search

Cheesecake μελομακάρονο με σοκολάτα

Πεντανόστιμο, λαχταριστό και χορταστικό cheesecake με μελομακάρονα που περίσσεψαν από τις γιορτές! Με αρωματική, βελούδινη κρέμα τυριού-γιαουρτιού και μαλακή επικάλυψη σοκολάτας.

5

10′

0′

Χρόνια πολλά, Καλή χρονιά με όλα τα καλά! Ο καινούριος χρόνος ήρθε, οι γιορτές μόλις χθες τελείωσαν αλλά αυτά που δεν τελείωσαν σε όλους είναι τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Σήμερα λοιπόν τι σας έχω; Ένα φανταστικό γλυκάκι με τα τελευταία μελομακάρονα. Το ετοίμασα πρώτη φορά στο εορταστικό τραπέζι και όσοι το δοκίμασαν ξε-τρε-λά-θη-καν! Είναι ελαφρύ, δροσερό και ονειρικά πεντανόστιμο. Με βάση από μελομακάρονα, με βελούδινη κρέμα και υπέροχη μαλακή επικάλυψη σοκολάτας.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Τυρί κρέμα: Χρησιμοποίησα τυρί κρέμα light αλλά μπορεί να αντικατασταθεί και με κάποιο με περισσότερα λιπαρά. Το σημαντικό είναι να επιλέγετε κάποιο τυρί κρέμα που στα συστατικά του δεν αναγράφεται το συντηρητικό καραγενάνη.
  • Γιαούρτι στραγγιστό: Το προτιμώ γιατί έχει μοναδικά κρεμώδη υφή αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γιαούρτι προτιμάτε.
  • Γλυκαντικό: Προτίμησα μέλι για την κρέμα. Μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα του ανάλογα με τα γούστα σας ή να αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο υγρό γλυκαντικό π.χ. σιρόπι σφενφάμου, στέβια. Αν αλλάξετε κάτι όμως το πιο πιθανό είναι η ποσότητα της κρέμας να μειωθεί και να σας βγουν λιγότερα μπολάκια.
  • Αρωματικό: Στην κρέμα χρησιμοποίησα εκχύλισμα πορτοκαλιού το οποίο ταιριάζει εξαιρετικά. Φυσικά όμως μπορείτε να αντικαταστήσετε με εκχύλισμα βανίλιας.
  • Κουβερτούρα: Επιλέγω συνήθως κουβερτούρα με στέβια ή με ζάχαρη καρύδας.
  • Γάλα: Μπορείτε να βάλετε ζωικό ή φυτικό. Να αποφύγετε μόνο το γάλα αμυγδάλου γιατί κόβει όταν ζεσταίνεται.
  • Μελομακάρονα: που σας έχουνε περισσέψει. Και αν δε σας έχουν περισσέψει μήπως να φτιάξετε μια μισή δόση; Γιατί άλλωστε να τα απολαμβάνουμε μόνο τα Χριστούγεννα; Στο Healthy Tasteland μπορείτε να βρείτε με ζάχαρη καρύδας ή vegan.

Tips:

  • Η επικάλυψη σοκολάτας είναι προαιρετική, θα μπορούσατε να γαρνίρετε μόνο με τριμμένο μελομακάρονο ή με καρύδια τριμμένα και λίγη κανέλα.
  • Αντί για μπολάκια θα μπορούσατε να ετοιμάσετε τα γλυκάκια σε βαζάκια και στη συνέχεια να τα κλείσετε με καπάκι.
  • Δε γίνεται να τα ετοιμάσετε σε ένα μεγάλο σκεύος γιατί δε θα μπορεί να κοπεί σε σε κομμάτια.

Πως θα τα απολαύσουμε εκτός εορτών:

Δεν είναι Χριστούγεννα και σκέφτεστε πως αλλιώς θα μπορούσατε να τα ετοιμάσετε; Σας έχω κάποιες προτάσεις για τα τροποποιήσετε:

  • Για τη βάση: Χρησιμοποιήστε αλεσμένα μπισκότα και ανακατέψτε με λίγο λάδι καρύδας (ή βούτυρο). Θα μπορούσατε επίσης να βάλετε κάποιο κέικ.
  • Για την επικάλυψη: Αν επιλέξετε κάποια από τις παραπάνω βάσεις, μπορείτε να προσθέσετε πάνω από την κρέμα πολτό φράουλας
  • Για την κρέμα: Το μόνο που θα πρότεινα να αντικαταστήσετε είναι το εκχύλισμα πορτοκαλιού με εκχύλισμα βανίλιας.

Πως διατηρούνται:

Διατηρούνται στο ψυγείο για 2-4 μέρες. Θα πρότεινα να σκεπάσετε κάθε μπολάκι με μεμβράνη ή αν έχετε κάποιο μεγάλο δοχείο αποθήκευσης να τα διατηρήσετε εκεί.

Περισσότερες συνταγές για ατομικά γλυκά:

Υλικά

Για τη βάση:

Για την κρέμα:

  • 200γρ τυρί κρέμα
  • 300γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 80γρ μέλι
  • ½ κ.γ εκχύλισμα πορτοκαλιού (ή βανίλιας)

Για την επικάλυψη:

  • 90γρ κουβερτούρα
  • 90γρ γάλα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Τρίβουμε τα μελομακάρονα πατώντας με ένα πιρούνι ή με το χέρι.
  3. Προσθέτουμε την κουβερτούρα με το γάλα σε ένα γυάλινο μπολ και τα λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ανοίγοντας ανά διαστήματα και ανακατεύοντας. Εναλλακτικά τα προσθέτουμε σε ένα μπρίκι και λιώνουμε ανακατεύοντας με ένα κουταλάκι.
  4. Για το στήσιμο: Χωρίζουμε τα τριμμένα μελομακάρονα (κρατώντας προαιρετικά 1-2 κ.σ για το γαρνίρισμα) σε 5 μπολάκια, τα πατάμε με ένα κουτάλι να σχηματίσουν τη βάση και προσθέτουμε την κρέμα.
  5. Με ένα κουταλάκι ισιώνουμε την κρέμα και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
  6. Βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο να παγώσει λίγο η επικάλυψη σοκολάτας και αφού σταθεί πασπαλίζουμε με το τριμμένο μελομακάρονο που κρατήσαμε.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *