Τούρτα λεμονιού με μύρτιλα
Μια δροσερή, καλοκαιρινή τούρτα με αφράτη βάση λεμονιού, βελούδινη κρέμα από γιαούρτι και μέλι, και μια στρώση εύκολης μαρμελάδας από μύρτιλα. Φτιαγμένη χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη και με απλά, φυσικά υλικά.
8-10
60′
12-13′
Αυτή ήταν η φετινή τούρτα των γενεθλίων μου, αλλά δεν την μοιράστηκα μαζί σας τον Ιούνιο όπως συνηθίζω. Την ξανά έφτιαξα όμως για έναν ακόμα πιο ξεχωριστό λόγο. Το Healthy Tasteland έκλεισε χθες έξι χρόνια! Έξι ολόκληρα χρόνια που είστε εδώ, διαβάζετε, φτιάχνετε τις συνταγές μου, μοιράζεστε τη χαρά μου και με κάνετε να νιώθω ότι έχω μια μεγάλη διαδικτυακή παρέα που αγαπάει το φαγητό όσο κι εγώ. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη και την υποστήριξη. Αυτή η δροσερή τούρτα είναι η πιο γλυκιά μου αφιέρωση σε όλους εσάς!

Τι υλικά θα χρειαστούμε:
• Μέλι: Το χρησιμοποιούμε αντί για ζάχαρη και ταιριάζει ιδανικά με το λεμόνι. Γλυκαίνει φυσικά χωρίς να βαραίνει. Μπορεί να αντικατασταθεί με σιρόπι αγαύης, αλλά αλλάζει ελαφρώς η γεύση. Στην κρέμα αν θέλουμε, μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας.
• Χυμός λεμονιού: Δίνει έντονη φρεσκάδα και βοηθά στη δομή του παντεσπανιού. Συνδυάζεται με τη σόδα και δίνει έξτρα φουσκωτό αποτέλεσμα.
• Ελαιόλαδο: Προτιμώ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Μπορεί να αντικατασταθεί με ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό έλαιο, χωρίς να αλλάξει η γεύση της βάσης.
• Ξύσμα λεμονιού: Χρησιμοποιούμε από ακέρωτα λεμόνια για έντονο, φυσικό άρωμα. Για πιο λεμονάτη γεύση, μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες φυσικό εκχύλισμα λεμονιού.
• Υγρή βανίλια: Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάψουλες βανιλίνης.
• Γάλα 1,5%: Βοηθά και στη ζύμη και στην κρέμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό γάλα (όπως βρώμης ή καρύδας). Αποφεύγουμε το γάλα αμυγδάλου στην κρέμα γιατί μπορεί να κόψει στο βράσιμο.
• Γιαούρτι 2% στραγγιστό: Δίνει υγρασία και σταθερότητα στο παντεσπάνι, αλλά και ελαφριά υφή στην κρέμα. Δεν προτείνω αντικατάσταση για το παντεσπάνι, αλλά αν χρειαστεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό γιαούρτι στην κρέμα.
• Αλάτι: Μια τσιμπιά αρκεί για να αναδειχθούν οι γεύσεις.
• Baking σόδα: Αντιδρά με τον χυμό λεμονιού και βοηθά το παντεσπάνι να φουσκώσει ομοιόμορφα. Δεν αντικαθίσταται.
• Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρινάπ): Αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 γεμάτα κ.γ. baking powder.
• Παπαρουνόσπορος: Προαιρετικός αλλά χαρίζει ωραία εμφάνιση.
• Μύρτιλα: Ιδανικά φρέσκα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα (χωρίς να τα αποψύξουμε). Προσθέτουν φυσική οξύτητα, χρώμα και αντιοξειδωτικά. Φυσικά όμως μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κάποια έτοιμη μαρμελάδα.
• Corn flour (κορν φλάουρ): Χρησιμοποιείται για να δέσει η κρέμα και η μαρμελάδα από τα μύρτιλα.

Tips:
- Προσοχή να μην παραψήσετε τα παντεσπάνια, γιατί όσο περισσότερο ψήνονται σκληραίνουν. Ψήνουμε και τα 2 ταψάκια μαζί στον αέρα.
-
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλα, δε χρειάζεται να τα αποψύξετε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κατευθείαν.
-
Μπορείτε να ετοιμάσετε την κρέμα λεμονιού από την προηγούμενη ημέρα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο.
-
Αν θέλετε την κρέμα σας πιο σφιχτή και “στεκάτη”, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο παραπάνω κορν φλάουρ (μέχρι 30 γρ. συνολικά.)
-
Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε την τούρτα να μείνει στο ψυγείο ένα βράδυ ώστε να “δέσει” καλά.
- Σημαντικό: μη στήσετε την τούρτα χωρίς τσέρκι, γιατί μπορεί να μην κρατήσει το σχήμα της. Αν δεν έχετε τσέρκι, χρησιμοποιήστε ταψάκι με αποσπώμενο πάτο.
-
Αν ψήσετε τα παντεσπάνια σε φόρμες 18 εκ., χρησιμοποιήστε τις ίδιες ποσότητες υλικών και απλώς αυξήστε το χρόνο ψησίματος κατά 2 λεπτά.

Πως διατηρείται:
Η τούρτα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες, καλά σκεπασμένη. Ιδανικά, τοποθετείται σε cake stand με καπάκι ή σε δοχείο αποθήκευσης με καπάκι. Καταναλώνεται καλύτερα αφού μείνει μερικές ώρες στο ψυγείο, ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Διατροφική ανάλυση ανά κομμάτι (1 από 10):
• Θερμίδες: 243 kcal
• Υδατάνθρακες: 33 γρ. (εκ των οποίων 2,2 γρ. φυτικές ίνες)
• Πρωτεΐνη: 4,5 γρ.
• Λιπαρά: 10 γρ.

Περισσότερες τούρτες για να δοκιμάσεις:
Υλικά
Για τα παντεσπάνια:
- 120 γρ. μέλι
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 180 γρ. γάλα 1,5%
- 20 γρ. γιαούρτι 2%
- 1 τσιμπιά αλάτι
- ½ κ.γ. baking σόδα
- 220 γρ. φαρινάπ (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 1 κ.γ. παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
Για την κρέμα:
- 200 γρ. γάλα 1,5%
- 25 γρ. κορν φλάουρ
- 60 γρ. μέλι
- ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
- 200 γρ. γιαούρτι 2%
Για τα μύρτιλα:
- 120 γρ. μύρτιλλα
- 30 γρ. μέλι
- ½ κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 20 γρ. νερό
Εκτέλεση
Για τα παντεσπάνια:
- Ανακατεύουμε το μέλι με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το λάδι, τα γαλακτοκομικά, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι.
-
Τέλος προσθέτουμε τη σόδα και αφήνουμε το μείγμα να «φουσκώσει» για 1’.
-
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και ρίχνουμε τον παπαρουνόσπορο.
-
Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ταψάκια 20 εκ. που έχουμε καλύψει την κάτω τους επιφάνει με αντικολλητικό χαρτί.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C αέρα για περίπου 12–13’, μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.
-
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την κρέμα:
-
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τα 150 γρ. γάλα μαζί με το μέλι, το ξύσμα και τη βανίλια.
-
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στα 50 γρ. γάλα και το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ να κρυώσει.
-
Προσθέτουμε στο μπολ το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
-
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στήσουμε την τούρτα.
Για τα μύρτιλα:
-
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα μύρτιλα, το μέλι, το λεμόνι και 1 κ.σ. νερό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν υγρά.
-
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Για το στήσιμο:
-
Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα και εφαρμόζουμε γύρω του ένα τσέρκι.
-
Απλώνουμε τη μισή κρέμα και από πάνω τα μύρτιλα σχηματίζοντας στροβίλους.
-
Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι ανάποδα (με τον ίσιο πάτο προς τα πάνω), το πιέζουμε ελαφρά και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
-
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 6–8 ώρες ή ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.
-
Την επόμενη μέρα ξεφορμάρουμε, απλώνουμε λίγη κρέμα στα πλαϊνά και γαρνίρουμε.


Αφήστε ένα σχόλιο