Χορτοφαγικοί λαχανοντολμάδες της μαμάς
Πεντανόστιμοι, λαχταριστοί και ζουμεροί κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες της μαμάς! Είναι vegan με γέμιση από ρύζι, φρέσκο κρεμμυδάκι, καρότο και μυρωδικά.
5-6
45′
60′
Λαχανοντολμάδες της μαμάς! Δύσκολο να χωρέσει σε λόγια τόση νοστιμιά! Είναι κοκκινιστοί, ζουμεροί, πεντανόστιμοι και vegan. (Γιατί η μαμά μαγείρευε vegan πριν καν ονομαστούν έτσι!) Ένα θα σας πω, στην ερώτηση της «Τι έχεις επιθυμήσει να σου φτιάξω τώρα που θα έρθεις» όταν ήμουν φοιτήτρια, η πρώτη απάντηση ήταν αυτό το πιάτο. Τους φτιάξαμε λοιπόν παρέα και σας τους παρουσιάζουμε!
Υλικά
- 1 λάχανο (2,5 κιλά)
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 3-4 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
- 160γρ ρύζι γλασέ
- 3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη (250γρ)
- Νερό
- 1 πρέζα καστανή ζάχαρη
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και το βράζουμε.
- Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Αφού βράσει το νερό, βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω και βράζουμε για 2-3’ λεπτά. Στη συνέχεια το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και βράζουμε για αλλά 2-3’ λεπτά.
- Με τη βοήθεια μιας πηρούνας αφαιρούμε προσεκτικά τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για περίπου 15’ λεπτά μέχρι να βγάλουμε όλα τα φύλλα.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για 2-3’ λεπτά.
- Προσθέτουμε τα καρότα και σωτάρουμε για 1-2’ λεπτά. Στη συνέχεια το ρύζι και σωτάρουμε για 1’ λεπτό ακόμα.
- Βάζουμε τη ντομάτα στον τρίφτη, 1 κούπα νερό, μαϊντανό, άνηθο, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10’ λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ακουμπάμε το σουρωτήρι, μεταφέρουμε τη γέμιση για να στραγγίξει. Το ζουμί το κρατάμε για τη συνέχεια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κοτσάνια από τον μαϊντανό, τον άνηθο και σπασμένα φύλλα (ή μικρά) από το λάχανο για να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας.
- Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο και αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι. Βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
- Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα χωρίς κενά για να μη μας ανοίξουν στο βράσιμο.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το ζουμί που έχουμε κρατήσει από τη γέμιση και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να φτάσει στο ύψος των λαχανοντολμάδων. Προστεθούμε αλάτι και πιπέρι.
- Τοποθετούμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς στο βράσιμο.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν.
Αφήστε ένα σχόλιο