Κριθαράκι με κοτόπουλο, μανιτάρια και πέστο βασιλικού
Το κοτόπουλο και τα μανιτάρια συνάντησαν το πέστο βασιλικού και το αποτέλεσμα είναι απλά ονειρικό: Ένα πεντανόστιμο, λαχταριστό και ζουμερό κριθαράκι με πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα.
4
15′
25′
Τι να σας πρωτοπώ για αυτό το φαγητό. Να σας πω όνειρο; Ποίημα; Έπος; Όλα αυτά μαζί και λίγα θα είναι! Αν και αγαπώ τα Ελληνικά παραδοσιακά φαγητά, βλέπετε μεγάλωσα μέσα στην κουζίνα της οικογενειακής μας ταβέρνας, εξίσου αγαπώ να δοκιμάζω νέους και διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων και τροφίμων.
Έτσι σκέφτηκα το κλασικό κριθαράκι να πάρει μια τελείως διαφορετική μορφή από ένα κοκκινιστό γιουβέτσι και να μετατραπεί σε ένα ζουμέρο, λαχταριστό και πεντανόστιμο κριθαράκι με λευκή σάλτσα, μανιτάρια, κοτόπουλο και πέστο βασιλικού. Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο που συνοδεύει τη συνταγή, όπου εκτός των άλλων χρήσιμων πληροφοριών θα βρείτε πως μπορείτε να μετατρέψετε το φαγητό σε vegeterian ή vegan.
Τι υλικά θα χρειαστούμε:
- Κριθαράκι: Χρησιμοποίησα χονδρό, αλλά θα μπορούσε φυσικά να αντικατασταθεί με μέτριο ή με κάποιο άλλο ζυμαρικό της επιλογής μας.
- Μανιτάρια: Για τη συνταγή χρησιμοποίησα μανιτάρια λευκά Agaricus. Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε έτοιμα κομμένα σε φέτες που υπάρχουν στα ψυγεία των super markets.
- Κρεμμύδι: Θα χρειαστούμε ένα μέτριο κρεμμύδι ή δύο μικρά.
- Σκόρδο: Αντί για σκελίδες σκόρδο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με σκόνη σε σκόρδο.
- Κοτόπουλο: Θα χρειαστούμε φιλέτο στήθος κοτόπουλο.
- Ελαιόλαδο: Προτιμώ πάντα για τη μαγειρική εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
- Αλάτι & πιπέρι: Δίνουν την απαραίτητη ένταση στο φαγητό μας.
- Κρασί: Είναι προαιρετική η χρήση του και μπορεί να αντικατασταθεί με νερό.
- Κρέμα κάσιους: Θα χρειαστούμε μια συσκευασία των 200ml. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη φυτική κρέμα ή με κρέμα γάλακτος ιδανικά με χαμηλά λιπαρά.
- Πέστο βασιλικού: Θα το βρούμε έτοιμο στα ράφια των super markets. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι σας.
- Νερό: Δίνει την απαραίτητη υγρασία για να ψηθεί το φαγητό μας.
Πως θα το μετατρέψουμε σε Vegeterian ή Vegan:
Για να γίνει vegeterian θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε το κοτόπουλο με 200γρ βρασμένα ρεβίθια και να μειώσουμε το σοτάρισμα στο βήμα 6 στα 1-2′ λεπτά. Ενώ για να γίνει vegan θα πρέπει επιπλέον να προμηθευτούμε vegan πέστο βασιλικού.
Πως διατηρείται:
- Αν δεν το καταναλώσουμε άμεσα, μόλις κρυώσει το μεταφέρουμε σε δοχείο αποθήκευσης με καπάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 μέρες.
- Δεν προτείνεται να καταψυχθεί.
Προτεινόμενος εξοπλισμός:
Υλικά
- 250γρ κριθαράκι χονδρό
- 250γρ μανιτάρια άσπρα
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 500γρ φιλέτα κοτόπουλο
- 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
- ½ ποτηράκι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 200ml κρέμα κάσιους
- 2-3 κ.σ πέστο βασιλικού
- 1 ποτηράκι νερό
Εκτέλεση
- Βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα ελαφρώς βρεγμένο χαρτί κουζίνας, αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα κόβουμε σε φέτες.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδο.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομματάκια.
- Σε μια κατσαρόλα χαμηλή προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1-2′ λεπτά.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε για 5-6’ λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει.
- Βάζουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 2’ λεπτά
- Σβήνουμε με ½ ποτηράκι νερό. Μόλις πάρει μια βράση κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και βράζουμε για 7-8’ λεπτά.
- Ανοίγουμε το καπάκι, βάζουμε το κρασί και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν τα υγρά.
- Όταν εξατμιστούν, προσθέτουμε την κρέμα κάσιους, το πέστο, ½ ποτηράκι νερό και σιγοβράζουμε για αλλά 2-3’ λεπτά.
- Μεταφέρουμε το βρασμένο κριθαράκι στη χαμηλή κατσαρόλα, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
2 Σχόλια
Syper
Εχετε καποια συνταγη για πεστο βασιλικογ?