη FIX Άνευ.

Περισσότερες συνταγές για σαλάτες:

Υλικά

Για το dressing:

  • 1-2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 3-4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ¼ κ.γ σκόρδο σε σκόνη
  • ½ κ.γ κάρυ
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τη σαλάτα:

  • 1 μικρό αγγουράκι
  • ½ μικρό κρεμμύδι
  • ¼ πιπεριά πράσινη
  • ½ μεσαία ντομάτα
  • 110γρ ρεβύθια βρασμένα
  • 25γρ φέτα τριμμένη
  • 1 κ.σ ελιές σε ροδέλες
  • 80γρ πλιγούρι βρασμένο
  • 1 χούφτα ρόκα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μικρό βαζάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για το dressing, κλείνουμε με το καπάκι και ανακινούμε καλά να ομογενοποιηθεί.
  2. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγουράκι, το κρεμμύδι, την πιπεριά και την ντομάτα.
  3. Σε ένα μεγάλο βάζο προσθέτουμε με τη σειρά: το dressing, το αγγουράκι, το κρεμμύδι, την πιπεριά, την ντομάτα, τα ρεβύθια, τη φέτα, τις ελιές, το πλιγούρι και τέλος τη ρόκα.
  4. Κλείνουμε το βάζο και το μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να καταναλώσουμε τη σαλάτα.
  5. Για να τη σερβίρουμε αναποδογυρίζουμε το βάζο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

2 Σχόλια

  1. Πόσο τέλειο που εξήγησες γιατί βάζουμε τη σαλάτα σε βάζο και τη σειρά με την οποία πρέπει να μπαίνουν τα υλικά! Με βοήθησε πολύ γιατί θέλω να φτιάχνω σαλάτες και να τις τρώω αργότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *