search

Κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού

Φανταστικά, πεντανόστιμα και λαχταριστά φιλέτα μπούτι κοτόπουλο. Γλασαρισμένα με υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού με μέλι, κουρκουμά, σκόρδο και σόγια. Σερβίρουμε με ρύζι, κινόα, πλιγούρι ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

3-4

15′

20′

Αν κάτι μου ζητάτε συχνά είναι ιδέες για εύκολα, γρήγορα και όπως μου λέτε λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα φαγητά. Τι σας έχω λοιπόν σήμερα εδώ; Με μια λέξη ένα κοτόπουλο όνειρο που προέκυψε πραγματικά τελείως τυχαία και απρογραμμάτιστα. Ενώ ξεκίνησα απλά να ψήσω τα φιλέτα τελικά βγήκαν αυτά τα ζουμερά και γλασαρισμένα φιλέτα με πεντανόστιμη γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού. Και επειδή τα καλά πράγματα πρέπει να μοιράζονται, δε γινόταν να μη σας δώσω συνταγή για να τα απολαύσετε και εσείς. Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο που τη συνοδεύει με χρήσιμα tips, συμβουλές και πιθανές αντικαταστάσεις υλικών.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Κοτόπουλο: Θα χρειαστούμε περίπου 7 φιλέτα μπούτι κοτόπουλο. Μπορούμε να βρούμε έτοιμα ξεκοκαλισμένα ή διαφορετικά ζητάμε από τον χασάπη να αφαιρέσει τα κόκκαλα. Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε και με φιλέτο στήθος.
  • Σκόρδο: Τόσο στο κοτόπουλο όσο και στη σάλτσα χρησιμοποίησα σκόνη σε σκόρδο. Μπορεί να αντικατασταθεί όμως με σκελίδες σκόρδο.
  • Αλάτι και πιπέρι: Απαραίτητα για να ενισχύσουν τη γεύση στο φαγητό μας. Ειδικότερα το πιπέρι βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον κουρκουμά.
  • Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο: Μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Τα περισσότερα περιέχουν πάπρικα, κάρυ, κανέλα ,δενδρολίβανο, πιπεριά τσίλι και αλάτι.
  • Ελαιόλαδο: Επιλέγω πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό λεμόνι: Πρόσθεσα περίπου τον χυμό από μισό λεμόνι.
  • Χυμό πορτοκάλι: Το βασικό συστατικό της σάλτσας. Θα χρειαστεί να στύψουμε περίπου 2-3 πορτοκάλια ανάλογα με το πόσο ζουμερά είναι.
  • Μέλι: Η ποσότητα του μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με τα γούστα μας και το πόσο ξινά είναι τα πορτοκάλια. Επίσης μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γλυκαντικό της επιλογής μας
  • Σάλτσα σόγιας: Είναι η σάλτσα που αποτελεί το κλειδί της ιαπωνικής κουζίνας. Δίνει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας, αλλά μπορεί και να παραληφθεί. Προσοχή στο αλάτι που θα προσθέσουμε γιατί η σόγια είναι αρκετά αλμυρή.
  • Κουρκουμάς: Ενισχύει τη γεύση της σάλτσας ενώ ταυτόχρονα είναι ένα υπερθρεπτικό μπαχαρικό.
  • Ξύσμα πορτοκάλι: Το πορτοκάλι που θα χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε ξύσμα προσέχουμε να είναι ακέρωτο. Το πλένουμε καλά και με έναν τρίφτη το ξύνουμε, προσέχοντας να μην πάρουμε το άσπρο μέρος της φλούδας του γιατί πικρίζει. Θα δώσει πιο πορτοκαλένια γεύση στη σάλτσα μας αλλά θα μπορούσε και να παραληφθεί.
  • Μαϊντανός: Η χρήση του είναι προαιρετική ενώ θα μπορούσε να αντικατασταθεί και με ρίγανη.
  • Νερό και κορν φλάουρ: Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν και να δέσει η σάλτσα μας  ομοιόμορφα και χωρίς σβόλιασμα αργότερα στο βράσιμο.

Tips:

  • Ανοίγουμε λίγο τα φιλέτα μας χτυπώντας τα με ένα κατάλληλο εργαλείο για να γίνουν πιο λεπτά και να ψηθούν πιο εύκολα και ομοιόμορφα.
  • Αν το τηγάνι μας δεν είναι καλό αντικολλητικό ίσως χρειαστεί να βάλουμε λίγο ελαιόλαδο στο ψήσιμο.
  • Αναλόγως το μέγεθος και το πάχος των φιλέτων ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς. Για να ελέγξουμε ότι έχουν ψηθεί, κόβουμε με ένα μαχαίρι και σιγουρευόμαστε ότι έχει αλλάξει χρώμα (και δεν είναι ροζ)
  • Το ψήσιμο των φιλέτων θα μπορούσε να γίνει εναλλακτικά στον φούρνο ή στα κάρβουνα.

Πως μπορούμε να το απολαύσουμε;

  • Σαν κύριο γεύμα συνδυάζοντας το ρύζι, κινόα, πλιγούρι ή πατάτες και σαλάτα της επιλογής μας.
  • Σε μία σαλάτα κόβοντας σε μικρότερα κομμάτια ή λωρίδες.
  • Ψιλοκομμένο σε τορτίγιες ή tacos.

Πως διατηρείται:

Αν και το ιδανικό είναι να το καταναλώσουμε άμεσα. Αν μας περισσέψει, αφού κρυώσει το τοποθετούμε στο ψυγείο και το διατηρούμε για περίπου 2 μέρες.

Περισσότερες συνταγές με κοτόπουλο:

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

  • 700γρ φιλέτα μπούτι κοτόπουλο
  • ¼ κ.γ σκόρδο σε σκόνη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ χυμό λεμόνι

Για τη σάλτσα:

  • 130γρ χυμό πορτοκάλι
  • 20-30γρ μέλι
  • ½ κ.σ σάλτσα σόγιας
  • ¼ κ.γ σκόρδο σε σκόνη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ¼-½ κ.γ κουρκουμά
  • ½ κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
  • 1-2 κ.γ μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 50γρ νερό
  • 10γρ κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε τα φιλέτα σε μια επιφάνεια κοπής. Με ένα εργαλείο για χτύπημα κρέατος χτυπάμε τα φιλέτα και τα ανοίγουμε ελαφρώς.
  2. Πασπαλίζουμε και τις δύο πλευρές των φιλέτων με όλα τα υλικά για το κοτόπουλο και με τα χέρια μας τα τρίβουμε για να απλωθούν καλά.
  3. Προαιρετικά βάζουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 1 ώρα.
  4. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα φιλέτα και ψήνουμε την κάθε πλευρά για 2-3′.
  5. Προσθέτουμε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό στο τηγάνι, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και ψήνουμε για 8-10′ γυρίζοντας τα φιλέτα περίπου στον μισό χρόνο από την άλλη πλευρά.
  6. Ψήνουμε και τα υπόλοιπα φιλέτα και τα αφαιρούμε από το τηγάνι.
  7. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα εκτός από το νερό και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  8. Σε ένα ποτηράκι προσθέτουμε το νερό, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως.
  9. Μεταφέρουμε το μείγμα κορν φλάουρ στο μπολ και ανακατεύουμε.
  10. Βάζουμε στο τηγάνι τη σάλτσα, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
  11. Μόλις αρχίσει να πήζει βάζουμε τα φιλέτα, βράζουμε για 1-2′ μέχρι να γλασαριστούν και από τις 2 πλευρές και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  12. Σερβίρουμε με συνοδευτικό της επιλογής μας.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *