search

Τραγανό ψωμί γάστρας

2

20′

60-70′

Τι καλύτερο από το φρεσκοψημένο, μοσχομυριστό και τραγανό σπιτικό ψωμί; Χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη και με όσο αλάτι εμείς θέλουμε. Δοκίμασα διαφορετικές ζύμες και επειδή δε μπορώ να επιλέξω…θα σας δώσω και τις 2 εκδοχές.

Tips:

  • Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερό αναλόγως με τα αλεύρια που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια.
  • Αν δε σου αρέσουν οι σπόροι μπορείς να τους παραλείψεις ή να βάλεις αυτούς που σου αρέσουν.
  • Οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο. Ομοίως και η θερμοκρασία.

Υλικά

Ολικής:

  • 400γρ αλεύρι ολικής (για ψωμί)
  • 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ)
  • 2 κ.σ μέλι (80γρ)
  • 1 κ.σ αλάτι (15-20γρ)
  • 2 ½ κούπες νερό χλιαρό
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο

Λευκό/Κίτρινο:

  • 1 κιλό αλεύρι κίτρινο
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ)
  • 2 κ.σ μέλι (80γρ)
  • 1 κ.σ αλάτι (15-20γρ)
  • 2 ½ κούπες νερό χλιαρό
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο

Προαιρετικά (και στις 2 ζύμες):

  • 4 κ.σ ηλιόσπορους
  • 3 κ.σ ποπ κινόα
  • 1 κ.σ παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ανακατευτούν καλά και να έχουμε μια ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη. (Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με το χέρι)
  2. Βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι, αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια το ζυμάρι μας.
  3. Μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12-14 ώρες.
  4. Βάζουμε μια γάστρα στο φούρνο και τη ζεσταίνουμε στους 250°C για περίπου 10’-15’ λεπτά.
  5. Όσο η γάστρα ζεσταίνεται, αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας, αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ, την απλώνουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε διπλώνοντας τις άκρες προς το κέντρο.
  6. Κόβουμε τη ζύμη στα δύο, σχηματίζουμε καρβελάκια, αλευρώνουμε ελαφρά τον πάτο τους και χαράσουμε την πάνω επιφάνεια με ένα μαχαίρι.
  7. Μόλις ζεσταθεί η γάστρα, προσεκτικά τοποθετούμε τα δύο καρβελάκια. Ψήνουμε με κλειστή γάστρα στο αέρα για 30’ λεπτά στους 250°C. Αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε στους 230°C και ψήνουμε για άλλα περίπου 30’ λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *