Gingerbread βασιλόπιτα
Αφράτη, αρωματική, εορταστική και χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη βασιλόπιτα. Με πεντανόστιμη Gingerbread γεύση που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
12-14
15′
45-50′
Τελευταία εβδομάδα του 2021 και όπως κάθε χρόνο θα κλείσει γλυκά η healthytasteland χρονιά μας! Πως; Με υπερφανταστική βασιλόπιτα! Αφράτη, αρωματική, εορταστική με πεντανόστιμη Gingerbread γεύση που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Καλή Χρονιά με υγεία, χαρά, αισιοδοξία και με γεύσεις «Του ονείρου»!
![gingerbread-vasilopita-1](https://healthytasteland.gr/wp-content/uploads/2021/12/gingerbread-vasilopita-1.jpg)
Υλικά
Για το κέικ:
- 4 αυγά
- 120γρ μελάσα
- 140γρ ελαιόλαδο
- 160γρ βασιλικούς χουρμάδες (απύρηνους)
- 160γρ γάλα αμυγδάλου
- 300γρ χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ baking σόδα
- 2 κ.γ κανέλα
- ½ κ.γ γαρύφαλο
- ½ κ.γ τζίντζερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κάψουλες βανίλια
- 1 κ.γ ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
- 500γρ αλεύρι ντίνκελ (ή γ.ο.χ)
- 1 ½ κ.γ baking powder
Για τη διακόσμηση:
- 150γρ λευκή σοκολάτα
- 15γρ λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
- Cranberries αποξηραμένα
- Φυστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
- Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τους βασιλικούς χουρμάδες με το γάλα αμυγδάλου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, τη μελάσα και με ένα σύρμα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μείγμα χουρμάδων, το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την baking σόδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1′ να φουσκώσει/αφρίσει.
- Βάζουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ, το αλάτι, τις βανίλιες, το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder σε ένα κόσκινο και το κοσκινίζουμε στο μπολ σταδιακά, ανακατεύοντας παράλληλα.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί την κάτω επιφάνεια ενός ταψιού διαμέτρου 25εκ και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα τοιχώματα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-190°C για περίπου 45-50’ λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, τοποθετούμε το φλουρί. Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
- Για τη διακόσμηση: Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα με το λάδι καρύδας και περιχύνουμε τη βασιλόπιτα. Διακοσμούμε με cranberries και ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης.
Αφήστε ένα σχόλιο