search

Κριτσίνια παντζαριού

Φανταστικά, θρεπτικά, χορταστικά κριτσίνια βρώμης με παντζάρι και ελαιόλαδο. Είναι τραγανά και θριφτά με υπέροχη γεύση και με μια ελαφριά γλυκύτητα λόγω του βασικού τους υλικού.

18

35′

30-35′

Σήμερα ανοίγω το κεφάλαιο κριτσίνια, μάλλον για την ακρίβεια το συνεχίζω! Μετά τα κριτσίνια καρότου που έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στην καρδιά σας, σειρά έχουν τα κριτσίνια παντζαριού που περιμένουν να τα δοκιμάσετε και να τα αγαπήσετε!

Πως πρέπει όμως να είναι τα κριτσίνια για να τιμούν το όνομα τους και το “κρίτσ-” μπροστά από το “-ίνια” να μην είναι απλά διακοσμητικό; Το νούμερο ένα ζητούμενο είναι το προφανές: να είναι τραγανά αλλά να παραμένουν και τραγανά μετά την πρώτη μέρα. Επίσης να είναι θριφτά αλλά ταυτόχρονα να μην είναι και σκληρά.

Αν λοιπόν και εσείς ψάχνετε αυτά τα χαρακτηριστικά στα κριτσίνια, σηκώστε τα μανίκια και μπείτε στην κουζίνα σας για να τα δοκιμάσετε. Είναι πεντανόστιμα και θρεπτικά! Χωρίς κρασί, χωρίς βούτυρο αλλά φτιαγμένα με ελαιόλαδο γεμάτα γεύση και θρέψη. Ακολουθήστε τα βήματα και η επιτυχία είναι δεδομένη!

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

  • Παντζάρια: Χρειαζόμαστε περίπου 2 μικρούς βολβούς. Τα βράζουμε, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και στη συνέχεια ζυγίζουμε την ποσότητα της συνταγής. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα βρασμένα παντζάρια.
  • Ελαιόλαδο: Προτιμώ πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Νερό: Θα συμπληρώσει την υγρασία που χρειάζονται τα κριτσίνια για να ψηθούν.
  • Ξύδι: Ενισχύει τη γεύση αλλά βοηθάει να γίνουν θριφτά τα κριτσίνια.
  • Αλάτι: Μπορούμε να το παραλείψουμε ή να αυξομειώσουμε την ποσότητα του ανάλογα με τα γούστα μας.
  • Σκόρδο αποξηραμένο: Η προσθήκη του είναι προαιρετική αν και ταιριάζει εξαιρετικά με τα παντζάρια. Θα μπορούσαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε 1 σκελίδα σκόρδο αλλά σίγουρα θα δώσουν πιο έντονη γεύση.
  • Βaking powder: Απαραίτητο για τη συνταγή.
  • Πιπέρι: Μπορεί να παραληφθεί εφόσον δε μας αρέσει.
  • Βρώμη: Χρησιμοποιούμε νιφάδες βρώμης τις οποίες θα τις αλέσουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν (σχεδόν) σαν αλεύρι.
  • Αλεύρι: Θα χρειαστούμε αλεύρι γ.ο.χ (για όλες τις χρήσεις). Θα μπορούσε να αντικατασταθεί στην ίδια ποσότητα με αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι ολικής γ.ο.χ. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση θα αλλάξει το χρώμα των κριτσινιών.

Tips:

  • Για να γίνουν τραγανά τα κριτσίνια μας, δεν πρέπει να παραλείψουμε να τα αφήσουμε στον φούρνο με κλειστή πόρτα για τουλάχιστον 25-30′ λεπτά.
  • Αν το κάθε κριτσίνι έχει πολύ διαφορετικό μέγεθος ή μήκος από αυτά που προτείνω, ο χρόνος ψησίματος σίγουρα θα διαφέρει.
  • Αν φτιάξουμε μισή δόση (δηλαδή ένα ταψί), θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος ψησίματος.
  • Ο κάθε φούρνος διαφέρει για αυτό ελέγχουμε συχνά για να μη μας καούν.
  • Αν θέλουμε μπορούμε αφού σχηματίσουμε το κάθε κριτσίνι, να απλώσουμε σπόρους (όπως σουσάμι, παπαρονούσπορο, ποπ κινόα κ.α) και να τα ρολάρουμε πάνω σε αυτά.

Πως διατηρούνται:

Αφού κρυώσουν τελείως τα μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο βάζο ή σε ένα δοχείο αποθήκευσης που κλείνει με καπάκι. Διατηρούνται σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 5 μέρες.

Πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε:

  • Με λίγο τυρί ή ένα βραστό αυγό και κάποιο λαχανικό (πχ ντομάτα, αγγούρι) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τέλειο σνακ ή πρωινό.
  • Σε σαλάτα αντί για κρουτόν ή ψωμί.
  • Σε κάποιο πλατό τυριών.
  • Με κάποιο άλειμμα σαν ντιπ: Αυγοσαλάτα, κρέμα αβοκάντο, χούμους, τονοσαλάτα.

Υλικά

  • 130γρ παντζάρι βρασμένο
  • 60γρ ελαιόλαδο
  • 20γρ νερό
  • ¼ κ.γ αλάτι
  • ¼ κ.γ σκόρδο αποξηραμένο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ ξύδι (15γρ)
  • 1 κ.γ baking powder
  • Λίγο πιπέρι
  • 150γρ βρώμη αλεσμένη
  • 80γρ αλεύρι γ.ο.χ

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε κομμάτια τα παντζάρια και τα μεταφέρουμε στο μούλτι.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι, το σκόρδο και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα παντζαριού σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.
  4. Ανακατεύουμε αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 2 ταψιά.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18 κομμάτια των 25γρ και πλάθουμε κριτσίνια μήκους 20εκ.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Βάζουμε τα δυο ταψιά, αφήνοντας μια σχετική απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 30-35’ λεπτά.
  8. Αφού ψηθούν τα κριτσίνια μας τα αφήνουμε στο φούρνο με κλειστή πόρτα μέχρι να κρυώσει ο φούρνος ή για τουλάχιστον 25-30’ λεπτά.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *