Πασχαλινά τσουρέκια με μέλι
Αφράτα, μαλακά και εξαιρετικά νόστιμα τσουρέκια με μέλι και φυτικό βούτυρο. Αρωματισμένα με μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ, βανίλια και πορτοκάλι. Ο ορισμός του Πάσχα!
2
180-240′
20-25′
Πάσχα χωρίς τσουρέκια γίνεται; Δε γίνεται! Γεμάτα αρώματα και γεύσεις που είναι συνδυασμένα με υπέροχες αναμνήσεις. Φέτος αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό, αλλά με υπομονή και αισιοδοξία όλα θα περάσουν. Εγώ σας ετοίμασα πεντανόστιμα, αφράτα μοσχομυριστά τσουρέκια με μέλι
Tips:
- Για να δεις αν τα τσουρέκια σου είναι έτοιμα, κάρφωσε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο.
Υλικά
- 200γρ χλιαρό γάλα
- 200γρ μέλι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 580-600γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 60γρ φυτικό βούτυρο (χρησιμοποίησα βούτυρο καρύδας)
- 2 αυγά (και 1 ακόμα για το άλειμμα)
- 1 κ.γ μαχλέπι
- ¼ κ.γ μαστίχα
- ¼ κ.γ κακουλέ
- 1 βανίλια σε κάψουλα
- 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
- Αμύγδαλο φιλέ (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή: Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, 40γρ μέλι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Προσθέτουμε τη μαγιά και 130γρ από το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 20-30’ για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει η μαγιά.
- Μετά από 20-30’ λεπτά βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο μέλι, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, τα μυρωδικά και τον χυλό που φούσκωσε.
- Ανακατεύουμε για λίγο με τον γάντζο και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
- Ανεβάζουμε την ταχύτητα και αφήνουμε τη ζύμη μας να χτυπηθεί για περίπου 10-15’ λεπτά.
- Μετά από 10-15’ λεπτά η ζύμη μας θα έχει γίνει ελαστική και θα κολλάει σχετικά πολύ ακόμα. (δεν μας πειράζει, γιατί έτσι θα γίνουν πολύ αφράτα τα τσουρέκια μας)
- Λαδώνουμε ενα μεγάλο μπoλ. Βάζουμε λάδι στα χέρια μας, αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και μεταφέρουμε στο μπoλ. (Θέλει υπομονή αυτό το βήμα γιατί η ζύμη κολλάει αρκετά, ίσως χρειαστεί να λαδώσεις τα χέρια σου και 2-3 φορές για να την αφαιρέσεις από τον κάδο)
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με μια πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1½-2 ώρες).
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, λαδώνουμε τον πάγκο μας. Βάζουμε λάδι στα χέρια, βάζουμε την ζύμη στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε κορδόνια και σχηματίζουμε 2 πλεξούδες με 3 κορδόνια η κάθε μια. (Όποτε κολλάει πολύ η ζύμη λαδώνουμε τα χέρια μας)
- Λαδώνουμε 2 φόρμες περίπου 29×10εκ, μεταφέρουμε με προσοχή τις πλεξούδες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για περίπου 1-1½ ώρα. (Πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε τα τσουρέκια σε φόρμα γιατί αλλιώς θα απλώσουν)
- Αφού φουσκώσουν αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C (στον αέρα+κάτω αντίσταση) για περίπου 20-25’ λεπτά.
Αφήστε ένα σχόλιο