Εορταστική πράσινη σαλάτα με μήλο και γλυκόξινο dressing
Υπερθεϊκή και ονειρικά νόστιμη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και υπέροχο γλυκόξινο dressing. Είναι ιδανική για γιορτινό τραπέζι αλλά φυσικά και για όλο τον χρόνο!
3-4
10′
–
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θέλω σε εορταστικά τραπέζια υπερσαλάτες πρωτότυπες, πεντανόστιμες με συναρπαστικούς συνδυασμούς γεύσεων που θα είναι το highlight της βραδιάς. Θυμάμαι δηλαδή πάντα φίλοι και συγγενείς πριν φύγουν να με ρωτάνε τι ακριβώς είχε μέσα η σαλάτα.
Μια τέτοια λοιπόν σαλάτα σας έχω σήμερα. Μια συγκλονιστικά νόστιμη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, σύκα, μήλο, γραβιέρα, ξηρούς καρπούς και ένα φοβερό γλυκόξινο dressing μπαλσάμικου. Είναι ιδανική για γιορτινό τραπέζι αλλά φυσικά και για όλο τον χρόνο!
Τι υλικά θα χρειαστούμε:
- Πράσινα λαχανικά: για τη βάση της σαλάτας μου χρησιμοποίησα μαρούλι και ρόκα. Μπορείτε βάλετε ό,τι μαρούλι σας αρέσει π.χ. λόλα, γαλλικό, άισμπεργκ κ.α.
- Πλιγούρι: για τα 70γρ βρασμένο πλιγούρι θα χρειαστεί να βράσετε γύρω στα 25-30γρ. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε με κινόα ή ρύζι.
- Σύκα: τα αποξηραμένα σύκα ταιριάζουν εξαιρετικά στη σαλάτα.
- Γραβιέρα: την κόβουμε σε λεπτές φέτες με ένα μαχαίρι ή διαφορετικά σε κυβάκια. Μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο κίτρινο τυρί π.χ. κεφαλογραβιέρα.
- Μήλο: ναι μήλο, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Συνδυασμός του ονείρου! Αν δε χρησιμοποιείτε μήλα βιολογικά καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τη φλούδα.
- Καρύδια και σουσάμι: δίνουν το τραγανό στοιχείο στην μπουκιά μας και γεμίζουν με θρέψη τη σαλάτα.
- Dressing: Η γεύση του είναι γλυκόξινη και δένει τις γεύσεις της σαλάτας υπέροχα. Με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο (χρησιμοποίησα με γεύση μήλο), μέλι, αλάτι και προαιρετικά με σκόνη σκόρδου.
Tips:
- Τις ποσότητες της σαλάτας και του dressing τις προσαρμόζουμε ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες μας.
- Μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε υλικά της αρεσκείας μας ή να αφαιρέσουμε . Ταιριάζει εξαιρετικά και το κοτόπουλο.
- Μετατρέπεται εύκολα σε vegan, αφαιρώντας τη γραβιέρα και προσθέτοντας βρασμένα ρεβύθια και αντικαθιστώντας το μέλι με maple syrup.
Πως να την προετοιμάσετε:
Για να μην την ετοιμάζετε τελευταία στιγμή σε ένα τραπέζι, μπορείτε να την προετοιμάσετε νωρίτερα. Τι μπορείτε να κάνετε;
- Να βράσετε το πλιγούρι και να το αφήσετε να κρυώσει.
- Να πλύνετε και να κόψετε τα λαχανικά.
- Να τρίψετε τα καρύδια στο μούλτι ή να τα κόψετε με το χέρι.
- Να κόψετε τα σύκα σε κομματάκια.
- Να κόψετε τη γραβιέρα σε φέτες και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο.
- Να φτιάξετε το dressing στο βαζάκι και προαιρετικά το μεταφέρετε στο ψυγείο.
- Στήνετε τη σαλάτα στην πιατέλα βάζοντας τα πάντα εκτός του μήλου, του dressing, των καρυδιών και του σουσαμιού. Τη σκεπάζετε με μια μεμβράνη και τη μεταφέρετε στο ψυγείο.
Όταν θέλετε να τη σερβίρετε, κόβετε το μήλο σε φέτες ,τις προσθέτετε στη σαλάτα μαζί με τα καρύδια και το σουσάμι. Τέλος περιχύνετε με το dressing.
Περισσότερες σαλάτες που θα λατρέψετε:
Υλικά
Για τη σαλάτα:
- 100γρ μαρούλι
- 40γρ ρόκα
- 70γρ πλιγούρι βρασμένο
- 2-3 σύκα αποξηραμένα
- 30γρ γραβιέρα
- ¼ μήλο
- 2-3 κ.σ καρύδια τριμμένα
- Σουσάμι
Για το dressing:
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
- 2 κ.γ μέλι
- Αλάτι
- ¼ κ.γ σκόρδο σκόνη
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα λαχανικά και κόβουμε το μαρούλι.
- Κόβουμε τα σύκα σε κυβάκια και τη γραβιέρα και το μήλο σε λεπτές φέτες.
- Σε μια πιατέλα προσθέτουμε το μαρούλι, τη ρόκα και το πλιγούρι,
- Απλώνουμε τα σύκα και τις φέτες γραβιέρας και μήλου.
- Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και σουσάμι.
- Σε ένα μικρό βαζάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για το dressing και το ανακινούμε δυνατά να ομογενοποιηθούν.
- Απλώνουμε το dressing σε όλη την επιφάνεια της σαλάτας και σερβίρουμε.
2 Σχόλια
Και τώρα η αναμενόμενη ερώτηση..πράσινο μήλο γλυκό ή ξινόμηλο;;; Ευχαριστούμε για όλες τις εκπληκτικές συνταγές!
Εγώ προτιμώ κόκκινο, αλλά μπορείς να βάλεις ό,τι μήλο θέλεις!