Πασχαλινά κουλουράκια
Αφράτα, τραγανά και θριφτά Πασχαλινά κουλουράκια της μαμάς με φυτικό βούτυρο. Πεντανόστιμα, λαχταριστά και αρωματισμένα με πορτοκάλι, μαστίχα και βανίλια.
34-36
50′
25-30′
Αυτά τα κουλουράκια, πέρα από Πάσχα μου θυμίζουν μαμά. Από τις μυρωδιές και τη γεύση μέχρι τη διαδικασία. Θυμάμαι από μικρή, να ανεβαίνω σε μια καρέκλα για να φτάνω τον πάγκο και να τα πλάσουμε μαζί. Η συνταγή λοιπόν είναι της μαμάς με 2-3 αλλαγές.
Υλικά
- 140γρ καστανή ζάχαρη
- 140γρ φυτικό βούτυρο (χρησιμοποίησα βούτυρο καρύδας)
- 2 αυγά (και 1 ακόμα για το άλειμμα)
- ½ κ.γ μαστίχα
- 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 βανίλια σε κάψουλα
- 80γρ χυμό πορτοκάλι
- 2 κ.γ baking powder
- 500-520γρ αλεύρι γ.ο.χ
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο για 1-2’ να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε για 2-3’ ακόμα. (Χρησιμοποιώ μίξερ για ευκολία, φυσικά μπορεί να γίνουν και απλά με ανακάτεμα με το χέρι).
- Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το χυμό και χτυπάμε να ανακατευτούν λίγο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει. (Ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω αλεύρι)
- Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη μας και πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχέδια θέλουμε.
- Καλύπτουμε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε τα κουλουράκια μας και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με αυγό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190-200°C για περίπου 25-30’ λεπτά.
Αφήστε ένα σχόλιο