Τι καλύτερο από το φρεσκοψημένο, μοσχομυριστό και τραγανό σπιτικό ψωμί; Χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη και με όσο αλάτι εμείς θέλουμε. Δοκίμασα διαφορετικές ζύμες και επειδή δε μπορώ να επιλέξω…θα σας δώσω και τις 2 εκδοχές.

Tips:
- Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερό αναλόγως με τα αλεύρια που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Αν δε σου αρέσουν οι σπόροι μπορείς να τους παραλείψεις ή να βάλεις αυτούς που σου αρέσουν.
- Οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο. Ομοίως και η θερμοκρασία.
Υλικά
Ολικής:
- 400γρ αλεύρι ολικής (για ψωμί)
- 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ)
- 2 κ.σ μέλι (80γρ)
- 1 κ.σ αλάτι (15-20γρ)
- 2 ½ κούπες νερό χλιαρό
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
Λευκό/Κίτρινο:
- 1 κιλό αλεύρι κίτρινο
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ)
- 2 κ.σ μέλι (80γρ)
- 1 κ.σ αλάτι (15-20γρ)
- 2 ½ κούπες νερό χλιαρό
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
Προαιρετικά (και στις 2 ζύμες):
- 4 κ.σ ηλιόσπορους
- 3 κ.σ ποπ κινόα
- 1 κ.σ παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ανακατευτούν καλά και να έχουμε μια ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη. (Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με το χέρι)
- Βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι, αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια το ζυμάρι μας.
- Μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12-14 ώρες.
- Βάζουμε μια γάστρα στο φούρνο και τη ζεσταίνουμε στους 250°C για περίπου 10’-15’ λεπτά.
- Όσο η γάστρα ζεσταίνεται, αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας, αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ, την απλώνουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε διπλώνοντας τις άκρες προς το κέντρο.
- Κόβουμε τη ζύμη στα δύο, σχηματίζουμε καρβελάκια, αλευρώνουμε ελαφρά τον πάτο τους και χαράσουμε την πάνω επιφάνεια με ένα μαχαίρι.
- Μόλις ζεσταθεί η γάστρα, προσεκτικά τοποθετούμε τα δύο καρβελάκια. Ψήνουμε με κλειστή γάστρα στο αέρα για 30’ λεπτά στους 250°C. Αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε στους 230°C και ψήνουμε για άλλα περίπου 30’ λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήστε ένα σχόλιο