Ρολό κιμά με λαχανικά, τυριά και επικάλυψη σάλτσας
Αφράτο, ονειρικό ρολό κιμά γεμιστό με πολύχρωμα λαχανικά και τυριά, αλειμμένο με μια υπέροχη σάλτσα που απογειώνει τη γεύση. Πεντανόστιμο, λαχταριστό και ταυτόχρονα θρεπτικό, είναι η ιδανική επιλογή για το εορταστικό τραπέζι και όχι μόνο!
4-5
35′
50-60′
Είμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και αν ψάχνετε για ένα εντυπωσιακό, πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο που θα λατρέψουν όλοι, μόλις το βρήκατε! Σας έχω μια συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις: ένα αφράτο, λαχταριστό ρολό κιμά γεμιστό με πολύχρωμα λαχανικά και τυριά, αλειμμένο με μια υπέροχη σάλτσα που απογειώνει τη γεύση. Η γέμιση από τυριά που λιώνουν, συνδυασμένη με τραγανά λαχανικά, δίνει μια απίστευτη ισορροπία υφών και γεύσεων, ενώ η σάλτσα δημιουργεί μια υπέροχη κρούστα που προσθέτει τόση νοστιμιά που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!
Είναι η ιδανική επιλογή για το εορταστικό σας τραπέζι, αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας με κάτι ξεχωριστό. Προετοιμάζεται εύκολα και μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα για να έχετε λιγότερη δουλειά την ημέρα του τραπεζιού.
Καλά Χριστούγεννα! Σας εύχομαι καλές γιορτές, γεμάτες χαμόγελα, ζεστασιά και μοναδικές γεύσεις!
Τι υλικά θα χρειαστούμε:
- Κιμάς μοσχαρίσιος: Η βάση της συνταγής. Επιλέγουμε φρέσκο κιμά με λίγη λιπαρότητα για ζουμερό αποτέλεσμα.
- Καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανός: Προσθέτουν γεύση και υγρασία στο ρολό. Πολτοποιούνται για ομοιόμορφη υφή.
- Αυγό: Δένει τα υλικά και βοηθά στη σταθερότητα του ρολού.
- Βρώμη αλεσμένη: Μπορεί να αντικατασταθεί με φρυγανιά, αλλά η βρώμη δίνει πιο αφράτο αποτέλεσμα. Αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόση υγρασία έχει ο κιμάς.
- Σόγια σως: Ενισχύει τη γεύση, προσθέτοντας μια αλμυρή νότα. Μπορεί όμως και να παραληφθεί.
- Ελαιόλαδο: Βοηθά στο ζύμωμα και προσθέτει στη γεύση. Προτιμώ πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
- Καπνιστή πάπρικα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι: Τα μπαχαρικά δίνουν ένταση και άρωμα.
- Τυριά: Προσθέτουν πλούσια γεύση στη γέμιση και κάνουν το ρολό πιο απολαυστικό. Χρησιμοποίησα ρεγκάτο και μοτσαρέλα τριμμένη.
- Πιπεριές και καρότο: Προσθέτουν χρώμα και γεύση στη γέμιση.
- Σάλτσα (κέτσαπ, σόγια, τζίντζερ, πάπρικα): Η επικάλυψη που κάνει το ρολό πιο γευστικό και ζουμερό.
Tips:
- Ζύμωμα: Ζυμώνουμε τον κιμά καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει το ρολό μας σταθερό.
- Στρώσιμο κιμά: Ανοίγουμε τον κιμά σε ορθογώνιο σχήμα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να διευκολύνουμε το ρολάρισμα.
- Ρολάρισμα: Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού τυλίγουμε προσεκτικά το ρολό, ώστε να μην “ανοίξει” κατά το ψήσιμο.
- Σάλτσα: Αλείφουμε τη σάλτσα με πινέλο ομοιόμορφα στο ρολό, ώστε να αποκτήσει υπέροχη γεύση και υφή κατά το ψήσιμο.
- Προσαρμογή ψήσιμο: Προσαρμόζουμε το ψήσιμο και τους βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο μας. Κάθε φούρνος έχει διαφορετική απόδοση, οπότε είναι καλό να παρακολουθούμε το ψήσιμο.
- Ξεκούραση: Αφήνουμε το ρολό να ξεκουραστεί για 10-15′ πριν το κόψουμε, για να σταθεροποιηθεί και να μην διαλυθεί η γέμιση.
- Συνοδευτικά: Το ρολό ταιριάζει τέλεια με πουρέ πατάτας, πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά.
- Προετοιμασία: Αν θέλετε να ξεκινήσετε την προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα, ετοιμάστε τον κιμά με όλα τα υλικά και αφήστε τον στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Κόψτε τις πιπεριές, τα καρότα και το τυρί σε λωρίδες και φτιάξτε τη σάλτσα και αποθηκεύστε την στο ψυγείο. Έτσι, την επόμενη μέρα, θα χρειαστεί μόνο να συναρμολογήσετε το ρολό και να το ψήσετε.
Πως διατηρείται:
- Στο ψυγείο: Το ρολό διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο ή τον φούρνο μικροκυμάτων.
- Στην κατάψυξη: Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε ολόκληρο ή σε φέτες για έως και 2 μήνες. Ζεσταίνουμε κατευθείαν από την κατάψυξη στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Extra tip: Αν περισσέψει, χρησιμοποιούμε το ρολό ως γέμιση για σάντουιτς ή σε wraps για ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα.
Περισσότερες συνταγές για το Εορταστικό τραπέζι:
Υλικά
Για το ρολό:
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 καρότο μέτριο
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 αυγό μέτριο
- 1 κ.σ. σόγια σως
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4-5 κ.σ. βρώμη αλεσμένη (ή φρυγανιά)
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 60 γρ. ημίσκληρο τυρί
- ¼ πιπεριά κόκκινη
- ¼ πιπεριά κίτρινη
- 1 μικρό καρότο
- 3-4 κ.σ τριμμένη μοτσαρέλα
Για τη σάλτσα:
- 70-80 γρ. κέτσαπ
- 1 κ.σ. σόγια σως
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ¼ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
- ¼ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
*Δείτε περισσότερες πληροφορίες και πιθανές αντικαταστάσεις παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το καρότο, το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδο τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τον μαϊντανό και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το αυγό, τη σόγια σος, το ελαιόλαδο, τη βρώμη (ή τη φρυγανιά), τη ρίγανη, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγη ακόμα βρώμη ή φρυγανιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 20-30′.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες, το καρότο σε ζουλιέν με τη βοήθεια ενός αποφλοιωτή και το ημίσκληρο τυρί σε λωρίδες.
- Απλώνουμε τον κιμά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τον ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου 1-1,5 εκ.
- Πασπαλίζουμε μια λεπτή στρώση τριμμένης μοτσαρέλας πάνω στον κιμά.
- Τοποθετούμε στη μέση τις λωρίδες πιπεριάς, το καρότο και το ημίσκληρο τυρί.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη ακόμα μοτσαρέλα πάνω από τη γέμιση.
- Με τη βοήθεια του χαρτιού, τυλίγουμε τον κιμά σε ρολό και σφραγίζουμε καλά τις άκρες.
- Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180°C.
- Βάζουμε το ρολό σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με τη σάλτσα.
- Ψήνουμε το ρολό για 30′ ξεσκέπαστο, ώστε να πάρει χρώμα.
- Στη συνέχεια, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για άλλα 20-30′.
Αφήστε ένα σχόλιο