search

Ατομικά carrot cakes

Καταπληκτικά υγιεινά ατομικά carrot cakes. Είναι πεντανόστιμα, αφράτα και μαλακά με καρότο, αλεύρι ολικής άλεσης, καρύδα και αρωματισμένα με κανέλα και μοσχοκάρυδο. Σερβίρουμε με μια υπέροχη κρέμα τυριού, τριμμένα καρύδια και κανέλα.

10

20′

20-25′

Τι σας έχω σήμερα; Τι σας έχω σήμερα; Μαζί με τη συνταγή θα μοιραστώ μαζί σας καταπληκτικά νέα! Μετά από μήνες δουλειάς, με τεράστια χαρά αλλά και με πολύτιμη βοήθεια το site του Healthy Tasteland είναι γεγονός. Το @healthytasteland επεκτείνεται και μετακομίζει στο καινούριο του σπίτι. Ένα σπίτι πιο ευρύχωρο για να χωράνε όλες οι πληροφορίες που θα θέλατε να γνωρίζετε για τις συνταγές αλλά και πιο οργανωμένο για να περιηγείστε με μεγαλύτερη ευκολία. Καλώς ήρθατε λοιπόν στο καινούριο μας σπίτι!

Όταν σκεφτόμουν “Ποια να είναι η πρώτη συνταγή που θα εγκαινιάσει τα posts στο site” το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στο φανταστικό Carrot Cake! Μα φυσικά, που αλλού θα πήγαινε! Εκτός του ότι είναι το πιο αγαπημένο μου από όλα τα κέικ είναι και μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές μου στο instagram. Μάλιστα οι περισσότεροι με γνωρίσατε εξαιτίας του και στάθηκε η αφορμή για να μπείτε στην κουζίνα σας και να δοκιμάσετε την πρώτη σας healthytasteland συνταγή. Από τότε έχω “δανείσει” τη συγκλονιστική του γεύση του σε pancakes, σε baked oats και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο ονειρικό.

Αυτά εδώ λοιπόν τα μικρά ποιήματα είναι η ατομική εκδοχή του Carrot cake. Είναι απίστευτα αφράτα, μαλακά και με φανταστική υφή. Η κρέμα τυριού που τα συνοδεύει είναι προαιρετική αλλά δε θα πρότεινα να παραληφθεί. Εκτός του ότι μπορούμε να τα απολαύσουμε σα σνάκ, είναι υπέροχη και εντυπωσιακή πρόταση για γλυκάκια κεράσματος ή για κάποιο μπουφέ σε πάρτυ.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Καρότο: Χρειαζόμαστε ένα σχετικά μικρό καρότο. Το ξεφλουδίζουμε, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και στη συνέχεια το κόβουμε στο μούλτι. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να το τρίψουμε στον τρίφτη.
  • Ζάχαρη καρύδας: Προτιμώ τη ζάχαρη καρύδας για τον χαμηλό γλυκαιμικό της δείκτη. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καστανή ζάχαρη.
  • Αυγό: Χρειαζόμαστε ένα μέτριο αυγό για να δέσει το μείγμα μας αλλά και για να φουσκώσει. Δεν έχω τεστάρει το “αυγό λιναρόσπορου” (δηλαδή 1 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο σε 3 κ.σ νερό) αλλά πιστεύω ότι λογικά θα λειτουργούσε.
  • Ελαιόλαδο: Για τη λιπαρή ουσία των carrot cakes προτιμάμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Γάλα: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο ζωικό ή φυτικό γάλα μας αρέσει.
  • Καρύδα: Ταιριάζει εκπληκτικά με τη γεύση του carrot cake και τη θεωρώ αναντικατάστατη.
  • Αλεύρι: Χρησιμοποιώ αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό πλούσιο σε φυτικές ίνες που είναι ιδανικό για τη ζαχαροπλαστική. Δεν έχω δοκιμάσει να το αντικαταστήσω, αλλά πιστεύω θα μπορούσε να αντικατασταθεί στην ίδια ποσότητα με αλεύρι ολικής γ.ο.χ ή αλεύρι γ.ο.χ.
  • Βaking powder & baking σόδα: Απαραίτητα για να φουσκώσουν τα κεκάκια μας.
  • Μπαχαρικά: Κανέλα και μοσχοκάρυδο δίνουν τη χαρακτηριστική και υπέροχη γεύση του carrot cake.
  • Αλάτι: Μια τσιμπιά αλάτι αρκεί για να ενισχύσει τις γεύσεις στα γλυκάκια μας, ωστόσο είναι προαιρετικό.
  • Εκχύλισμα βανίλιας: Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάψουλα βανίλιας στη ζύμη, αλλά δε θα το πρότεινα για την επικάλυψη.
  • Καρύδια: Χρησιμοποιούμε καρύδια στη ζύμη αλλά και στο γαρνίρισμα. Ωστόσο θα μπορούσαν να παραλειφθούν.
  • Τυρί κρέμα: Για μένα carrot κέικ χωρίς επικάλυψη από τυρί κρέμα, δε γίνεται!
  • Μέλι: Χρησιμοποιώ μέλι για το γλυκαντικό της επικάλυψης. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με σιρόπι σφενδάμου ή υγρή στέβια.

Tips:

  • Αν οι φόρμες που χρησιμοποιήσουμε δεν είναι σιλικόνης θα χρειαστεί να τις λαδώσουμε ελαφρώς για να μην κολλήσουν τα κεκάκια. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε χάρτινες θήκες για muffins.
  • Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 20′ λεπτά για να μην ξεφουσκώσουν.
  • Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμα καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμα.
  • Για να διακοσμήσουμε με την επικάλυψη καλό θα ήταν να τα αφήσουμε πρώτα να κρυώσουν τελείως.

Πως διατηρούνται:

  1. Στο ψυγείο: Αφού τα γαρνίρουμε με την επικάλυψη τυριού, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο τροφίμων και τα διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
  2. Στην κατάψυξη: Αφού τα ψήσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα μεταφέρουμε σε ένα δοχείο τροφίμων κατάλληλο για κατάψυξη ή σε 1-2 σακούλες κατάψυξης και τα διατηρούμε στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα ξεπαγώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Προτείνω να μην τα καταψύξουμε με την επικάλυψη τυριού, αλλά να την προσθέσουμε στο σερβίρισμα.

Προτεινόμενος εξοπλισμός:

Υλικά

Για τα ατομικά κέικ:

  • 70γρ καρότο καθαρισμένο
  • 60γρ ζάχαρη καρύδας
  • 1 αυγό
  • 55γρ ελαιόλαδο
  • 65γρ γάλα
  • 20γρ καρύδα τριμμένη
  • 100γρ αλεύρι ολικής άλεσης (μαλακό)
  • 1 κ.γ baking powder
  • ½ κ.γ baking soda
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 30γρ καρύδια τριμμένα

Για την επικάλυψη:

  • 100γρ τυρί κρέμα
  • 30γρ μέλι
  • ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Για το γαρνίρισμα:

  • Καρύδια τριμμένα
  • Κανέλα

Εκτέλεση

  1. Μεταφέρουμε το καρότο στο μούλτι και το κόβουμε.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τα ατομικά κέικ σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Χωρίζουμε το μείγμα σε 10 φόρμες σιλικόνης για muffins γεμίζοντάς τις σχεδόν μέχρι πάνω.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 20-25′ λεπτά.
  5. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την επικάλυψη μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
  7. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όλα τα κεκάκια στη μέση και προσθέτουμε σχεδόν 1 κ.γ από την επικάλυψη στο καθένα.
  8. Κλείνουμε τα κεκάκια και μοιράζουμε ομοιόμορφα στις πάνω επιφάνειες τους την υπόλοιπη επικάλυψη.
  9. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.
  10. Προαιρετικά, τοποθετούμε τα ατομικά κέικ σε χάρτινες θήκες για muffins.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

13 Σχόλια

    1. Δε θα το πρότεινα. Όλες οι πιθανές αντικαταστάσεις της συνταγής υπάρχουν παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”!

  1. Καλησπέρα! Αν δεν βάλουμε την επικάλυψη τυριού, μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου? Και να ναι, για πόσο? Ευχαριστώ!

    1. Καλησπέρα! Μια μέρα θα έλεγα εκτός ψυγείου. Να σημειώσω μόνο ότι χωρίς την επικάλυψη τυριού θα είναι ελαφρώς άγλυκα.

  2. Γεια σας!
    Αν δεν βάλω την κρέμα τυριού μπορώ να βάλω παραπάνω ζάχαρη για να είναι πιο γλυκά?καστανή ζάχαρη μπορώ να βάλω αντί για καρύδας?

    1. Ναι μπορεί να αντικατασταθεί με καστανή ζάχαρη. Όλες οι προτεινόμενες αντικαταστάσεις αναγράφονται στην ενότητα “Τι υλικά θα χρειαστούμε”. Δυστυχώς, δεν τα έχω δοκιμάσει με παραπάνω ζάχαρη για να το προτείνω.

  3. Καταπληκτικά! Μπορείτε να μας πείτε την αναλογία μελιού – ζάχαρης και υγρής στεβιας αν θέλουμε να τα αντικαταστήσουμε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *