search

Ατομικά αφράτα ψωμάκια

Φανταστικά, πεντανόστιμα και εξαιρετικά αφράτα ψωμάκια με ελαιόλαδο και χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη. Ιδανικά για να συνοδέψουν το φαγητό αλλά και για να φτιάξουμε ατομικά μπεργκεράκια.

12-14

40′

30-35′

Απίστευτα αφράτα, μαλακά και πεντανόστιμα ατομικά ψωμάκια που τα λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!

Tips:

  • Προσοχή τα υγρά που θα βάλουμε να μην είναι καυτά γιατί θα κάψουν τη μαγιά και δε θα φουσκώσουν.
  • Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι.
  • Τα ψωμάκια πριν τα ψήσιμο καλό είναι να έχουν ενωθεί μεταξύ τους. Έτσι, θα βγουν πιο μαλακά.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αλεύρι ντίνκελ ή με αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις (αλλά θα βγουν λιγότερο αφράτα)
  • Μπορούμε να κάνουμε τα ψωμάκια πολύσπορα βάζοντας στη ζύμη διάφορους σπόρους όπως ηλιόσπορους, σουσάμι, παρανούσπορο κ.α.
  • Ο χρόνος για τα φουσκώματα μπορεί να διαφέρει και εξαρτάται από την εποχή και το πόσο κρύο μπορεί να έχει.

Πως διατηρούνται:

  • Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην ψωμιέρα για 2-3 μέρες, ιδανικά αποθηκευμένα σε μια κλειστή σακούλα.
  • Εναλλακτικά τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη σε μια σακούλα και αφαιρούμε κάθε φορά αυτά που θέλουμε να καταναλώσουμε.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κούπα γάλα χλιαρό (130γρ) (ή φυτικό)
  • ½ κούπα νερό χλιαρό (120γρ)
  • 1 φακελάκι ξηρή μάγια
  • 1 κ.σ μέλι (50γρ)
  • 1 αυγό
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο (60γρ)
  • 10γρ αλάτι

Προαιρετικά για το τελείωμα:

  • χλιαρό νερό
  • σουσάμι
  • παπαρουνόσπορος
  • ποπ κινόα

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ανακατευτούν καλά και να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. (Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με το χέρι)
  2. Βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι, αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια το ζυμάρι μας.
  3. Μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και με μια πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1-1 ½  ώρα).
  4. Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, βάζουμε λίγο λάδι στον πάγκο μας και την απλώνουμε. Την κόβουμε σε κομμάτια και σχηματίζουμε 12-14 μπαλάκια περίπου 60-70γρ. (Ζυγίζουμε για να μας βγουν περίπου ίδια και να ψηθούν ομοιόμορφα)
  5. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί ή πυρέξ (περίπου 33×22 εκ) και τοποθετούμε τα μπαλάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
  6. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λίγο χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι, (ποπ κινόα, παπαρουνόσπορο ή ό,τι άλλο σπόρο θέλουμε)
  7. Καλύπτουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά και να ενωθούν μεταξύ τους, για περίπου 30′-60′ λεπτά.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C-200°C στον αέρα για περίπου 30-35’ λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας HEALTHY TASTELAND. Συνεπώς, απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *