search

Βασιλόπιτα με μήλο και καρύδια

Φανταστική, αρωματική και αφράτη βασιλόπιτα κέικ με μήλο, καρύδια και απίθανη επικάλυψη κρέμας τυριού. Είναι πανεύκολη, γρήγορη και τόσο συγκλονιστικά νόστιμη που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο εορταστικό τραπέζι.

12-14

15′

45′

Πότε πέρασε άλλη μια χρονιά πραγματικά δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα! Και όμως φτάσαμε στο τέλος της και όπως κάθε χρόνο θα την αποχαιρετίσουμε με μια ονειρικά πεντανόστιμη βασιλόπιτα που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις στα εορταστικά τραπέζια σας.

Μετά τη vegan βασιλόπιτα, τη βασιλόπιτα με κάστανο και την gingerbread βασιλόπιτα ήρθε να προστεθεί στην παρέα και η Βασιλόπιτα με μήλο και καρύδια. Τι να σα πρωτοπώ για αυτήν; Είναι ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ! Με απίστευτη γεύση και αρώματα, φοβερή υφή και τρομερά αφράτη. Αν αγαπάτε το μήλο, την κανέλα, το  γαρύφαλλο μόλις βρήκατε τη φετινή σας πίτα!

Καλή και τυχερή χρονιά με υγεία και γεύσεις ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ!

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο που μοιράζομαι μαζί σας χρήσιμα tips και εναλλακτικές για να την ετοιμάσετε με 100% επιτυχία.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Αυγά: Θα χρειαστούμε 2 μέτρια. Είναι απαραίτητα για τη συνοχή του κέικ αλλά και για να φουσκώσει.
  • Γλυκαντικό: Χρησιμοποίησα ζάχαρη καρύδας αλλά μπορεί να αντικατασταθεί στην ίδια ποσότητα με καστανή ζάχαρη. Δεν προτείνω κάποια άλλη αντικατάσταση.
  • Λιπαρή ουσία: Το κέικ έχει ελαιόλαδο και προτιμώ πάντα εξαιρετικά παρθένο.
  • Γάλα: Χρησιμοποίησα γάλα με 1,5% λιπαρά. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί και με κάποιο φυτικό γάλα.
  • Ξύδι: Θα χρειαστούμε 2 κ.γ. Μην το παραλείψετε γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στην υφή του κέικ.
  • Μήλο: Χρειάζονται περίπου 1-2 μήλα, αναλόγως το μέγεθος. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε κόκκινα γλυκά μήλα. Τα καθαρίζετε, ζυγίζετε 200γρ και τα τρίβετε στον τρίφτη στο χοντρό.
  • Baking σόδα & baking powder: Απαραίτητα και τα 2 για να δώσουν την επιθυμητή σύσταση και υφή στο κέικ.
  • Μπαχαρικά: Μήλο χωρίς κανέλα και γαρύφαλλο παρέα γίνεται; Δε γίνεται!
  • Βανίλια: Αντί για κάψουλες στο κέικ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1-2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας. Μόνο μην αντικαταστήσετε στην επικάλυψη το εκχύλισμα με κάψουλα γιατί πικρίζει.
  • Αλάτι: Πάντα μια τσιμπιά αλάτι ενισχύει και νοστιμεύει τα γλυκά. Ωστόσο η χρήση του είναι προαιρετική.
  • Αλεύρι: Η φετινή βασιλόπιτα ετοιμάστηκε με αλεύρι ντίνκελ. Μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι γ.ο.χ στην ίδια ποσότητα.
  • Καρύδια: Τα προσθέτουμε στο μούλτι και τα κόβουμε, χωρίς να τα κάνουμε σκόνη. Μπορείτε να τα παραλείψετε ή να αντικαταστήσετε με ξηρό καρπό της επιλογής σας.
  • Για την επικάλυψη: 3 υλικά χρησιμοποίησα τυρί κρέμα, ζάχαρη άχνη στέβιας και εκχύλισμα βανίλιας. Παρακάτω σας δίνω άλλες 2 εναλλακτικές για την επικάλυψη.

Tips:

  • Φούρνος με φούρνο διαφέρει επομένως προσοχή στο ψήσιμο. Ελέγχουμε συχνά για να μη μας καεί η βασιλόπιτα.
  • Μην ανοίξετε τον φούρνο πριν τα 20′ και γενικώς να αποφεύγετε να τον ανοιγοκλείνετε συχνά.
  • Για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, αν βγαίνει (σχεδόν) στεγνή είναι έτοιμη.
  • Αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικό σκεύος από στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 25 εκ θα αλλάξει και ο χρόνος ψησίματος.
  • Είναι πολύ σημαντικό η βασιλόπιτα να κρυώσει τελείως πριν βάλετε την επικάλυψη τυριού για να μη λιώσει. Επίσης η επικάλυψη καλό είναι να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν την απλώσετε.
  • Αν συνηθίζετε το φλουρί να το βάζετε στο ψήσιμο της βασιλόπιτας θα πρότεινα να μην το κάνετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψήνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες κέρματα που είναι κράματα αγνώστων μετάλλων μέσα σε κάτι που αργότερα θα φάμε.
  • Τη βασιλόπιτα την αναποδογυρίζω γιατί η κάτω επιφάνεια είναι πάντα ίσια και έτσι μπορώ να τη διακοσμήσω καλύτερα.

Πως να τη διακοσμήσουμε:

Για την επικάλυψη έχω να σας προτείνω και 2 εναλλακτικές:

  • Ανακατέψτε 100γρ τυρί κρέμα, 30-35γρ μέλι και ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας. (Η επικάλυψη θα βγει ελαφρώς πιο αραιή σε σχέση με αυτή με τη ζάχαρη άχνη)
  • Λιώστε σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν μαρί 150γρ λευκή σοκολάτα με 15γρ λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)

Για τη διακόσμηση: Εκτός από τα καραμελωμένα καρύδια που γαρνίρισα εγώ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον ξηρό καρπό σας αρέσει. Υπέροχη ιδέα είναι να προσθέσετε κλαδάκια δενδρολίβανου, στικ κανέλας, αστεροειδή γλυκάνισο, φραγκοστάφυλλο, ρόδια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε και σας αρέσει!

Οδηγίες προετοιμασίας και συντήρησης:

Για την προετοιμασία: Μπορείτε να ετοιμάσετε το κέικ, την επικάλυψη και τα καραμελωμένα καρύδια από την προηγούμενη μέρα. Διατηρώντας το κέικ και τα καρύδια εκτός ψυγείου ενώ την επικάλυψη στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα τη στήνετε και τη στολίζετε όπως σας αρέσει.

Για τη συντήρηση: Αφού γαρνίρετε με την επικάλυψη τυριού διατηρείται πλέον στο ψυγείο για περίπου 2-3 μέρες.

Περισσότερες βασιλόπιτες για να δοκιμάσετε:

Υλικά

Για το κέικ:

  • 2 αυγά
  • 180γρ ζάχαρη καρύδας
  • 70γρ ελαιόλαδο
  • 240γρ γάλα
  • 2 κ.γ ξύδι
  • 200γρ μήλο καθαρισμένο
  • ½ κ.γ baking σόδα
  • 1-1 ½ κ.γ κανέλα
  • ¼ κ.γ γαρύφαλλο
  • 2 κάψουλες βανίλια
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 400γρ αλεύρι ντίνκελ
  • 1 γεμάτο κ.γ baking powder
  • 60γρ καρύδια τριμμένα

Για την επικάλυψη:

  • 150γρ τυρί κρέμα
  • 90γρ ζάχαρη άχνη στέβιας (ή ζάχαρη άχνη)
  • ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Για τη διακόσμηση:

  • 60γρ καρύδια
  • ½ κ.γ μέλι
  • 1 τσιμπιά αλάτι

*Θα βρείτε εναλλακτικές για την επικάλυψη παραπάνω στο “Πως να τη διακοσμήσουμε”.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη καρύδας και χτυπάμε με ένα σύρμα να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το ξύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5′.
  3. Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη στο χοντρό και τα μεταφέρουμε στο μπολ.
  4. Προσθέτουμε την baking σόδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1΄ να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα.
  5. Βάζουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Τέλος βάζουμε τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε ξανά.
  8. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί την κάτω επιφάνεια ενός ταψιού διαμέτρου 25εκ και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα τοιχώματα.
  9. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 45’.
  10. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει τοποθετούμε το φλουρί και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
  11. Αφήνουμε τελείως να κρυώσει και ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε την επικάλυψη στο ψυγείο να παγώσει.
  12. Για τη διακόσμηση (προαιρετικά): Σε ένα τηγάνι σπάμε σε μικρότερα κομμάτια τα καρύδια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3′. Βάζουμε το αλάτι, το μέλι ανακατεύουμε με μια μαρίζ να καραμέλωσουν, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  13. Αφού κρυώσουν η βασιλόπιτα και τα καρύδια, απλώνουμε την επικάλυψη ομοιόμορφα και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα καρύδια και ό,τι άλλο μας αρέσει.
  14. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *