Βασιλόπιτα Cinnamon roll
Αφράτη, αρωματική και γεμάτη ζεστές νότες κανέλας, αυτή η βασιλόπιτα Cinnamon Roll θα κλέψει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι! Με βελούδινη επικάλυψη τυριού και τη μαγική γεύση του μείγματος κανέλας, είναι ο τέλειος τρόπος να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά!
12
20′
40-50′
Φέτος, φτιάχνουμε μια μοναδική βασιλόπιτα που συνδυάζει τη ζεστασιά της κανέλας με τη μαγεία των εντυπωσιακών στροβιλισμών! Το αφράτο και αέρινο κέικ, με την τέλεια ισορροπία γεύσεων, είναι ιδανικό για να κλέψει τις εντυπώσεις στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας. Απλή στην παρασκευή, αλλά γεμάτη γεύση, αυτή η βασιλόπιτα υπόσχεται να φέρει χαμόγελα σε όλους!
Φτιάξτε την με αγάπη, κρύψτε μέσα το φλουρί για να χαρίσετε τύχη σε κάποιον αγαπημένο σας, και απολαύστε τη στιγμή που θα την κόψετε παρέα με την οικογένεια ή τους φίλους σας.
Καλή χρονιά! Σας εύχομαι το 2025 να είναι γεμάτο υγεία, ευτυχία, και στιγμές γλυκές όπως αυτή η βασιλόπιτα!
Τι υλικά θα χρειαστούμε:
- Γάλα: Χρησιμοποίησα γάλα 1,5% λιπαρά, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε γάλα προτιμάτε.
- Ελαιόλαδο: Συνήθως προτιμώ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αν θέλετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπορέλαιο στην ίδια ποσότητα.
- Αυγά: Θα χρειαστούμε 3 μέτρια αυγά. Δε θα πρότεινα να αντικατασταθούν με “αυγά” λιναρόσπορου , γιατί το κέικ μπορεί να μη φουσκώσει σωστά, να γίνει πιο σκληρό ή πιο λασπωμένο.
- Καστανή ζάχαρη: Μπορεί να αντικατασταθεί με λευκή ζάχαρη. Δε συνιστώ τη χρήση ζάχαρης καρύδας, γιατί δεν θα φαίνονται οι στροβιλισμοί.
- Υγρή βανίλια: Μπορεί να αντικατασταθεί με κάψουλες βανιλίνης στο κέικ. Στην επικάλυψη θα πρότεινα να μην αντικατασταθεί, γιατί ενδέχεται να πικρίσει.
- Αλάτι: Μια τσιμπιά αλάτι αρκεί για να ενισχύσει τις γεύσεις.
- Αλεύρι: Χρησιμοποίησα αλεύρι ντίνκελ, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην ίδια ποσότητα. Δε συνιστώ αλεύρι ολικής, γιατί δε θα φαίνονται οι στροβιλισμοί.
- Κανέλα: Θα χρειαστούμε 2-3 κουταλάκια του γλυκού για το καφέ μείγμα.
- Ζάχαρη καρύδας: Μπορεί να παραλειφθεί, καθώς χρησιμοποιείται για να τονίσει το χρώμα του καφέ μείγματος και όχι για τη γλυκύτητα.
- Τυρί κρέμα: Χρησιμοποίησα 200 γρ. τυρί κρέμα light για την επικάλυψη.
- Μέλι: Χρησιμοποίησα 50 γρ. μέλι στην επικάλυψη. Η ποσότητα μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με τα γούστα σας.
Tips:
- Προσοχή στο ψήσιμο: Κάθε φούρνος διαφέρει, οπότε ελέγχουμε συχνά για να μην καεί η βασιλόπιτα.
- Αποφύγετε το άνοιγμα του φούρνου: Μην ανοίγετε τον φούρνο πριν περάσουν τουλάχιστον 20′ και γενικά αποφύγετε να τον ανοιγοκλείνετε συχνά.
- Έλεγχος ψησίματος: Καρφώστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ – αν βγει (σχεδόν) στεγνή, είναι έτοιμο.
- Προσαρμογή χρόνου ψησίματος: Αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικό σκεύος από στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 24 εκ., ο χρόνος ψησίματος θα διαφέρει.
- Φλουρί: Αν συνηθίζετε να ψήνετε το φλουρί μαζί με τη βασιλόπιτα, καλύτερα να το αποφύγετε. Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι ασφαλές για κέρματα με άγνωστα κράματα μετάλλων. Τοποθετήστε το φλουρί μετά το ψήσιμο, πριν την αναποδογυρίσετε.
- Αναποδογύρισμα: Αν το κέικ φουσκώσει αρκετά στη μέση κατά το ψήσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι για να κόψετε ελαφρώς την κορυφή και να την ισιώσετε. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη βασιλόπιτα ώστε η κάτω πλευρά, που είναι πάντα πιο ίσια, να γίνει η επιφάνεια διακόσμησης. Έτσι, θα έχετε ένα πιο ομοιόμορφο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά πριν την αναποδογυρίσετε: Αυτό θα διασφαλίσει ότι δε θα σπάσει ή χαλάσει η επιφάνειά της.
- Διακόσμηση: Μπορείτε να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα όπως θέλετε, ανάλογα με την έμπνευση και το στυλ σας! Προσθέστε ξηρούς καρπούς, φρούτα ή ακόμα και σοκολάτα για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που ταιριάζει απόλυτα στις γιορτές.
Πως διατηρείται:
- Διατήρηση εκτός ψυγείου: Με την επικάλυψη τυριού κρέμας, η βασιλόπιτα μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου για περίπου 1-2 το πολύ ώρες σε σχετικά δροσερό περιβάλλον. Αν σκοπεύετε να τη διατηρήσετε περισσότερο, καλό είναι να την τοποθετήσετε στο ψυγείο για να διατηρηθεί φρέσκια και ασφαλής για κατανάλωση.
- Στο ψυγείο: Κρατήστε τη βασιλόπιτα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες, καλυμμένη με μεμβράνη ή σε αεροστεγές δοχείο, ώστε να παραμείνει φρέσκια.
- Στην κατάψυξη: Αν θέλετε να την αποθηκεύσετε για περισσότερο καιρό, μπορείτε να την καταψύξετε χωρίς την επικάλυψη τυριού για έως και 1 μήνα. Όταν τη βγάλετε, αφήστε την να αποψυχθεί στο ψυγείο και προσθέστε την επικάλυψη λίγο πριν τη σερβίρετε.
Περισσότερες ονειρικές βασιλόπιτες:
Υλικά
Για το κέικ:
- 300 γρ. γάλα
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 3 αυγά μέτρια
- 180 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 ½ κ.γ. baking powder
- 1 κοφτό κ.γ. baking soda
- 1-2 κ.γ. υγρή βανίλια
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 420 γρ. αλεύρι ντίνκελ (ή αλεύρι γ.ο.χ)
Για το μείγμα κανέλας:
- 300 γρ. από τον χυλό του κέικ
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 20-30 γρ. ζάχαρη καρύδας
Για την επικάλυψη:
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. μέλι
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
Δείτε περισσότερες πληροφορίες και εναλλακτικές παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”.
Εκτέλεση
- Καλύπτουμε τη βάση ενός ταψιού διαμέτρου 24 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και λαδώνουμε ελαφρώς τα τοιχώματα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το baking powder, τη baking soda και το αλάτι. Σταδιακά ενσωματώνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.
- Παίρνουμε 300 γρ. από τον χυλό και προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να έχουμε ένα καφέ μείγμα.
- Στο ταψί, βάζουμε εναλλάξ κουταλιές από τον άσπρο χυλό και το μείγμα κανέλας. Στο τέλος, δημιουργούμε στροβιλισμούς με ένα καλαμάκι ή μαχαίρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C στον αέρα για περίπου 40-50 λεπτά. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα – αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς. Τοποθετούμε το φλουρί στην πάνω πλευρά του κέικ. Αναποδογυρίζουμε το κέικ σε πιατέλα, γιατί η κάτω επιφάνεια είναι πάντα πιο ίσια.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την επικάλυψη και διακοσμούμε τη βασιλόπιτα.
Αφήστε ένα σχόλιο