search

Αφράτα τσουρέκια με ζάχαρη καρύδας

Αφράτα, μαστιχωτά και απίστευτα μαλακά τσουρέκια χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη. Είναι πεντανόστιμα, αρωματικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

2

240-270′

30′

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε αλλά αν το Πάσχα ήταν μυρωδιά σίγουρα θα ήταν αυτό των τσουρεκιών. Με νότες από μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ και πορτοκάλι. Από μικρή είχαμε παράδοση με τη μαμά να φτιάχνουμε παρέα τσουρέκια, η οποία πάντα θεωρούσα ότι έφτιαχνε τα καλύτερα του κόσμου όλου. Φέτος λοιπόν έβαλα κάτω τις γνώσεις της και τις συμβουλές της, διάβασα πολύ, έψαξα πολύ και νομίζω ότι αυτά τα τσουρέκια είναι μακράν τα πιο αφράτα και μαλακά που έχω φτιάξει ποτέ και μάλιστα διατηρούνται έτσι για μέρες.

Μη σας καθυστερώ άλλο! Παρακάτω θα βρείτε αναλυτική συνταγή αλλά και όλα τα μυστικά επιτυχίας! Περιμένω με χαρά να δω τις δημιουργίες σας! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Γάλα: Χρησιμοποίησα γάλα ελαφρύ 1.5% λιπαρά, θα μπορούσε να γίνει και με γάλα πλήρες. Συνολικά για τη συνταγή θα χρειαστούν 260γρ.
  • Ζάχαρη καρύδας: 250γρ θα χρειαστείτε, εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε με καστανή ζάχαρη.
  • Αλεύρι: 670-700γρ αλεύρι για τσουρέκι χρειαζόμαστε για όλη τη συνταγή. Εναλλακτικά μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι σκληρό. Δεν το έχω δοκιμάσει με κάποιο άλλο αλεύρι για να προτείνω άλλη αντικατάσταση.
  • Μαγιά: 1 σακουλάκι ξηρή μαγιά των 9γρ χρησιμοποίησα, που μπορεί να αντικατασταθεί με περίπου 30γρ νωπή μαγιά
  • Νερό.
  • Αυγά: 2 αυγά μέτρια χρησιμοποιούμε για τα τσουρέκια και ένα για το άλειμμα.
  • Ξύσμα πορτοκάλι: Τα πορτοκάλια που θα πάρουμε το ξύσμα τους πρέπει να είναι ακέρωτα. Διαφορετικά μπορούμε να βάλουμε εκχύλισμα πορτοκάλι ή σκόνη πορτοκαλιού που μπορούμε να βρούμε σε βαζάκια σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή ντελικατέσενς.
  • Μπαχαρικά: Δε γίνονται τσουρέκια χωρίς μαχλέπι, κακουλέ (κάρδαμο), μαστίχα σε σκόνη και λίγο αλάτι για να ενισχύσει τη γεύση. Γενικώς αυξομειώστε την ποσότητα τους ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  • Βανίλια: Αντί για υγρή βανίλια μπορείτε να αντικαταστήσετε με κάψουλες βανίλιας.
  • Βούτυρο: Αντί για 100γρ βούτυρο ανάλατο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο.

Μυστικά επιτυχίας για το πιο αφράτο τσουρέκι:

  • Χρησιμοποιούμε κάποιο σκληρό αλεύρι, ιδανικά αλεύρι για τσουρέκια. Γίνεται και με αλεύρι γ.ο.χ αλλά δε θα έχει ίνες το τσουρέκι μας.
  • H διαδικασία με τον χυλό/πάστα είναι μια ιαπωνική μέθοδος και ονομάζεται Tangzhong. Μαγειρεύοντας το αλεύρι με το νερό και το γάλα θα μπορέσει να απορροφήσει περισσότερη υγρασία. Έτσι τα τσουρέκια μας θα γίνουν πιο μαλακά, αφράτα και θα διατηρηθούν περισσότερο.
  • Τα τσουρέκια θέλουν καλό ζύμωμα για αρκετή ώρα ώστε να πάρουν αυτή τη χαρακτηριστική μαστιχωτή τους υφή. Ζυμώστε στο μίξερ για τουλάχιστον 25′. Μπορείτε φυσικά και στο χέρι απλά είναι σίγουρα πιο κουραστικό και θέλει υπομονή.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο της συνταγής σταδιακά αφού έχουμε ζυμώσει για 10-15′ και αυτό γιατί τα λιπαρά δυσκολεύουν να αναπτυχθεί η γλουτένη.
  • Σημαντικό είναι να αφήσουμε να αφήσουμε αρκετά τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει πολύ πολύ καλά.
  • Κατά το ψήσιμο βάζουμε ένα ταψάκι με νερό στον φούρνο, η υγρασία θα βοηθάει να γίνουν τα τσουρέκια μας πιο αφράτα.
  • Τέλος αφού κρυώσουν τα τσουρέκια μας τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη, έτσι θα παραμείνουν μαλακά και τις επόμενες μέρες.

Tips:

  • Μεγάλη προσοχή το γάλα που θα βάλουμε στη μαγιά ΔΕΝ πρέπει αν είναι πολύ ζεστό αλλά χλιαρό γιατί θα κάψουμε τη μαγιά και δε θα φουσκώσουν καθόλου τα τσουρέκια μας.
  • Αν δείτε ότι δε φουσκώσει το μείγμα στο πρώτο στάδιο σημαίνει ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά, είτε γιατί την κάψατε είτε γιατί είχε κάποιο θέμα. Είναι προτιμότερο να πετάξετε το μείγμα και να το ξαναφτιάξετε με άλλα υλικά.
  • Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον και γενικώς η μέρα. Θέλουμε η ζύμη μας να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει φουσκώσει η ζύμη καλά, κάνουμε μια δαχτυλιά αν αυτή δεν επανέρχεται τότε έχει φουσκώσει σωστά.

Πως διατηρείται:

Για να διατηρηθούν τα τσουρέκια μαλακά και αφράτα, αφού κρυώσουν τελείως τα τυλίγουμε καλά με μια μεμβράνη. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 5 μέρες.

Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα έχουμε τυλίξει με μεμβράνη. Μπορούν να διατηρηθούν περίπου 3 μήνες.

Περισσότερες Πασχαλινές συνταγές:

Υλικά

1ο στάδιο: Μείγμα μαγιάς

  • 150γρ γάλα χλιαρό
  • 30γρ ζάχαρη καρύδας
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9γρ)
  • 100γρ αλεύρι για τσουρέκι

2ο στάδιο: Χυλός/Πάστα

  • 110γρ νερό
  • 110γρ γάλα
  • 50γρ αλεύρι για τσουρέκι

3ο στάδιο: Τσουρέκι

  • 220γρ ζάχαρη καρύδας
  • Τον χυλό μου φτιάξαμε στο στάδιο 2
  • Το μείγμα μαγιάς που φτιάξαμε στο στάδιο 1
  • 2 αυγά μέτρια
  • 2 κ.γ ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
  • 2 κ.γ μαχλέπι
  • 1 κ.γ κακουλέ
  • 2 κ.γ βανίλια
  • ½ κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 520-550γρ αλέυρι για τσουρέκι
  • 100γρ βούτυρο ανάλατο

4ο στάδιο: Τελειώμα

  • 1 αυγό μέτριο
  • 1-2 κ.σ νερό
  • ¼ κ.γ ζάχαρη καρύδας
  • ¼ κ.γ βανίλια
  • Φιλέ αμύγδαλο

*Δείτε περισσότερες πληροφορίες και πιθανές αντικαταστάσεις παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή βγάζουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για να μην είναι κρύα.

1ο στάδιο: Μείγμα μαγιάς

  1. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό. (ΠΡΟΣΟΧΗ όχι να κάψει!)
  2. Μεταφέρουμε το χλιαρό γάλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 20-30’ για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει η μαγιά.

2ο στάδιο: Χυλός/Πάστα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά.
  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πήξει.
  3. Όταν πήξει και γίνει ένας παχύρευστος χυλός σαν πάστα αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

3ο στάδιο: Τσουρέκι-ζύμωμα

  1. Όταν φουσκώσει το μείγμα της μαγιάς και κρυώσει ο χυλός τα μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα τσουρέκια εκτός από το βούτυρο.
  3. Ζυμώνουμε στο μίξερ για περίπου 10-15’ λεπτά.
  4. Όσο ζυμώνονται τα τσουρέκια μας λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Αφού περάσουν 10-15′, προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο μέχρι να το απορροφήσει η ζύμη.
  6. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15′ ακόμα.
  7. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και με τα λαδωμένα χέρια μας μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ. (Η ζύμη θα κολλάει αρκετά, μην προσθέσεις αλεύρι όμως θα χρειαστεί να λαδώσεις τα χέρια σου ίσως και 2-3 φορές για να την αφαιρέσεις από τον κάδο)
  8. Σκεπάζουμε το μεγάλο μπολ με μεμβράνη και με μια πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1½-2 ώρες).

4ο στάδιο: Πλάσιμο & τελείωμα

  1. Λαδώνουμε τον πάγκο μας ελαφρώς και μεταφέρουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει.
  2. Την χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια.
  3. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα κορδόνι περίπου 35-40εκ. Το διπλώνουμε στη μέση και το ξαναπλάθουμε σε 35-40εκ. Ξαναδιπλώνουμε και ξαναπλάθουμε σε 35-40εκ. (Αν δούμε ότι η ζύμη κολλάει λαδώνουμε τα χέρια μας και τον πάγκο ξανά.)
  4. Αφού το κάνουμε και για τα 6 κομμάτια, πλάθουμε 2 πλεξούδες με 3 κορδόνια η κάθε μια.
  5. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και βάζουμε τις πλεξούδες.
  6. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για περίπου 1-1½ ώρα.
  7. Προσθέτουμε σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά για το τελείωμα (εκτός από το φιλέ αμύγδαλο)  και χτυπάμε με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθούν.
  8. Τοποθετούμε μέσα στον φούρνο στο κάτω μέρος του, ένα μικρό ταψάκι που έχουμε γεμίσει με νερό και προθερμαίνουμε στον αέρα στους 170-180°C.
  9. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια με το μείγμα αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  10. Βάζουμε το ταψί με τα τσουρέκια στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 170-180°C στον αέρα για περίπου 30’. Αν δούμε ότι παίρνουν πολύ χρώμα, αφού περάσουν τα 20′ ανοίγουμε και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *