search

Κανελόνια με λαχανικά και μπεσαμέλ

Φανταστικά, πεντανόστιμα και λαχταριστά κανελόνια με λαχανικά, τυρί cottage και γραβιέρα. Ψημένα στον φούρνο με ελαφριά μπεσαμέλ χωρίς βούτυρο και προαιρετικά χωρίς αυγό.

6

40′

40-45′

Ξέρω ότι οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει τα κανελόνια να είναι γεμιστά με κιμά ή σπανάκι. Τι θα λέγατε όμως να προσθέσουμε έναν ακόμα τρόπο για να τα απολαύσουμε λίγο…διαφορετικά; Έναν τρόπο που εκτός του ότι είναι γεμάτος με χρώματα, γεύσεις και αρώματα είναι ταυτόχρονα θρεπτικός και φυσικά υγιεινός.

Μην καθυστερείτε προμηθευτείτε κανελόνια, γεμίστε τα με πολύχρωμα λαχανικά και τυριά, σκεπάστε τα με μια βελούδινη ελαφριά μπεσαμέλ χωρίς βούτυρο και απολαύστε ένα υπερφανταστικό φαγητό. Κατηγορία: ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ! Θυμηθείτε το, θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Κανελόνια: Θα χρειαστούμε μια συσκευασία των 250γρ. Να προσέξετε μόνο να είναι έτοιμα για χρήση, δηλαδή να μη χρειάζονται βράσιμο πριν μπουν στον φούρνο.
  • Λαχανικά: Για τη γέμιση χρησιμοποίησα κρεμμύδι, καρότο, κολοκυθάκια, μελιτζάνα και είναι ζυγισμένα πριν καθαριστούν. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο λαχανικό ή να παραλείψουμε κάποιο αυξάνοντας την ποσότητα ενός άλλου.
  • Ελαιόλαδο: Επιλέγω πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Φρέσκα μυρωδικά: Τα λαχανικά στη γέμιση είναι αρωματισμένα με μαϊντανό και δυόσμο. Μπορούν ωστόσο να παραληφθούν.
  • Μπαχαρικά: Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μοσχοκάρυδο θα χρειαστούν στη γέμιση και στη μπεσαμέλ.
  • Κέτσαπ: Θα δέσει τη γέμιση και θα της προσφέρει μια γλυκάδα. Μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό ντομάτας και λίγη καστανή ζάχαρη.
  • Τυριά: Cottage και γραβιέρα επέλεξα αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε με τυριά της επιλογής σας.
  • Γάλα: Χρησιμοποίησα ελαφρύ γάλα 1,5% λιπαρά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με φυτικό. Αποφύγετε το γάλα αμυγδάλου γιατί “κόβει” στο βράσιμο.
  • Αλεύρι: Απαραίτητο για να πήξει η μπεσαμέλ.
  • Κρόκος: Είναι προαιρετικός, αλλά θα δώσει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα στη μπεσαμέλ όταν ψηθεί.

Tips:

  • Στη γέμιση προτιμώ να ξεφλουδίζω τη μελιτζάνα και την ντομάτα γιατί δε μου αρέσει ιδιαίτερα η υφή από τις φλούδες στο φαγητό.
  • Αν το φαγητό πάρει αρκετό χρώμα πριν τον χρόνο ψησίματος, σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μη μας καεί.
  • Φούρνος με φούρνο διαφέρει επομένως προσαρμόστε τη θερμοκρασία ψησίματος ανάλογα με τον δικό σας.

Πως διατηρούνται:

  • Τα κανελόνια που θα περισσέψουν αφού κρυώσουν τα τοποθετούμε σε δοχείο αποθήκευσης με καπάκι και τα διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 2-3 μέρες.
  • Δεν προτείνεται να καταψυχθούν γιατί η υφή τους όταν ξεπαγώσουν ενδέχεται να μην είναι πολύ ευχάριστη.

Περισσότερες συνταγές με ζυμαρικά:

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 1 κρεμμύδι (120γρ)
  • 1 καρότο (80γρ)
  • 2-3 κολοκυθάκια (530γρ)
  • 1 μελιτζάνα (330γρ)
  • 3-4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα (200γρ)
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 2-3 κ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 3-4 κ.σ κέτσαπ
  • 150γρ τυρί cottage
  • 7oγρ γραβιέρα τριμμένη

Για τη μπεσαμέλ:

  • 3 κούπες γάλα 1,5% (750ml)
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 80-90γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • Αλάτι & πιπέρι
  • ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
  • 30γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κρόκος (προαιρετικά)

Για το στήσιμο:

  • 1 συσκευασία κανελόνια (250γρ)
  • Ελαιόλαδο
  • Γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:

  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα και την ντομάτα.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε ρίγανη και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 12-14′.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την κέτσαπ και σοτάρουμε για άλλα 5-6′.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το cottage και τη γραβιέρα.
  6. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Για τη μπεσαμέλ:

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, 1 κούπα γάλα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κούπες γάλα, το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Όταν ζεσταθεί το γάλα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα από το μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πήζει.
  4. Όταν πήξει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  5. Αν χρησιμοποιήσουμε κρόκο, αφήνουμε λίγο τη μπεσαμέλ να κρυώσει, τον προσθέτουμε και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να ομογενοποιηθεί.

Για το στήσιμο:

  1. Αλείφουμε ένα πυρέξ διαστάσεων 32 x 22εκ με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε στο πυρέξ.
  3. Περιχύνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα κανελόνια και με την απλώνουμε ώστε να τα καλύψει.
  4. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190-200°C για περίπου 40-45′ μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *