search

Καρυδόπιτα με μελάσα

Καρυδόπιτα με μελάσα και επικάλυψη κουβερτούρας. Πεντανόστιμη και αρωματική χωρίς βούτυρο, χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη και τόσο εύκολη που δε θα χρειαστούμε ούτε μίξερ.

10-12

15′

30-35′

Υλικά

Για το σιρόπι:

  • 300γρ νερό βραστό
  • 160γρ μελάσα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 6 γαρύφαλλα

Για την καρυδόπιτα:

  • 4 αυγά
  • 160γρ μελάσα
  • 80γρ ελαιόλαδο (+λίγο ακόμα)
  • 90γρ γάλα
  • 180γρ σιμιγδάλι
  • 50γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
  • 2 κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ baking σόδα
  • 2 κ.γ ξύδι
  • 100γρ καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 40γρ κουβερτούρα τριμμένη (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • 90γρ κουβερτούρα
  • 15γρ λάδι καρύδας

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει: Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η μελάσα.
  2. Για την καρυδόπιτα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη για περίπου 1’ λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τη μελάσα, το λάδι, το γάλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλο, το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Σε ένα ποτηράκι βάζουμε τη baking σόδα, προσθέτουμε το ξύδι (θα αφρίσει αμέσως) αναδεύουμε με ένα κουταλάκι, ρίχνουμε στο μπολ μας και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Ρίχνουμε τα καρύδια, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ξανά.
  7. Λαδώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι (ή ταψάκι) διαμέτρου 25εκ με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-190°C για περίπου 30-35’ λεπτά.
  8. Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε τουλάχιστον 45-50’ λεπτά για να ξεφορμάρουμε.
  9. Για την επικάλυψη: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας και περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *