Παραδοσιακή γλυκιά τυρόπιτα Σύρου
Αρωματική, πανεύκολη και πεντανόστιμη γλυκιά τυρόπιτα που τη φτιάχνουμε παραδοσιακά το Πάσχα στη Σύρο. Τόσο μαλακή και αφράτη που σχεδόν λιώνει στο στόμα. Με ανάλατη μυζήθρα, κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού και με μέλι στη δική μου εκδοχή.
12
10′
40-45′
Σήμερα με τεράστια χαρά και με μια μικρή δόση συγκίνησης, σας έχω μια συνταγή που καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Τόσο για τις γλυκές αναμνήσεις που μου φέρνει στο μυαλό όσο και για την υπερθεϊκή γεύση της.
Παραδοσιακή γλυκιά τυρόπιτα λοιπόν, που τη φτιάχνουμε στη Σύρο το Πάσχα. Η συνταγή είναι της λατρεμένης μου γιαγιάς που τόσο αγαπούσε να την ετοιμάζει και να τη φέρνει στο Πασχαλινό τραπέζι. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντικατέστησα την κρυσταλλική ζάχαρη με μέλι και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι πανεύκολη, πεντανόστιμη, αρωματική και τόσο μαλακή και αφράτη που σχεδόν λιώνει στο στόμα. Αλήθεια εσείς έχει τύχει να δοκιμάσετε ποτέ;
Υλικά
- 500γρ μυζήθρα ανάλατη νωπή (ή τυροβολιά Σύρου)
- 200γρ μέλι
- 1 κ.γ κανέλα
- 1 κ.γ ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 κάψουλα βανίλια
- 4 αυγά
- 50γρ σιμιγδάλι ψιλό
- Λίγο ελαιόλαδο
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μυζήθρα, το μέλι, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και ανακατεύουμε με το χέρι, λιώνοντας το τυρί μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βάζουμε τα αυγά ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ξανά.
- Λαδώνουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα από ένα ορθογώνιο ταψάκι 24×21εκ και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι, το κουνάμε ελαφρώς για να ισομοιράσουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για περίπου 40-45’ λεπτά μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφί χρώμα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε 12 κομμάτια.
Αφήστε ένα σχόλιο