search

Βασιλόπιτα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Ονειρική, αφράτη, πεντανόστιμη βασιλόπιτα κέικ με απίθανη γεύση πορτοκαλιού συνδυασμένη με σοκολάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Είναι πανεύκολη, γρήγορη και σίγουρα θα είναι το highlight του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού!

12-14

15′

35-40′

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η τελευταία συνταγή της χρονιάς εδώ στο Healthy Tasteland είναι η Βασιλόπιτα για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Είναι γεγονός ότι έχω μεγάλη αδυναμία στις βασιλόπιτες και θέλω να είναι εντυπωσιακές, αφράτες, μυρωδάτες και κάθε μπουκιά τους να σε συναρπάζει. Να άξιζε τον χώρο που κρατούσες για το γλυκό όλο το βράδυ και το επόμενο πρωί να ανυπομονείς να ξυπνήσεις για να την απολαύσεις με μια ζεστή κούπα καφέ.

Στη φετινή λοιπόν βασιλόπιτα έχει την τιμητική του ένα επικός συνδυασμός, πορτοκάλι και σοκολάτα! Ένα πεντανόστιμο, αφράτο, λαχταριστό πορτοκαλένιο κέικ χωρίς βούτυρο με μέλι, σταγόνες σοκολάτας, καβουρδισμένα αμύγδαλα και περιχυμένο με γλάσο σοκολάτας. Είμαι σίγουρη ότι όταν το δοκιμάσετε θα το φτιάχνετε ξανά και ξανά!

Καλή Χρονιά με υγεία, χαρά, τύχη και γεύσεις του ονείρου!

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Πορτοκάλια: Θα χρειαστείτε περίπου 1-2 ολόκληρα πορτοκάλια αναλόγως το μέγεθος τους. Θα τα ξεφλουδίσετε, θα τα καθαρίσετε και αν έχουν κουκούτσια μπορείτε να τα αφαιρέσετε αν θέλετε. Συνήθως τα πορτοκάλια χυμού δεν έχουν καθόλου κουκούτσια, οπότε θα πρότεινα να επιλέξτε αυτά.
  • Χυμό πορτοκάλι: Για τον χυμό αναλόγως το πόσο ζουμέρα είναι μπορεί να χρειαστούν 1-2 πορτοκάλια.
  • Ξύσμα πορτοκάλι: Το ξύσμα ευθύνεται κυρίως για το απίθανο πορτοκαλένιο άρωμα και γεύση που έχει αυτή η βασιλόπιτα, οπότε μην το φοβηθείτε. Πριν στύψετε τα πορτοκάλια για τον χυμό θυμηθείτε να πάρετε το ξύσμα τους. Πάντα επιλέγουμε ακέρωτα πορτοκάλια για το ξύσμα.
  • Αυγά: Χρησιμοποίησα μέτρια αυγά. Δεν έχω δοκιμάσει να τα αντικαταστήσω, για να μπορώ να προτείνω εναλλακτική.
  • Μέλι: Το γλυκαντικό της συνταγής είναι το μέλι και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο στέρεο γλυκαντικό χωρίς να αλλάξει η αναλογία των υπόλοιπων υλικών. Δεν το έχω δοκιμάσει όμως για να προτείνω ακριβή δοσολογία.
  • Βανίλια: Αντί για υγρή βανίλια μπορείτε να αντικαταστήσετε με 1 κάψουλα.
  • Ελαιόλαδο: Μόλις 60γρ είναι αρκετά για αυτή τη βασιλόπιτα. Προτιμώ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Βaking σόδα: Απαραίτητη και αναντικατάστατη. Μην την παραλείψετε ή αντικαταστήσετε γιατί θα αλλάξει η υφή του κέικ.
  • Αλεύρι: Αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίν απ) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα από αλεύρι γ.ο.χ ή αλεύρι ντίνκελ. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να προσθέσετε 1 κ.γ baking powder.
  • Αμύγδαλα λευκά: Μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ χοντροκομμένα ωμά αμύγδαλα σε σακουλάκια, αλλά φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε και χύμα. Εκτός από αμύγδαλα, θα ταίριαζαν εξαιρετικά φουντούκια καβουρδισμένα. Μπορούν βέβαια και να παραληφθούν.
  • Σταγόνες κουβερτούρα: Σοκολάτα και πορτοκάλι = επικός συνδυασμός. Η χρήση τους ωστόσο είναι προαιρετική.
  • Κουβερτούρα & Λάδι καρύδας: Η επικάλυψη συμπληρώνει τη βασιλόπιτα μοναδικά. Το λάδι καρύδας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με βούτυρο ή σπορέλαιο.

Tips:

  • Φούρνος με φούρνο διαφέρει επομένως προσοχή στο ψήσιμο. Ελέγχουμε συχνά για να μη μας καεί η βασιλόπιτα.
  • Μην ανοίξετε τον φούρνο πριν τα 20′ και γενικώς να αποφεύγετε να τον ανοιγοκλείνετε συχνά.
  • Για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, αν βγαίνει (σχεδόν) στεγνή είναι έτοιμη.
  • Αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικό σκεύος από στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 25 εκ θα αλλάξει και ο χρόνος ψησίματος.
  • Αν συνηθίζετε το φλουρί να το βάζετε στο ψήσιμο της βασιλόπιτας θα πρότεινα να μην το κάνετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψήνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες κέρματα που είναι κράματα αγνώστων μετάλλων μέσα σε κάτι που αργότερα θα φάμε.
  • Τη βασιλόπιτα την αναποδογυρίζω γιατί η κάτω επιφάνεια είναι πάντα ίσια και έτσι μπορώ να τη διακοσμήσω καλύτερα.

Πως διατηρείται:

Μπορείτε να διατηρήσετε τη βασιλόπιτα 1-2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια τη μεταφέρετε στο ψυγείο και τη διατηρείτε για περίπου 2 μέρες ακόμα.

Περισσότερες βασιλόπιτες για να δοκιμάσετε:

Υλικά

Για το κέικ:

  • 200γρ πορτοκάλια καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα
  • 100γρ χυμό πορτοκάλι
  • 1-2 κ.σ ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
  • 2 αυγά
  • 225γρ μέλι
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 60γρ ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κ.γ baking σόδα
  • 400γρ φαρίν απ
  • 50γρ αμύγδαλα λευκά
  • 70γρ σταγόνες κουβερτούρα

Για το γλάσο:

  • 100γρ κουβερτούρα
  • 15γρ λάδι καρύδας

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και εναλλακτικές παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”.

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
  2. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε τα καθαρισμένα πορτοκάλια, το χυμό πορτοκάλι, τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα, τα αυγά και χτυπάμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  5. Βάζουμε το μέλι, τη βανίλια, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα.
  6. Προσθέτουμε την baking σόδα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να αφρίσει και να φουσκώσει για 1′.
  7. Από τα 400γρ αλεύρι κρατάμε 1 κ.σ σε ένα μπολάκι.
  8. Κοσκινίζουμε με ένα σουρωτήρι το υπόλοιπο αλεύρι στο μπολ και ανακατεύουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  9. Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα μεταφέρουμε στο μπολάκι με το αλεύρι που κρατήσαμε.
  10. Προσθέτουμε επίσης τις σταγόνες κουβερτούρας, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στο μεγάλο μπολ.
  11. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  12. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί την κάτω επιφάνεια ενός ταψιού διαμέτρου 25εκ. και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα τοιχώματα.
  13. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 35-40’.
  14. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει τοποθετούμε το φλουρί και αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτα σε μια πιατέλα.
  15. Αφού κρυώσει, λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας και περιχύνουμε τη βασιλόπιτα.
  16. Διακοσμούμε τη βασιλόπιτα μας και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

5 Σχόλια

  1. Χρόνια πολλά! Έφτιαξα πρώτη φορά βασιλόπιτα και επέλεξα αυτή την σύνταξη. Μιλάμε βγήκε τέλεια! Έβαλα και λίγο παραπάνω αμύγδαλο γιατί μας αρέσει στο σπίτι γενικά. Η μαμά μου έλεγε σαν να την πήρες από το ζαχαροπλαστείο είναι .. ευχαριστούμε πάρα πολύ 🖤

  2. Υπέροχη!!!!Την έφτιαξα και ήταν καταπληκτική!!!!Αρωματική με πλούσια γεύση που δε μπορουπσες να σταματήσεις να τρως!!Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!Καλή χρονιάααα!!!!

  3. Ύπεροχηηηη βασιλόπιτα!!!
    Την έφτιαξα και ήταν απίστευτα νόστιμη!!
    Πήρα πολλά συγχαρητήρια Ευχαριστώ πολύ
    που μοιραστήκατε την συνταγή!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *