search

Φαλάφελ φούρνου με σως ταχινιού

Τα πιο νόστιμα φαλάφελ! Υγιεινά, θρεπτικά και χορταστικά με λαχανικά, μυρωδικά και βρώμη. Eίναι πολύ μαλακά, vegan και ψημένα στον φούρνο. Συνοδεύουμε με μια φανταστική σως με βάση το ταχίνι.

12-14

30′

25′

Τα αγαπημένα μου φαλάφελ, (ή αλλιώς ρεβυθοκεφτέδες φούρνου έτσι;!) Όπως και να τα πεις είναι αρωματικά, πεντανόστιμα, θρεπτικά και πολύ χορταστικά. Ο συνδιασμός ρεβύθια-λεμόνι-κάρυ είναι ειλικρινά εκπληκτικός. Φυσικά αν θέλεις μπορείς να αντικαταστήσεις ή να προσθέσεις διαφορά μυρωδικά όπως: κόλιανδρο, κύμινο, μπούκοβο, τζίντζερ κτλ

Υλικά

Για τα φαλάφελ:

  • 450γρ ρεβύθια βρασμένα
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (140γρ)
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη (90γρ)
  • 1 καρότο τριμμένο (50γρ)
  • 2-3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6-7 φύλλα φρέσκος δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ κάρυ (ή κύμινο)
  • Ξύσμα και χυμό λεμονιού (περίπου από μισό)
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ βρώμη αλεσμένη

Για τη σως ταχινιού:

  • 25γρ ταχίνι
  • 1 κ.σ μουστάρδα (20γρ)
  • 1 κ.γ μέλι (10γρ)
  • 1 κ.γ ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.γ χυμό λεμόνι
  • ½-1 κ.σ νερό
  • Κάρυ
  • Τζίντζερ
  • Σκόνη σκόρδου
  • Αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Αφού βράσουμε τα ρεβύθια, τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά και να κρυώσουν τελείως. (Αν τα βάλουμε και στο ψυγείο και τα φτιάξουμε την επόμενη μέρα ακόμα καλύτερα)
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  4. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα ρεβύθια και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  5. Στη συνέχεια βάζουμε στο μπλέντερ τα σοταρισμένα λαχανικά, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο πολτοποιούμε και μεταφέρουμε στο μπολ.
  6. Προσθέτουμε στο μπολ κάρυ (ή κύμινο), αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό λεμονιού και τη βρώμη. Ανακατεύουμε και σχηματίζουμε κεφτεδάκια. (Αν κολλάει πολύ η ζύμη, λαδώνουμε τα χέρια μας)
  7. Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190-200°C για περίπου 25’. Αν θέλουμε στα 15’ λεπτά γυρίζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες για να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.
  8. Για τη σως: ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αυξομειώνουμε τις ποσότητες ανάλογα τα γούστα μας.
  9. Σερβίρουμε προαιρετικά με τη σως ταχινιού, παπαρουνόσπορο, σουσάμι και πολύχρωμη σαλάτα. Καλή απόλαυση!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

5 Σχόλια

  1. Πολύ νόστιμα αλλά μου βγήκαν στεγνά και θρυμματιζονταν εύκολα. Τι μπορει να φταίει;

    1. Ενδεχομένως να μην είχαν βράσει αρκετά τα ρεβίθια και να χρειαζόταν λίγη περισσότερη υγρασία η ζύμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *