Μπισκότα κουραμπιέ με μέλι
Θριφτά, αρωματικά και πεντανόστιμα μπισκότα! Με βούτυρο, μέλι, ανθόνερο και καβουρδισμένα αμύγδαλα, λιώνουν στο στόμα και ολοκληρώνονται με μια βελούδινη επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Ένας συνδυασμός που θα σας ξετρελάνει!
35
25′
18′
Χρόνια πολλά με πολλές γλυκές δημιουργίες! Σήμερα σας έχω κάτι πραγματικά μοναδικό: τα πιο θριφτά, αρωματικά και πεντανόστιμα μπισκότα κουραμπιέ με μέλι που έχω φτιάξει ποτέ! Από την πρώτη μπουκιά, λιώνουν στο στόμα και σε γεμίζουν με υπέροχη γεύση βουτύρου, καβουρδισμένων αμυγδάλων και βελούδινης λευκής σοκολάτας.
Τα έφτιαξα πρόσφατα και έγιναν ανάρπαστα! Μικροί και μεγάλοι τα λάτρεψαν και δεν μπορούσαν να αντισταθούν σε ένα (ή και περισσότερα!). Είναι τραγανά όσο πρέπει, με το μέλι να τους δίνει μια φυσική γλύκα και το ανθόνερο να αφήνει μια διακριτική, μαγική νότα. Κι αν νομίζετε ότι τα έχουμε δει όλα στα γιορτινά γλυκά, αυτά τα μπισκότα θα σας εκπλήξουν και θα κλέψουν την καρδιά σας!
Φτιάξτε τα για το γιορτινό τραπέζι, για ένα απογευματινό καφεδάκι ή απλά για να απολαύσετε κάτι ξεχωριστό με τους αγαπημένους σας. Είναι απλά, εύκολα και τόσο νόστιμα που δεν θα μείνει ψίχουλο!
Τι υλικά θα χρειαστούμε:
- Βούτυρο: Χρησιμοποιούμε 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο είναι βασικό για τη σωστή υφή και τη γεύση των μπισκότων. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε με μαργαρίνη, αλλά η γεύση δε θα είναι η ίδια.
- Μέλι: Προτιμήστε μέλι καλής ποιότητας, καθώς είναι το μοναδικό γλυκαντικό της συνταγής. Προσθέτει φυσική γλύκα και υγρασία στα μπισκότα. Εγώ χρησιμοποίησα ανθόμελο, αλλά μπορείτε να επιλέξετε όποιο μέλι σας αρέσει.
- Κρόκος αυγού: Χρησιμοποιούμε μόνο τον κρόκο από ένα μέτριο αυγό. Δίνει στα μπισκότα πλούσια υφή και τα βοηθά να “δένουν” σωστά.
- Υγρή βανίλια: Προσθέτουμε λίγη υγρή βανίλια για άρωμα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε με μία κάψουλα βανιλίνης.
- Baking powder: Μια μικρή ποσότητα baking powder βοηθά τα μπισκότα να έχουν ελαφρώς αφράτη υφή χωρίς να φουσκώσουν υπερβολικά.
- Αλεύρι ντίνκελ: Το ντίνκελ έχει μια ήπια γεύση που δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στα μπισκότα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μισό-μισό με ολικής.
- Κορν φλάουρ: Προσθέτουμε 50 γρ. κορν φλάουρ για να γίνουν τα μπισκότα πιο “θριφτά” και ελαφριά.
- Αμύγδαλα φιλέ: Καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα. Δίνουν τραγανή υφή και υπέροχη γεύση. Αν δε σας αρέσουν τα αμύγδαλα, μπορείτε να τα παραλείψετε ή να τα αντικαταστήσετε με κάποιον άλλον ξηρό καρπό.
- Αλάτι: Μια τσιμπιά αλάτι απογειώνει τη γεύση των μπισκότων, ισορροπώντας τη γλυκύτητα του μελιού.
- Λευκή σοκολάτα: Θα χρειαστούμε 120 γρ. λευκή σοκολάτα για την επικάλυψη. Αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε να βουτήξετε στη σοκολάτα τη μια πλευρά των μπισκότων ή να κάνετε γραμμές σοκολάτας ή να τα βουτήξετε όλα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.
- Λάδι καρύδας: Προσθέτουμε 2 κ.γ. λάδι καρύδας στη λευκή σοκολάτα για να γίνει πιο ρευστή και να καλύπτει ομοιόμορφα τα μπισκότα.
- Ανθόνερο: Ψεκάζουμε τα μπισκότα μόλις βγουν από τον φούρνο για να τους δώσουμε ένα υπέροχο, διακριτικό άρωμα.
Tips:
- Αν δε βάλετε την επικάλυψη σοκολάτας, μπορεί να σας φανούν ελαφρώς άγλυκα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη στο μείγμα. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε την ποσότητα του αλευριού, καθώς η προσθήκη είναι μικρή και δεν επηρεάζει σημαντικά τη σύσταση της ζύμης.
- Για να ανοίξετε τη ζύμη ομοιόμορφα, χρησιμοποιήστε έναν πλάστη και φροντίστε να έχει πάχος περίπου 5 χιλιοστά. Έτσι, τα μπισκότα θα ψηθούν σωστά χωρίς να καούν ή να μείνουν άψητα.
- Αν η ζύμη κολλάει, πασπαλίστε ελαφρώς την επιφάνεια και τον πλάστη με αλεύρι ή κορν φλάουρ.
- Ψεκάζουμε τα μπισκότα με ανθόνερο μόλις βγουν από τον φούρνο για να τους δώσουμε διακριτικό άρωμα και έξτρα φινέτσα.
- Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα βουτήξετε στη λευκή σοκολάτα. Έτσι, δεν θα σπάσουν και η σοκολάτα θα απλωθεί ομοιόμορφα.
- Αν θέλετε πιο έντονη γεύση ξηρών καρπών, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αμύγδαλα με φουντούκια ή καρύδια.
Πως διατηρείται:
- Εκτός ψυγείου: Διατηρούμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο εκτός ψυγείου, σε δροσερό σημείο, για έως και 1 εβδομάδα.
- Ψυγείο: Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες. Φροντίζουμε να είναι σε κλειστό δοχείο, ώστε να μην απορροφήσουν υγρασία.
- Κατάψυξη: Μπορούμε να καταψύξουμε τα μπισκότα χωρίς την επικάλυψη σοκολάτας για έως και 3 μήνες. Όταν τα βγάζουμε από την κατάψυξη, τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρουμε ή τα καλύψουμε με σοκολάτα.
Περισσότερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά:
Υλικά
Για τα μπισκότα:
- 40 γρ. φιλέ αμύγδαλα
- 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 90 γρ. μέλι
- 1 κρόκος αυγού (μέτριο)
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 290 γρ. αλεύρι ντίνκελ
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κοφτό κ.γ. baking powder
- 1 τσιμπιά αλάτι
- Ανθόνερο
Για την επικάλυψη:
- 120 γρ. λευκή σοκολάτα
- 2 κ.γ. λάδι καρύδας
*Δείτε περισσότερες πληροφορίες και πιθανές αντικαταστάσεις παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”
Εκτέλεση
- Καβουρδίζουμε τα φιλέ αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι ή φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι.
- Χτυπάμε το βούτυρο με το μέλι σε μίξερ χειρός για 6-7′ μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 1-2′.
- Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι ντίνκελ, το κορν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε αντικολλητική επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστά.
- Κόβουμε τη ζύμη με κουπ πατ της επιλογής μας και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C για 18′ ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα ψεκάζουμε με ανθόνερο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.
- Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα μαζί με το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων.
- Βουτάμε τη μία πλευρά κάθε μπισκότου στη σοκολάτα, τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 10-15′ μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.
- Αφού σφίξει η σοκολάτα τα αφαιρούμε από το ψυγείο και τα διατηρούμε σε αεροστεγές βάζο.
Αφήστε ένα σχόλιο