search

Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου

Φανταστικοί, πεντανόστιμοι και αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες ψημένοι στον φούρνο. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, σε αρώματα και γεύσεις συνθέτοντας το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού!

16

25′

35′

Αν το καλοκαίρι ήταν φαγητό, σίγουρα οι κολοκυθοκεφτέδες θα έθεταν σοβαρή υποψηφιότητα για να διεκδικήσουν τον τίτλο! Σήμερα λοιπόν σας έχω συνταγή για ονειρικούς κολοκυθοκεφτέδες φούρνου. Είναι αρωματικοί, αφράτοι, ζουμεροί και τόσο νόστιμοι που δεν περιγράφεται με λόγια. Σε 4 διαφορετικές εκδοχές μάλιστα για να μην ξέρετε ποια να πρωτοδοκιμάσετε. Για ένα είμαι σίγουρη πάντως: θα τους φτιάχνετε ξανά και ξανά!

Λίγα λόγια για τα κολοκυθάκια:

Κολοκυθάκι! Το λαχανικό του καλοκαιριού που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο χαμαιλέοντας της κουζίνας, αφού λόγω της ήπιας γεύσης του μπορούμε να το συναντήσουμε σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές συνταγές.

Εκτός όμως ότι είναι πρωταγωνιστής σε πεντανόστιμες καλοκαιρινές συνταγές είναι ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό λαχανικό και γεμάτο με πολλές βιταμίνες (Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ κ.α.), μέταλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, κ.α.), και αντιοξειδωτικά.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Κολοκυθάκια: Θα αγοράσουμε 700γρ που αναλόγως το μέγεθος είναι περίπου 2-3 κομμάτια. Αφού τα τρίψετε και τα βάλετε στο σουρωτήρι με αλάτι μπορείτε να τα αφήσετε παραπάνω από μια ώρα βάζοντας τα στο ψυγείο. Μόνο μην παραλείψετε να βάλετε το σουρωτήρι σε μια λεκάνη ή σε ένα μπολ γιατί θα βγάλουν αρκετά νερά.
  • Κρεμμύδι: Χρειαζόμαστε ένα μέτριο κρεμμύδι ξερό (120γρ), το καθαρίζουμε και το ψιλοκόβουμε πολύ καλά.
  • Μυρωδικά: Κολοκυθοκεφτέδες χωρίς μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο γίνονται; Δε γίνονται!
  • Τυρί: Χρησιμοποίησα ανθότυρο αλλά φυσικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε με φέτα.
  • Αυγό: Απαραίτητο για να δέσει το μείγμα μας.
  • Σιμιγδάλι: Για τη συνταγή θα χρειαστούμε σιμιγδάλι ψιλό, το οποίο δε θα πρότεινα να αντικατασταθεί με κάτι άλλο.
  • Πιπέρι.

Πως να τους ψήσουμε:

  • Χωρίς πανάρισμα: Τους ψήνουμε στον φούρνο αλείφοντας και τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο.
  • Με πανάρισμα: Προσθέτουμε σε ένα πιάτο το πανάρισμα της επιλογής μας (αλεσμένες νιφάδες βρώμης ή τριμμένη φρυγανιά ή καλαμποκάλευρο-εξαιρετικές και οι τρεις επιλογές). Στη συνέχεια αλείφουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με ελαιόλαδο και τους πανάρουμε με ό,τι προτιμάμε.
  • Και στις δύο εκδοχές αν θέλουμε μπορούμε να τους γυρίσουμε περίπου στα 20-25′ για να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά. (Η κάτω πλευρά τους θα πάρει περισσότερο χρώμα)
  • Μπορούμε να ψήσουμε και σε Air fryer.

Πως διατηρούνται:

  • Στο ψυγείο: Αν και ζεστοί είναι ό,τι καλύτερο να τους καταναλώσουμε, μπορούμε να τους διατηρήσουμε σε δοχείο αποθήκευσης με καπάκι στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
  • Στην κατάψυξη: Αφού κρυώσουν τελείως του βάζουμε σε ένα δοχείο αποθήκευσης κατάλληλο για κατάψυξη ή τυλίγουμε τον κάθε κολοκυθοκεφτέ με μεβράνη. Διατηρούνται για περίπου 1-2 μήνες στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τους καταναλώσουμε τους ξεπαγώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε τους βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να ξεπαγώσουν.

Συνταγές με καλοκαιρινά λαχανικά που πρέπει να δοκιμάσετε:

Υλικά

Για τους κολοκυθοκεφτέδες:

  • 700γρ κολοκυθάκια (2-3 κομμάτια)
  • Αλάτι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (120γρ)
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 150γρ ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1 αυγό
  • 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • Πιπέρι

Για το ψήσιμο:

  • Ελαιόλαδο
  • Αλεσμένες νιφάδες βρώμης
  • Φρυγανιά τριμμένη
  • Καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και κόβουμε τα κοτσάνια τους.
  2. Τα τρίβουμε σε έναν τρίφτη στο χοντρό και τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για περίπου 1 ώρα.
  4. Όσο περιμένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
  5. Αφού περάσει η 1 ώρα, στύβουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  6. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για του κολοκυθοκεφτέδες και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη.
  7. Πλάθουμε 16 κεφτέδες και με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις δύο πλευρές τους.
  8. Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε αυτό.
  9. Εναλλακτικά αφού τους λαδώσουμε, τους πανάρουμε είτε σε βρώμη, είτε σε φρυγανιά, είτε σε καλαμποκάλευρο.
  10. Και στις δύο περιπτώσεις (με ή χωρίς πανάρισμα) ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 35′.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

5 Σχόλια

  1. Τα κολοκυθάκια αν τριφτουν σε κουζινομηχανη θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα;

  2. Οταν λες 700 γρ κολοκυθάκι εννοείς πριν το τρίψιμο ή αφού το έχουμε τρίψει και το έχουμε στραγγίξει….??

    1. Αν κάτι είναι επεξεργασμένο με κάποιο τρόπο το αναφέρω πάντα δίπλα στο υλικό. Επίσης ρίξε μια ματιά παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”, εκεί έχω πάντα πολύ αναλυτικές πληροφορίες και πιθανές αντικαταστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *