Ατομικές τάρτες με κρέμα βανίλιας και φράουλα
Πανέμορφες, λαχταριστές ατομικές τάρτες. Η βάση τους είναι τραγανή, θριφτή και χωρίς βούτυρο. Η κρέμα βανίλιας είναι βελούδινη και οι φράουλες γλυκόξινες και πεντανόστιμες. Συνδυασμός: ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ!
5
35′
20-25′
Ατομικές τάρτες με φράουλες. Νομίζω είναι από τις συνταγές που θα μπορούσα να μην περιγράψω τίποτα απολύτως και να αφήσω την εικόνα να μιλήσει από μόνη της. Όσο όμορφες φαίνονται, τόσο συναρπαστικά νόστιμες είναι! Σας το υπόσχομαι!
Δε θα σας αφήσω όμως έτσι γιατί παρ’ολο που λένε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, εγώ απολαμβάνω τις περιγραφές. Είναι λοιπόν οι τάρτες που ετοίμασα στο τραπέζι της γιορτής μου και λάτρεψαν όλοι. Δεν είχα χρόνο για νέους πειραματισμούς όμως και έτσι συνδύασα τρεις διαφορετικές συνταγές μου και βγήκαν αυτά τα μικρά ποιήματα. Η βάση τους είναι τραγανή, θριφτή και χωρίς βούτυρο. Η κρέμα βανίλιας είναι βελούδινη και οι φράουλες γλυκόξινες και πεντανόστιμες. Συνδυασμός: ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 200γρ φαριν απ (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 70γρ ελαιόλαδο
- 55γρ λευκό κρασί
- 1 κάψουλα βανίλια
- 25γρ καστανή ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας)
Για την κρέμα:
- 400γρ γάλα (350γρ+50γρ)
- 60γρ μέλι
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μικρή τσιμπιά αλάτι (προαιρετικά)
- 35γρ κορν φλάουρ
Για τις φράουλες:
- 200γρ φράουλες κατεψυγμένες
- 35γρ μέλι (ή και παραπάνω)
- 5γρ κορν φλάουρ
- 20γρ νερό
- 3-4 φύλλα φρέσκου δυόσμου (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε 5 ίδια μπαλάκια. Με τη βοήθεια ενός πλαστή χειρός ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε διάμετρο περίπου 14 εκ.
- Μεταφέρουμε το ανοιγμένο φύλλο σε μια θήκη σιλικόνης για τάρτα 12εκ και καλύπτουμε ομοιόμορφα τον πάτο και τα τοιχώματα. (Αν οι θήκες μας δεν είναι σιλικόνης, καλό είναι να τις αλείψουμε πρώτα με λίγο ελαιόλαδο.)
- Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη ζύμη τόσο στον πάτο όσο και στα τοιχώματα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τις υπόλοιπες τάρτες.
- Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-190°C για 20-25’.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
Για την κρέμα:
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τα 350γρ γάλα, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για να λιώσει το μέλι.
- Σε ένα ποτηράκι προσθέτουμε το κορν φλάουρ, τα 50γρ γάλα και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι μέχρι να λιώσει τελείως το κορν φλάουρ και να γίνει ένα λείο υγρό.
- Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα, προσθέτουμε το μείγμα κορν φλάουρ στο κατσαρολάκι ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Συνεχίζουμε να ανακατεύομε για λίγο ακόμα, μέχρι να πάρει μια βράση και να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και όσο είναι ακόμα ζέστη η κρέμα, τη μοιράζουμε στις τάρτες μας.
Για τις φράουλες:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φράουλες, το μέλι και τον δυόσμο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους οι φράουλες και να μαλακώσουν. (περίπου 5-7’ λεπτά)
- Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε καλά το κορν φλάουρ στο νερό και το αδειάζουμε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν και αποσύρουμε από τη φωτιά. (Μπορούμε αν θέλουμε πριν βάλουμε το κορν φλάουρ να πατήσουμε τις φράουλες με ένα πηρούνι και να μοιάζει με μαρμελάδα)
- Μοιράζουμε τις φράουλες στις τάρτες μας και σερβίρουμε. Διατηρούνται στο ψυγείο.
Αφήστε ένα σχόλιο