Μελιτζανόρυζο της γιαγιάς
Πεντανόστιμο παραδοσιακό Συριανό μελιτζανόρυζο. Είναι πανεύκολο, ζουμερό, λαχταριστό και μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό.
3-4
15′
30′
Μελιτζανόρυζο Συριανό…της γιαγιάς Μαρίτσας! Όλα τα καλοκαίρια μου σαν παιδί τα περνούσα στο χωριό στη γιαγιά και τον παππού. Οι αναμνήσεις αμέτρητες, πανέμορφες και γευστικές. Η γιαγιά μπορεί να μην έφτιαχνε πολλά φαγητά αλλά ό,τι έφτιαχνε το λάτρευα. Η φανταστική συνταγή της λοιπόν όπως μεταφέρθηκε στη μαμά!
Υλικά
- 2-3 μελιτζάνες (800γρ)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3-4 κ.σ ελαιόλαδο
- 3-4 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ συσκευασία (200γρ) ντομάτα στον τρίφτη (ή ντομάτα κονκασέ ή φρέσκιες ντομάτες τριμμένες)
- 2 ½ κούπες νερό
- 130γρ ρύζι γλασέ
- Αλάτι & πιπέρι
- Λίγη καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες αφήνοντας, αν θέλουμε, λίγο από τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε κυβάκια.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30’ για να ξεπικρίσουν.
- Μετά από 30’ λεπτά, γεμίζουμε το μπολ με νερό, ξεπλένουμε και τις στύβουμε ελαφριά να φύγει το πολύ νερό.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2’ λεπτά.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και σοτάρουμε για αλλά 3-4’ λεπτά.
- Στη συνέχεια βάζουμε 2 κούπες νερό, τη ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15’λεπτά.
- Μετά από 15’λεπτά προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για αλλά περίπου 15’λεπτά. (Μπορεί να χρειαστεί και λίγο περισσότερο νερό)
- Όταν μαλακώσει το ρύζι είναι έτοιμο. Στην κατσαρόλα θα υπάρχει ακόμα λίγο νερό το οποίο όμως θα απορροφήσει το ρύζι και το μελιτζανόρυζο μας θα γίνει ζουμερό.
Αφήστε ένα σχόλιο