search

Mακαρονάδα με κρεμώδη σάλτσα λιαστής ντομάτας

Ονειρική ,πεντανόστιμη και λαχταριστή μακαρονάδα. Με απίστευτα κρεμώδη γλυκόξινη σάλτσα λιαστής ντομάτας με κρεμμύδι, σκόρδο και με βάση τα κάσιους. Ιδανική για ένα πανεύκολο και γρήγορο νηστίσιμο γεύμα.

3

15′

5′

Αν αγαπάτε και εσείς όπως και εγώ τις πανεύκολες γρήγορες και πεντανόστιμες μακαρονάδες που χρειάζονται κάτι λιγότερο από 20′ για να είναι έτοιμες τότε είστε στο κατάλληλο post. Σήμερα λοιπόν η μακαρονάδα που ετοιμάζουμε με δύο λέξεις είναι κατηγορία ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ. Με απίστευτα κρεμώδη σάλτσα λιαστής ντομάτας χωρίς κρέμες αλλά με βάση τα κάσιους. Ιδανική για όλους αλλά ειδικότερα για όσους είναι vegan, νηστεύουν ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Kάσιους: Θα χρειαστούμε ωμά και ανάλατα και πρέπει να τα μουλιάσουμε για 10′ τουλάχιστον. Τα ωμά κάσιους έχουν την ιδιότητα όταν μουλιάζουν και μπλεντάρονται να αποκτούν μια κρεμώδη υφή που δύσκολα τη δίνουν άλλοι ξηροί καρποί. Ίσως θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε με ωμά αμύγδαλα. αλλά σίγουρα τα κάσιους είναι καλύτερη επιλογή.
  • Zυμαρικά & νερό: Χρησιμοποιούμε ό,τι ζυμαρικά μας αρέσουν ενώ θα χρειαστεί να κρατήσουμε μισή κούπα νερό από το βράσιμο τους για να δέσουμε αργότερα τη σάλτσα. Επίσης για το χτύπημα της σάλτσας θα χρειαστούμε μια κούπα νερό, μπορείτε να κρατήσετε και από το βράσιμο αλλά είναι τελείως προαιρετικό.
  • Κρεμμύδι & σκόρδο: Δίνουν απίστευτη γεύση και ταιριάζουν εξαιρετικά στη σάλτσα μας. Μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα τους ανάλογα με τα γούστα σας.
  • Ελαιόλαδο: Επιλέγω πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και στη συνταγή θα χρειαστούμε πολύ μικρή ποσότητα που είναι αρκετή για να δώσουν έξτρα γεύση στο σοτάρισμα.
  • Λιαστές ντομάτες: Αν χρησιμοποιήσετε ξερές λιαστές ντομάτες θα πρέπει να τις μουλιάσετε για λίγο στο νερό για να χτυπηθούν πιο εύκολα. Αν διατηρούνται σε βάζο με λάδι, στραγγίζετε και τις μεταφέρετε απευθείας στο μπλέντερ.
  • Ξύδι μπαλσάμικο: Αυξομειώστε την ποσότητα του ανάλογα με την προτίμηση σας.
  • Διατροφική μαγιά: Προσοχή δεν είναι η μαγιά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Η διατροφική μαγιά έχει υποστεί διαφορετική επεξεργασία και χρησιμοποιείται από χορτοφάγους και vegans. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενώ είναι ένα προϊόν με αλμυρή τυρένια γεύση. Στη συνταγή η χρήση της είναι προαιρετική και μπορείτε να την παραλείψετε. Αν δεν ακολουθείτε vegan διατροφή ή δε νηστεύετε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τριμμένο τυρί ή φέτα.
  • Μαϊντανός: Στη συνταγή χρησιμοποίησα 2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλλά μπορείτε να τον παραλείψετε. Επίσης ταιριάζει εξαιρετικά φρέσκος κομμένος βασιλικός, που εγώ δεν είχα αυτή τη φορά.
  • Αλάτι: Προσέξτε με την ποσότητα του αλατιού γιατί οι λιαστές ντομάτες έχουν ήδη αλάτι.

Εξοπλισμός:

  • Η κούπα που αναγράφεται στα συστατικά είναι χωρητικότητας 250ml.
  • Για να έχετε μια λεία υφή στη σάλτσα θα χρειαστείτε ένα δυνατό μπλέντερ ή ένα ραβδομπλέντερ ιδανικά ισχύος άνω των 1200W.
  • Για το σοτάρισμα θα χρειαστείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι ώστε να χρειάζεται μικρή ποσότητα λιπαρής ουσίας χωρίς να κολλάει.
  • Για να κόψω τόσο ψιλά και εύκολα τον μαϊντανό, χρησιμοποιώ το μεγάλο μαχαίρι (Chef) από το σετ μαχαιριών μου.

Πως διατηρείται:

Το ιδανικό είναι να σερβίρουμε τη μακαρονάδα μόλις την ετοιμάσουμε και όσο είναι ακόμα ζεστή. Αν όμως σας περισσέψει, όταν κρυώσει τη μεταφέρετε σε δοχείο αποθήκευσης με καπάκι και διατηρείται για περίπου 2-3 μέρες στο ψυγείο. Όταν θέλετε να την καταναλώσετε μπορείτε να τη βάλετε σε ένα κατσαρολάκι, να προσθέσετε λίγο νερό και να ζεστάνετε μέχρι να γίνει ξανά κρεμώδης η σάλτσα. Ωστόσο να σημειώσω ότι δεν προτείνεται να καταψύχουμε ζυμαρικά γιατί η υφή τους είναι πολύ δυσάρεστη όταν ξεπαγώσουν.

Περισσότερες συνταγές με ζυμαρικά:

Υλικά

  • 50γρ κάσιους ωμά και ανάλατα
  • 250γρ ζυμαρικά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό (200γρ)
  • 70γρ λιαστές ντομάτες
  • 1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ διατροφική μαγιά (προαιρετικά)*
  • ½ κούπα νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών (100γρ)
  • 1-2 κ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι (προαιρετικά)

*Δείτε εναλλακτικές παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”.

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα κάσιους σε ένα μπολάκι και τα καλύπτουμε με ζεστό νερό για τουλάχιστον 10′.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  3. Πριν τα σουρώσουμε, κρατάμε μισή κούπα (100γρ) από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά.
  4. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο.
  5. Αλατίζουμε και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν για περίπου 5-6′.
  6. Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα μεταφέρουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ.
  7. Προσθέτουμε ακόμα τα σοταρισμένα κρεμμύδια και σκόρδο, μια κούπα νερό (200γρ), τις λιαστές ντομάτες, το ξύδι μπαλσάμικο, τη διατροφική μαγιά και μπλεντάρουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη κρέμα.
  8. Μεταφέρουμε την κρέμα στην κατσαρόλα με τα βρασμένα ζυμαρικά και ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά.
  9. Προσθέτουμε τη μισή κούπα νερό (100γρ) που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  10. Ανακατεύουμε 1-2′ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να δέσει η σάλτσα.
  11. Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε αλάτι και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε προαιρετικά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *