search

Μαλακό και αφράτο πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης

4

30′

30-35′

Τι καλύτερο από το φρεσκοψημένο και μοσχομυριστό σπιτικό ψωμί; Χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη και με όσο αλάτι εμείς θέλουμε. Τώρα που «Μένουμε σπίτι», τι θα έλεγες να δοκιμάσεις να φτιάξεις το πιο αφράτο και μαλακό πολύσπορο ολικής άλεσης ψωμί που έχεις δοκιμάσει!

Tips:

  • Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερό αναλόγως με τα αλεύρια που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια.
  • Αν δε σου αρέσουν οι σπόροι μπορείς να τους παραλείψεις τόσο στη γέμιση όσο και στο τελείωμα.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 400γρ αλεύρι ολικής (για ψωμί)
  • 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ)
  • 2 κ.σ μέλι (100γρ)
  • 1 κ.σ αλάτι (15-20γρ)
  • 2 ½ κούπες νερό χλιαρό
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ηλιόσπορους
  • 2 κ.σ ποπ κινόα
  • 2 κ.σ βρώμη
  • 1 κ.σ παπαρουνόσπορο

Για το τελείωμα:

  • Ηλιόσπορους
  • Ποπ κινόα
  • Βρώμη
  • Παπαρουνόσπορο
  • Σουσάμι
  • Νερό χλιαρό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το νερό με τη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ανακατευτούν καλα για περίπου 3-5’ λεπτά.
  3. Βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι, αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια το ζυμάρι μας.
  4. Μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και με μια πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1-1 ½  ώρα).
  5. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Βάζουμε λίγο λάδι στον πάγκο μας και σχηματίζουμε φρατζολάκια ή καρβελάκια.
  6. Σε 2 ταψιά απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε τα ψωμιά μας. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις επιφάνειες τους με χλιαρό νερό, βάζουμε ό,τι σπόρους θέλουμε και τους πιέζουμε ελαφρά στο ζυμάρι μας.
  7. Σκεπάζουμε τα ταψιά με 2 πετσέτες και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για περίπου 30’ λεπτά.
  8. Μόλις περάσουν τα 30’ λεπτά και φουσκώσουν ξανά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για περίπου 30-35’ λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *