Καρυδόπιτα με μελάσα
Καρυδόπιτα με μελάσα και επικάλυψη κουβερτούρας. Πεντανόστιμη και αρωματική χωρίς βούτυρο, χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη και τόσο εύκολη που δε θα χρειαστούμε ούτε μίξερ.
10-12
15′
30-35′
Υλικά
Για το σιρόπι:
- 300γρ νερό βραστό
- 160γρ μελάσα
- 1 ξύλο κανέλας
- 6 γαρύφαλλα
Για την καρυδόπιτα:
- 4 αυγά
- 160γρ μελάσα
- 80γρ ελαιόλαδο (+λίγο ακόμα)
- 90γρ γάλα
- 180γρ σιμιγδάλι
- 50γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ κανέλα
- ½ κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
- 2 κ.γ baking powder
- 1 κ.γ baking σόδα
- 2 κ.γ ξύδι
- 100γρ καρύδια χοντροαλεσμένα
- 40γρ κουβερτούρα τριμμένη (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
- 90γρ κουβερτούρα
- 15γρ λάδι καρύδας
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει: Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η μελάσα.
- Για την καρυδόπιτα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη για περίπου 1’ λεπτό.
- Προσθέτουμε τη μελάσα, το λάδι, το γάλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλο, το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Σε ένα ποτηράκι βάζουμε τη baking σόδα, προσθέτουμε το ξύδι (θα αφρίσει αμέσως) αναδεύουμε με ένα κουταλάκι, ρίχνουμε στο μπολ μας και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε τα καρύδια, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ξανά.
- Λαδώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι (ή ταψάκι) διαμέτρου 25εκ με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-190°C για περίπου 30-35’ λεπτά.
- Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε τουλάχιστον 45-50’ λεπτά για να ξεφορμάρουμε.
- Για την επικάλυψη: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας και περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα.
Αφήστε ένα σχόλιο