Αφράτα κεφτεδάκια κοτόπουλου με λαχανικά και βρώμη
Πεντανόστιμα, λαχταριστά και πανεύκολα κεφτεδάκια κοτόπουλου που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Αυτά τα υγιεινά κεφτεδάκια είναι πλούσια σε γεύση αλλά και θρέψη μιας και έχουν κολοκυθάκι, καρότο, μυρωδικά και τυρί.
28-30
25-30′
25′
Αν ψάχνετε κεφτεδάκια κοτόπουλου που να είναι αφράτα, πλούσια σε γεύση, μυρωδάτα και άκρως λαχταριστά είστε στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Γιατί σήμερα σας έχω συνταγή του ονείρου που είμαι σίγουρη όταν τη δοκιμάσετε θα τη φτιάχνετε ξανά και ξανά. Αυτά τα κεφτεδάκια είναι φτιαγμένα με λαχανικά και βρώμη και τα σερβίρισα με κρέμα αβοκάντο και έστυψα χυμό από lime.
Στο άρθρο που συνοδεύει τη συνταγή θα βρείτε επίσης χρήσιμες πληροφορίες και tips για τη διαχείριση του κοτόπουλου στην κουζίνα μας για αυτό μην παραλείψετε να το διαβάσετε.
Τι υλικά θα χρειαστούμε:
- Λαχανικά: Για τη συνταγή χρειάστηκα 230 γρ κολοκυθάκι, 150γρ κρεμμύδι, 100γρ καρότο και 2 σκελίδες σκόρδο. Όλα ζυγισμένα ακαθάριστα. Φυσικά θα μπορούσαν να αυξομειωθούν οι ποσότητες ανάλογα με τα γούστα σας αλλά και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε λαχανικά.
- Κιμάς: Μπορείτε να βάλετε κιμά από κοτόπουλο στήθος ή μπούτι ή και ανάμεικτο. Επίσης θα μπορούσαν να γίνουν με γαλοπούλας αλλά και με μοσχαρίσιο.
- Μυρωδικά: Κεφτεδάκια χωρίς μυρωδικά γίνονται; Δε γίνονται! Μαϊντανό ψιλοκομμένο και πέστο βασιλικού χρησιμοποίησα που με το κοτόπουλο ταίριαξε εκπληκτικά.
- Τυρί: Ιδανικά θέλουμε ένα σκληρό τυρί π.χ. γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα για να μη λιώσει στο ψήσιμο. Θα μπορούσε όμως και να παραλειφθεί.
- Αυγό: Απαραίτητο για να δέσει τα υλικά μας και να έχουν συνοχή τα κεφτεδάκια.
- Μπαχαρικά: Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη για να δώσουμε ακόμα περισσότερη γεύση.
- Βρώμη: 70γρ νιφάδες βρώμης θα χρειαστεί να κόψετε στο μπλέντερ. Αν βάλετε αλεύρι βρώμης μπορεί να χρειαστεί ενδεχομένως αυξομείωση στην ποσότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρυγανιά τριμμένη περίπου 50-60γρ.
Tips:
- Αν ο κιμάς κολλάει όπως τον ζυμώνετε, μη βιαστείτε να προσθέσετε επιπλέον βρώμη. Η βρώμη όσο μένει απορροφά περισσότερη υγρασία. Για αυτό προτείνω να βάλετε τον κιμά στον ψυγείο για 20-30′. Αν και μετά συνεχίζει να κολλάει και σας δυσκολεύει στο πλάσιμο, προσθέστε λίγο λάδι στα χέρια ή επιπλέον βρώμη στον κιμά.
- Αντί να αλείψω με ελαιόλαδο με ένα πινέλο, χρησιμοποιώ ένα δοχείο ψεκασμού για λάδι.
- Με τη διαχείριση του κοτόπουλο στην κουζίνα μας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω σαλμονέλας. Για αυτό καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσης όταν πιάνουμε ωμό κοτόπουλο ή αλλιώς να σαπουνίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας πριν πιάσουμε οτιδήποτε άλλο και να βάζουμε και λίγο ξύδι.
- Οι επιφάνειες και τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με ωμό κοτόπουλο πρέπει να πλένονται καλά και να τις περνάμε επίσης με ξύδι.
- Μπορείτε να ψήσετε τα κεφτεδάκια και στην Air fryer στους 180-190°C για περίπου 18-20′. Ο χρόνος και η θερμοκρασία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χωρητικότητα και τα Watt της Air fryer.
- Με κάθε τρόπο ψησίματος του κοτόπουλου για να είστε σίγουροι ότι ψήθηκε σωστά θα πρέπει μετρώντας με ένα θερμότερο για κρέας το εσωτερικό του φτάνει τους 75°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο θα πρέπει το κοτόπουλο να μην είναι ροζ και τα ζουμιά που βγαίνουν πρέπει να είνα σα διάφανα.
Πως διατηρoύνται:
- Στο ψυγείο: Αφού κρυώσουν τα κεφτεδάκια, τα βάζουμε σε ένα δοχείο αποθήκευσης με καπάκι και διατηρούμε για περίπου 1-2 μέρες.
- Στην κατάψυξη: Αφού κρυώσουν τελείως του βάζουμε σε ένα δοχείο αποθήκευσης με καπάκι κατάλληλο για κατάψυξη και διατηρούμε για περίπου 1-2 μήνες. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα ξεπαγώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε τα βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να ξεπαγώσουν.
Περισσότερες συνταγές με κοτόπουλο:
Υλικά
- 1 κολοκυθάκι
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 500γρ κιμά κοτόπουλο
- 2 κ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ πέστο βασιλικού
- 50γρ κίτρινο σκληρό τυρί τριμμένο
- 1 αυγό
- Αλάτι & πιπέρι
- Ρίγανη
- 70γρ αλεσμένες νιφάδες βρώμης
- Ελαιόλαδο (για το ψήσιμο)
Δείτε περισσότερες πληροφορίες και εναλλακτικές παραπάνω στο “Τι υλικά θα χρειαστούμε”
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το κολοκύθι και το τρίβουμε στον τρίφτη στο χοντρό.
- Το μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι, προσθέτουμε αλάτι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει για περίπου 30′.
- Όσο περιμένουμε ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε το καρότο και πολτοποιούμε τις σκελίδες σκόρδο.
- Αφού περάσουν τα 30′ στύβουμε το κολοκυθάκι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί ο κιμάς.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και μεταφέρουμε τον κιμά για 20-30′ στο ψυγείο.
- Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Πλάθουμε 28-30 κεφτεδάκια, με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-190°C για 25-30′.
Αφήστε ένα σχόλιο