Apple butter
11/10/2021
Καταπληκτικό άλειμμα μήλου με κανέλα, μοσχοκάρυδο και με υφή που θυμίζει αυτή του…βουτύρου. Μπορούμε να σερβίρουμε σαν topping σε ψωμί, γιαούρτι, pancakes, βάφλες και πολλά ακόμα.
10
15′
40-45′
Ένα βαζάκι γεμάτο μυρωδιές και αρώματα από φθινόπωρο. Συμπυκνωμένη οοολη η γεύση του φθινοπώρου σε αυτό το υπερφανταστικό και ασύλληπτα νόστιμο άλειμμα μήλου. Τα υλικά του για μένα έχουν δημιουργηθεί ειλικρινά για να συνδυάζονται: μήλο-κανέλα-μοσχοκάρυδο. Απολαύστε το με ζεστό φρυγανισμένο ψωμί, σε pancakes, σε βάφλες, σε porridge, σε γιαούρτι, σε οvernight oats και γενικά όπου σας αρέσει.
Tips:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γλυκαντικό της αρεσκείας σας και σε ό,τι ποσότητα επιθυμείτε. (Ενδεικτικά: χουρμάδες, μέλι, σιρόπι σφενδάμου κ.α)
- Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες, ίσως και παραπάνω. Ο χρόνος συντήρησης ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα και το είδος του γλυκαντικού που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Θα χρειαστείτε ένα βαζάκι χωρητικότητας 350γρ.


Υλικά
- 1 κιλό μήλα (περίπου 6 κομμάτια)
- 2 κούπες νερό (500ml)
- 1 ½ κ.γ κανέλα
- ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ λεμόνι
- Γλυκαντικό (χρησιμοποίησα 2 κ.σ ζάχαρη καρύδας)
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομματάκια.
- Τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. (Το νερό πρέπει σχεδόν να καλύπτει τα μήλα, οπότε ίσως χρειαστεί και παραπάνω από 2 κούπες)
- Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει μια βράση κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20’ λεπτά.
- Μετά τα 20’ ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το νερό, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε πολύ καλά. (Εναλλακτικά αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα κόβουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι)
- Επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο του πολτού ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια πάστα. (για περίπου 10’-15’)
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μεταφέρουμε σε ένα βάζο που έχουμε σκουπίσει πολύ καλά.
- Όταν κρυώσει τελείως, κλείνουμε με το καπάκι και μεταφέρουμε στο ψυγείο.
Αφήστε ένα σχόλιο