Energy balls με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα
Υπερθεϊκά, πεντανόστιμα και χορταστικά energy balls με ένα βασικό υλικό έκπληξη! Τα ρεβύθια συνάντησαν τους χουρμάδες, το φυστικοβούτυρο, την κανέλα τη σοκολάτα σε ένα σνακ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
20
12′
0′
Από τη μέρα που τα είδατε πρώτη φορά σε story, ανυπομονούσατε να έρθει η συνταγή. Και να ‘μαστε λοιπόν! Για ελάτε να σας πω τι μικρά θαύματα έχουμε εδώ. Έχουμε ένα σνακ που σας εγγυώμαι ότι θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Εκτός όμως από πεντανόστιμα είναι υπερθρεπτικά, χορταστικά ενώ δεν περιέχουν καθόλου κρυσταλλική ζάχαρη. Η έκπληξη όμως είναι το βασικό τους υλικό που δεν είναι άλλο από τα ρεβύθια. Ναι ναι, καλά διαβάσατε! Τα ρεβύθια συνάντησαν τους χουρμάδες, το φυστικοβούτυρο, την κανέλα τη σοκολάτα σε ένα σνακ που θα γίνει το αγαπημένο σας!
Τι υλικά θα χρειαστούμε:
- Χουρμάδες: Χρησιμοποίησα βασιλικούς χουρμάδες, αλλά μπορούν να αντικατασταθούν και με απλούς. Προσέχουμε να μην περιέχουν ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης. Για τη συνταγή θα χρειαστούμε 140γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, επομένως αν αγοράζουμε χύμα θα χρειαστούμε μεγαλύτερη ποσότητα. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο αλλά ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και κάποιο γλυκαντικό.
- Ρεβύθια: Για 230γρ βρασμένα ρεβύθια θα χρειαστεί να μουλιάσετε περίπου 100-110γρ από το προηγούμενο βράδυ και την επομένη μέρα να τα βράσετε (χωρίς αλάτι) μέχρι να μαλακώσουν.
- Φυστικοβούτυρο: Επιλέγουμε ένα φυστικοβούτυρο που στα συστατικά του αναγράφει 100% φυστίκι. Μπορεί να αντικατασταθεί με όποιο βούτυρο καρπών μας αρέσει σε ίση ποσότητα.
- Κανέλα: Δίνει φανταστική γεύση στα energy balls και προτιμώ συνήθως Κεϋλάνης για την υπέροχη μυρωδιά της.
- Αλάτι: Η χρήση του είναι προαιρετική αλλά μια τσιμπιά αρκεί για να ενισχύει εξαιρετικά όλες τις γεύσεις.
- Βρώμη: Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε νιφάδες βρώμης και τις αλέθουμε. Συνήθως αλέθω μεγαλύτερη ποσότητα και την αποθηκεύω σε ένα γυάλινο βαζάκι για να τη χρησιμοποιώ στις παρασκευές μου.
- Κουβερτούρα: Επιλέγω συνήθως μια σοκολάτα με στέβια ή ζάχαρη καρύδας. Μπορείτε αν θέλετε να την παραλείψετε.
- Λάδι καρύδας: Μαλακώνει το γλάσο κουβερτούρας, μπορείτε να αντικαταστήσετε με κάποιο σπορέλαιο ή βούτυρο.
Tips:
- Εξαιρετική ιδέα είναι να τα βουτήξετε όλα σε γλάσο σοκολάτας.
- Αν δεν έχετε μεγάλο μπλέντερ για να χωράει όλη την ποσότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μούλτι και να τα κόψετε σε δόσεις ή ακόμα και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
- Συνήθως βράζω μεγαλύτερη ποσότητα ρεβυθιών, χρησιμοποιώ αυτά που χρειάζομαι στη συνταγή και αυτά που περισσεύουν αφού κρυώσουν τα αποθηκεύω στην κατάψυξη σε κατάλληλα δοχεία ή σακουλάκια μιας χρήσης.
Πως διατηρούνται:
- Στο ψυγείο: Διατηρούνται στο ψυγείο για 4-5 μέρες σε ένα δοχείο αποθήκευσης που κλείνει με καπάκι.
- Στην κατάψυξη: Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη σε κατάλληλα δοχεία αποθήκευσης για περίπου 2 μήνες.
Περισσότερα energy balls που θα λατρέψετε:
Υλικά
Για τα energy balls:
- 140γρ χουρμάδες απύρηνοι
- 230γρ ρεβύθια βρασμένα
- 90γρ φυστικοβούτυρο
- 1 κ.γ κανέλα
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 30γρ βρώμη αλεσμένη
- 30γρ κουβερτούρα
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):
- 20γρ κουβερτούρα
- ½ κ.γ λάδι καρύδας
Εκτέλεση
- Βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ και καλύπτουμε με ζεστό νερό.
- Τους μουλιάζουμε για περίπου 10-15′ ώστε να μαλακώσουν.
- Τους αφαιρούμε από το μπολ, πατώντας τους ελαφρώς για να φύγει το έξτρα νερό και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη βρώμη και την κουβερτούρα.
- Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πάστα και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι την κουβερτούρα σε κομματάκια.
- Προσθέτουμε στο μπολ τα κομματάκια κουβερτούρας, τη βρώμη και ανακατεύουμε σχηματίζοντας μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε 20 enery balls των 25γρ.
- Για τη διακόσμηση: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας και περισχύνουμε τα energy balls.
4 Σχόλια
Μήπως έχετε υπολογίσει πόσες θερμίδες έχει το κάθε ένα μπαλάκι; Ευχαριστώ
Όχι, δε γνωρίζω τις θερμίδες.
Δηλαδη η κουβερτουρα ειναι θρυμματισμένη μεσα στη ζυμη και οχι λιωμενη?
Ναι αναγράφεται στα βήματα 6-7.