Vegan μελομακάρονα
Μαλακά και αφράτα εναλλακτικά μελομακάρονα με μελάσα. Είναι αρωματικά και θρεπτικά με γεύση κανέλας, γαρύφαλλου και πορτοκαλιού που με την πρώτη μπουκιά σου φέρνουν τα Χριστούγεννα λίγο πιο κοντά.
18
25′
20-25′
Μου το ζητήσατε και εγώ χατήρια δε χαλάω! Τι σας έχω λοιπόν; Vegan μελομακάρονα ή αλλιώς «μελασομακάρονα»!
Υλικά
Για το σιρόπι:
- 150γρ νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 γαρύφαλλα ολόκληρα
- 2 φέτες πορτοκάλι
- 110γρ μελάσα
Για τη ζύμη:
- 100γρ χυμό πορτοκάλι
- 110γρ ελαιόλαδο
- 40γρ μελάσα
- ½ κ.γ baking σόδα
- ½ κ.γ baking powder
- 1 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
- 1 κ.γ κανέλα
- ¼ κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
- 50γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 250γρ αλεύρι ολικής μαλακό
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο τη μελάσα, σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 2’ λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μελάσα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, τη μελάσα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε τη baking σόδα, το baking powder, χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε για 1’ λεπτό. (Η σόδα θα ενεργοποιηθεί και το μείγμα θα φουσκώσει ελαφρώς)
- Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς αρχικά με το σύρμα και στη συνέχεια απαλά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. (Δε ζυμώνουμε, απλά ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη)
- Πλάθουμε μελομακάρονα (30γρ το κάθε ένα) και με ένα μαχαίρι τα χαράσουμε σταυρωτά.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και τοποθετούμε τα μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C για περίπου 20-25’ λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για περίπου 30-40’’. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. (Προαιρετικά: με το σιρόπι που θα περισσέψει περιχύνουμε τα μελομακάρονα)
- Αλείφουμε κάθε μελομακάρονο με λίγη μελάσα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Αφήστε ένα σχόλιο