search

Μελομακάρονα με ζάχαρη καρύδας

Υπέροχα μελομακάρονα σε healthier εκδοχή με ζάχαρη καρύδας, αλεύρι ντίνκελ και σιμιγδάλι. Είναι αρωματικά, πεντανόστιμα και χωρίς καμία έκπτωση στη γεύση.

32

30′

20-25′

Για πολλούς ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων. Σήμερα λοιπόν σας έχω συνταγή για μελομακάρονα πεντανόστιμα, αρωματικά, λαχταριστά χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη αλλά χωρίς καθόλου έκπτωση στη γεύση.


Υλικά

Για το σιρόπι:

  • 200γρ νερό
  • 60γρ ζάχαρη καρύδας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 γαρύφαλλα ολόκληρα
  • ½ πορτοκάλι
  • 120γρ μέλι

Για τη ζύμη:

  • 160γρ χυμό πορτοκάλι
  • 170γρ ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
  • 1-1½ κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
  • 50γρ ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.γ baking σόδα
  • 1 κ.γ baking powder
  • 130γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 430γρ αλεύρι ντίνκελ (ή γ.ο.χ)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν για 2-3’ λεπτά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  3. Προσθέτουμε τη baking σόδα, το baking powder, χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε για 1’ λεπτό. (Η σόδα θα ενεργοποιηθεί αμέσως και το μείγμα θα φουσκώσει ελαφρώς)
  4. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς αρχικά με το σύρμα και στη συνέχεια απαλά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ό,τι σχήμα θέλουμε (30γρ το κάθε ένα) και με ένα μαχαίρι τα χαράσουμε σταυρωτά.
  6. Καλύπτουμε δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190-200°C για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να τραγανίσουν. (Ανάλογα με το φούρνο μπορεί να διαφέρει ο χρόνος ψησίματος γι’αυτό τσεκάρουμε συχνά για να μη μας καούν)
  7. Αφαιρούμε από τον φούρνο, ρίχνουμε  τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για περίπου 30-40’’ δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
  8. Με το σιρόπι που θα περισσέψει περιχύνουμε τα μελομακάρονα μας. Μέσα σε λίγες ώρες θα το έχουν απορροφήσει όλο.
  9. Αλείφουμε κάθε μελομακάρονο με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

1 Σχόλιο

  1. Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα που έχω φάει ποτέ! Δεν την αλλάζω την συνταγή… από περισυ που τα ανακάλυψα τρελαινομαι να τα φτιάχνω! Ευχαριστούμε Μαρία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *