Τι καλύτερο από το φρεσκοψημένο και μοσχομυριστό σπιτικό ψωμί; Χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη και με όσο αλάτι εμείς θέλουμε. Τώρα που «Μένουμε σπίτι», τι θα έλεγες να δοκιμάσεις να φτιάξεις το πιο αφράτο και μαλακό πολύσπορο ολικής άλεσης ψωμί που έχεις δοκιμάσει!
Tips:
- Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερό αναλόγως με τα αλεύρια που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Αν δε σου αρέσουν οι σπόροι μπορείς να τους παραλείψεις τόσο στη γέμιση όσο και στο τελείωμα.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 400γρ. αλεύρι χωριάτικο σίτου σκληρού τύπου
- 600γρ. αλεύρι ολικής για ψωμί
- 600γρ. χλιαρό νερό (200+400γρ.)
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ.)
- 60γρ. μέλι
- 120γρ. ελαιόλαδο
- 60γρ. ταχίνι
- 2 κ.γ κοφτά αλάτι
- 50γρ. ηλιόσποροι
- 50γρ. κολοκυθόσποροι
- 30γρ. σουσάμι
Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον ό,τι μας αρέσει π.χ. παπαρουνόσπορο, ποπ κινόα, μαύρο σουσάμι κ.α.
Για το τελείωμα:
- Διάφορους σπόρους κ.α. όπως ηλιόσποροι, ποπ κινόα, βρώμη, παπαρουνόσπορο, σουσάμι
- Νερό χλιαρό με μέλι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε 200γρ. χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι. Αφήνουμε 10-15′ λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς, το επιπλέον νερό (400γρ.), το ελαιόλαδο και το ταχίνι. Ζυμώνουμε καλά στο μίξερ για 6-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Στα τελευταία λεπτά βάζουμε τους σπόρους και ζυμώνουμε ελαφρά να ενσωματωθούν.
- Βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι, αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια το ζυμάρι μας.
- Το μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και με μια πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1-1 ½ ώρα).
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Βάζουμε λίγο λάδι στον πάγκο μας και σχηματίζουμε φρατζολάκια ή καρβελάκια.
- Σε 2 ταψιά απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε τα ψωμιά μας.
- Σκεπάζουμε τα ταψιά με πετσέτες και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν πάλι για 45-60’ λεπτά.
- Όταν φουσκώσουν αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και μετά με το νεράκι με μέλι. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σπόρους της επιλογής μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190-200°C για περίπου 30-35’ λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήστε ένα σχόλιο