search

Energy balls με λεμόνι και καρύδα

Θρεπτικά, υγιεινά και πεντανόστιμα μπαλάκια ενέργειας χωρίς ζάχαρη και χωρίς ψήσιμο. Με εξαιρετικό συνδυασμό λεμονιού, κάσιους και καρύδας. Ένα σνακ γεμάτο απίθανες γεύσεις και θρέψη!

14

20′

0′

Δεν ξέρω αν σας το έχω πει αλλά το λεμόνι το λα-τρεύ-ω! Είμαι από τους ανθρώπους που αν δοκιμάσεις από τη σαλάτα που έφτιαξαν για εκείνους, το πιθανότερο είναι να το μετανιώσεις με την πρώτη κιόλας μπουκιά! Όχι, όχι μην τρομάζετε αυτό δε συμβαίνει ποτέ στις συνταγές μου, αλλά ούτε όταν μαγειρεύω για κάποιον άλλον. Σταματάω πάντα στο σημείο που σκέφτομαι “Αα θα ήθελε λίγο λεμονάκι ακόμα”!

Εκτός όμως από τα αλμυρά με ενθουσιάζει εξίσου και στα γλυκά: Κέικ λεμονιού, γιαουρτολέμονο, γιαουρτολέμονο overnight oats είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές στο site. Ο συνδυασμός γλυκού και ξινού είναι πραγματικά μοναδικός!

Από αυτή την αγάπη λοιπόν γεννήθηκαν και αυτά τα γλυκόξινα, λεμονάτα μικρά θαύματα. Είναι πανεύκολα, γρήγορα, μαλακά και τόσο νόστιμα. Χωρίς κανένα γλυκαντικό, χωρίς γλουτένη και vegan.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Xουρμάδες: Προτιμώ τους βασιλικούς χουρμάδες γιατί είναι πιο νόστιμοι ενώ δεν είναι ξηροί. Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε απλούς χουρμάδες και επιλέγουμε αυτούς που δεν έχουν ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης. Αντί για χουρμάδες θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε με αποξηραμένα βερύκοκα ή δαμάσκηνα στην ίδια ποσότητα αν και το τελικό αποτέλεσμα θα διαφέρει ενδεχομένως σε γλυκύτητα και γεύση.
  • Κάσιους: Θα χρειαστούμε ωμά και ανάλατα για τη συνταγή. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με όποιον ξηρό καρπό μας αρέσει. Ταιριάζουν εξαιρετικά τα αμύγδαλα.
  • Καρύδα: Βασικό συστατικό για τη ζύμη που βοηθάει στη συνοχή αλλά και στη γεύση. Προαιρετικά επικαλύπτουμε τα energy balls με αυτή.
  • Ξύσμα λεμονιού: Το λεμόνι που θα χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε το ξύσμα προσέχουμε να είναι ακέρωτο. Το πλένουμε καλά και με έναν τρίφτη το ξύνουμε, προσέχοντας να μην πάρουμε το άσπρο μέρος της φλούδας του γιατί πικρίζει.
  • Χυμό λεμόνι: Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα του ανάλογα με τα γούστα μας.
  • Εκχύλισμα βανίλιας: Είναι προαιρετική η χρήση του. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάψουλα βανιλίνης γιατί ενδέχεται να πικρίσει.
  • Αλάτι: Ενισχύει τις γεύσεις αλλά μπορεί να παραληφθεί.

Tips:

  • Αν χρησιμοποιήσουμε απλούς χουρμάδες ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό (από αυτό που τους μουλιάσαμε) για να χτυπηθούν καλύτερα στο μούλτι.
  • Αν η ζύμη κολλάει αρκετά στα χέρια μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη καρύδα ή  αλεσμένα κάσιους.
  • Θα ταίριαζε εξαιρετικά να προσθέσουμε παπαρουνόσπορο στη ζύμη.
  • Μπορούμε να αυξομειώσουμε το μέγεθος των energy balls ανάλογα με τα γούστα μας.
  • Αφού ρολάρουμε τα energy balls στην καρύδα, στη συνέχεια τα πλάθουμε ξανά ελαφρώς για να κολλήσει καλύτερα αλλά και να απλωθεί ομοιόμορφα η επικάλυψη.
  • Η επικάλυψη είναι προαιρετική και μπορεί να παραληφθεί.

Πως διατηρούνται:

  1. Στο ψυγείο: Διατηρούνται σε δοχείο αποθήκευσης που κλείνει με καπάκι για 4-5 μέρες.
  2. Στην κατάψυξη: Τα αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο τροφίμων κατάλληλο για κατάψυξη ή σε σακούλες κατάψυξης και τα διατηρούμε μέχρι 3 μήνες. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε, τα αφαιρούμε από την κατάψυξη και τα αφήνουμε 10′ σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα φάμε. Αν δεν τα καταναλώσουμε άμεσα τα μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Περισσότερα energy balls:

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 170γρ βασιλικούς χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 150γρ κάσιους
  • 40γρ καρύδα τριμμένη
  • 1 κ.γ ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι
  • 1 ½ κ.σ χυμό λεμόνι
  • ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Για την επικάλυψη: (προαιρετικά)

  • Καρύδα τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα γυάλινο μπολ.
  2. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τους καλύψει και μουλιάζουμε για 10′ λεπτά.
  3. Όσο περιμένουμε βάζουμε στο μπλέντερ τα κάσιους, την καρύδα και αλέθουμε καλά. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  4. Αφού περάσουν τα 10′ λεπτά, στραγγίζουμε τους χουρμάδες, τους μεταφέρουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό.
  5. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα και τη μεταφέρουμε στο μπολ.
  6. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 κομμάτια και σχηματίζουμε μπαλάκια.
  8. Σε ένα πιάτο προσθέτουμε τριμμένη καρύδα και ρολάρουμε τα μπαλάκια σε αυτή.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *