search

Παστελαριές Σύρου

Παραδοσιακό Συριανό υγιεινό, θρεπτικό και πεντανόστιμο σνακ: Φυσικά αποξηραμένα στο ήλιο σύκα που πασπαλίζονται με καρύδια, σουσάμι, κανέλα και ψήνονται για λίγο στον φούρνο.

10′

Ένα παραδοσιακό Συριανό υγιεινό & θρεπτικό σνακ που αν σου αρέσουν τα σύκα είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψεις.

 Τα τελευταία χρόνια φτιάχνουμε με τη μαμά κάθε Αύγουστο με συνταγή της αξέχαστης & λατρεμένης μου γιαγιάς με κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Υλικά

  • Σύκα (φρέσκα)
  • Καρύδια αλεσμένα
  • Σουσάμι
  • Κανέλα
  • Φύλλα δάφνης

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε στον πάγκο μας απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πλένουμε τα σύκα και τα τοποθετούμε στο χαρτί για να στραγγίξουν.
  2. Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τα σύκα μας. Σκεπάζουμε με τούλι και βγάζουμε το ταψί στον ήλιο. Επιλέγουμε ένα σημείο του εξωτερικό χώρου μας που το βλέπει ο ήλιος κατά προτίμηση τις περισσότερες ώρες της μέρας. (Προαιρετικά, τα βάζουμε μέσα κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξανά βγάζουμε το επόμενο πρωί)
  3. Ο χρόνος που θα χρειαστούν για να αποξηραθούν κυμαίνεται ανάμεσα σε 7 έως 12 μέρες και εξαρτάται από την περίοδο που τα φτιάχνουμε, τη διάρκεια που εκτείθονται στον ήλιο και πόσο δυνατός είναι αυτός.
  4. Όταν τα σύκα μας μας συρρικνωθούν και γίνουν καφέ είναι έτοιμα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μην είναι πολύ σκληρά ώστε να μπορούμε να τα δουλέψουμε.
  5. Στη συνέχεια πλένουμε τα αποξηραμένα σύκα και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καρύδια, σουσάμι και κανέλα. Κόβουμε δυο σύκα παρόμοιου μεγέθους σταυρωτά. Βουτάμε το ένα ανοιγμένο σύκο στο μπολ και κλείνουμε με το άλλο, πιέζοντας τα δυνατά με τα δάκτυλα να κολλήσουν. (Σε περίπτωση που κάποιο σύκο έχει ξεραθεί πολύ, το βρέχουμε με λίγο νερό έτσι ώστε να μπορέσει να κολλήσει με το ταίρι του)
  7. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με όλα τα υπόλοιπα σύκα. Αραδιάζουμε τις παστελαριές σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190-200°C για 10’ λεπτά.
  8. Αφού κρυώσουν τοποθετούμε τις παστελαριές σε ένα γυάλινο βάζο, βάζοντας ενδιάμεσα φύλλα δάφνης.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *