Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Φανταστική κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με καρότα, πράσα, μυρωδικά και φέτα. Είναι πεντανόστιμη, ελαφριά και πραγματικά πολύ εύκολη.
8-10
30′
75′
Τώρα το καλοκαίρι τι θέλουμε; Τα φαγητά μας να είναι ελαφριά και να μη παίρνουν πολύ χρόνο στη προετοιμασία. Σήμερα λοιπόν σου έχω συνταγή για πανεύκολη, γρήγορη αλλά κυρίως πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο. Κάθε μπουκιά θυμίζει και μυρίζει καλοκαίρι. Τόσο αρωματική και τόσο γευστική που είμαι σίγουρη θα ξετρελαθείς.
Tips:
- Αν χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό σκεύος, η πίτα πρέπει να έχει ύψος περίπου 2 ½ δάκτυλα πριν το ψήσιμο. Αν έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο ύψος, αυξομειώνουμε το ψήσιμο ανάλογα.
- Αν η πίτα μας πάρει αρκετό χρώμα αλλά τα λαχανικά δεν έχουν μαλακώσει, σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μη μας καεί.
Υλικά
Για την πίτα:
- 1.300γρ κολοκυθάκια
- 160γρ καρότα
- 550γρ πράσα
- 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
- 3 κ.σ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 400γρ φέτα, θρυμματισμένη
- 120γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 170γρ γάλα
- Αλάτι & πιπέρι
- ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για το στήσιμο:
- 1 κ.γ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ βρώμη αλεσμένη
- 1 κ.σ κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα στον τρίφτη (στο χοντρό). Ψιλοκόβουμε τα πράσα.
- Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια μαζί με ½ κ.γ αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν για περίπου 1 ώρα.
- Όσο περιμένουμε, προσθέτουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα ψιλοκομμένα πράσα για περίπου 10’ λεπτά μέχρι να μαραθούν.
- Αφού περάσει η 1 ώρα, στύβουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα πράσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά για την πίτα, εκτός τα αυγά. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι.
- Βάζουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Λαδώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός οβάλ πυρέξ (διαμέτρων περίπου 32×22εκ) με 1 κ.γ ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τη βρώμη, αδειάζουμε το μείγμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Προαιρετικά πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμάσμένο φούρνο τον αέρα στους 200°C για περίπου 1 ώρα και 15’λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και να πάρει η πίτα μας ωραίο χρυσαφί χρώμα.
2 Σχόλια
Ωραια συνταγή! μπορώ να αντικαταστήσει το σιμιγδάλι με κάτι άλλο ώστε να γίνει gluten free?
Δεν το έχω δοκιμάσει με κάτι άλλο για να το προτείνω.