search

“Λαζάνια” κολοκυθιού με σπανάκι και τυριά

Υπερφανταστικό, μοναδικό και πεντανόστιμο φαγητό με στρώσεις από λεπτές φέτες κολοκυθιού, σπανάκι, πράσο, μυρωδικά και τυριά. Κάθε μπουκιά είναι γεμάτη με αρώματα και γεύσεις καλοκαιριού!

6

25′

25-30′

Ω ναι! Ξεκίνησε επίσημα η εποχή του κολοκυθιού. Ένα καλοκαιρινό λαχανικό θησαυρός, πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες που μπορεί πολύ εύκολα να πρωταγωνιστήσει σε πλήθος συνταγών.

Έτσι λοιπόν στη σημερινή συνταγή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μη σας πω ότι είναι και υποψήφιο για όσκαρ ερμηνείας! Βλέπετε ο ρόλος του ήταν απαιτητικός, αφού κλήθηκε να υποδυθεί τα αγαπημένα σε όλους λαζάνια, και σας εγγυώμαι το έκανε με τεράστια επιτυχία! Θα το διαπιστώσετε και εσείς όταν δοκιμάσετε τα μοναδικά, πεντανόστιμα και λαχταριστά “Λαζάνια” κολοκυθιού με σπανάκι και τυριά.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Πράσο: Ταιριάζει εξαιρετικά με το σπανάκι δίνοντας την υπέροχη γλυκιά γεύση όταν ψηθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κρεμμύδι.
  • Σπανάκι: Στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ βρίσκω πάντα έτοιμο κομμένο, καθαρισμένο και πλυμένο σπανάκι. Αν και δεν το έχω δοκιμάσει, θεωρώ ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο.
  • Μυρωδικά: Άνηθο και δυόσμο χρησιμοποίησα για τη συνταγή και χάρισαν απίστευτη φρεσκάδα και γεύση. Μπορείτε να τα παραλείψετε ή να τα αυξομειώσετε ανάλογα με τα γούστα σας.
  • Ελαιόλαδο: Προτιμώ και επιλέγω πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Κολοκύθι: Χρειάστηκα ένα μεγάλο κολοκύθι περίπου 250-300γρ. Αν είναι μικρότερα τα κολοκύθια θα χρειαστείτε περισσότερα κομμάτια. Το βασικό όμως είναι να τα κόψετε πολύ λεπτά. (Δείτε παρακάτω στα tips)
  • Φρυγανιά: Βοηθάει στη συνοχή του πιάτου, αφού απορροφά υγρασία από το φαγητό.
  • Μπαχαρικά: Ρίγανη, κάρυ, αλάτι, πιπέρι. Μπορείτε να παραλείψετε ή να αυξομειώσετε τις ποσότητες.
  • Τυριά: Ανθότυρο, φέτα και τυρί τριμμένο που λιώνει έβαλα στη συνταγή αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει πιο πολύ.

Tips:

  • Για να κόψω εύκολα και γρήγορα τόσο λεπτές τις φέτες κολοκυθιού χρησιμοποιώ μαντολίνο. Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με λίγη υπομονή και προσοχή έναν απλό τρίφτη από την κατάλληλη πλευρά.
  • Το σκεύος που χρειάστηκα για τη συνταγή ήταν ένα ορθογώνιο πυρίμαχο ταψάκι μεγέθους περίπου 25 x 19εκ. Φυσικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιο οβάλ, τετράγωνο ή στρογγυλό, αρκεί να είναι παρόμοιας χωρητικότητας.
  • Δείτε το βίντεο της εκτέλεσης της συνταγής εδώ.

Πως διατηρείται:

  • Στο ψυγείο: Αφού κρυώσει τελείως το φαγητό μας, κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε δοχείο αποθήκευσης για περίπου 2-3 μέρες.
  • Στην κατάψυξη: Όταν κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα δοχείο αποθήκευσης κατάλληλο για κατάψυξη για περίπου 1-2 μήνες. Αν θέλουμε να βάλουμε το ένα κομμάτι πάνω από το άλλο, καλό θα ήταν να βάλουμε ενδιάμεσα αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη έτσι ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα ξεπαγώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων είτε τα βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να ξεπαγώσουν.

Περισσότερες συνταγές με λαχανικά:

Υλικά

  • 1 πράσο
  • 1-2 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5-6 φυλλαράκια δυόσμο
  • 350γρ σπανάκι καθαρισμένο και κομμένο
  • 1-2 κ.σ ελαιόλαδο (και λίγο έξτρα για το στήσιμο)
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι (250-300γρ)
  • 100γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κοφτό κ.γ ρίγανη
  • ½ κ.γ κάρυ
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 160γρ ανθότυρο
  • 130γρ φέτα
  • 200γρ τυρί τριμμένο που λιώνει

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε το πράσο, τον άνηθο και τον δυόσμο.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Σοτάρουμε το πράσο μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί.
  5. Όταν μαραθεί προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και σοτάρουμε για 1-2′ ακόμα.
  6. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  7. Με ένα μαντολίνο κόβουμε το κολοκύθι σε πολύ λεπτές φέτες πάχους περίπου 2 χιλιοστών.
  8. Σε ένα πιάτο προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη ρίγανη, το κάρυ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  9. Βρέχουμε με λίγο νερό τις φέτες κολοκυθιού και τις πανάρουμε βουτώντας τις στο μείγμα με τη φρυγανιά. Κρατάμε για αργότερα τη φρυγανιά που θα περισσέψει.
  10. Σε ένα μπολ τρίβουμε το ανθότυρο και τη φέτα.
  11. Για το στήσιμο: Λαδώνουμε την κάτω επιφάνεια αλλά και τα τοιχώματα ενός πυρίμαχου ταψιού διαστάσεων 25 x 19 εκ.
  12. Βάζουμε μια στρώση κολοκυθιών καλύπτοντας όλη την κάτω επιφάνεια του ταψιού και απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από το σπανάκι.
  13. Συνεχίζουμε με τη μισή ποσότητα ανθότυρου-φέτας και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  14. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις βάζοντας κολοκύθια,  φέτα-ανθότυρο και τυρί τριμμένο.
  15. Τελειώνουμε με μια στρώση κολοκυθιών και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
  16. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά που κρατήσαμε και με λίγο ελαιόλαδο.
  17. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 25-30′.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *