Τα ντόνατς αδιαμφισβήτητα τα αγαπάνε μικροί και μεγάλοι. Να σου πω ένα μυστικό όμως; Δε χρειάζεται να είναι τηγανητά, γεμάτα ζάχαρη και βούτυρο για να είναι πεντανόστιμα, αφράτα και λαχταριστά. Χρειάζεσαι μόνο μια συσκευή για μίνι ντόνατς και περίπου 10’ για να τα απολαύσεις.
Υλικά
Για τα donuts:
- 1 αυγό
- 50γρ καστανή ζάχαρη
- 1 κάψουλα βανίλια
- 10γρ ελαιόλαδο
- 35γρ γιαούρτι 2%
- 70γρ γάλα
- 2 κ.γ baking powder
- 100γρ αλεύρι γ.ο.χ
Γλάσο φυστικοβούτυρου:
- 60γρ φυστικοβούτυρο
- 20γρ μέλι
- 30γρ κουβερτούρα
- Λίγο γάλα (περίπου 15-30γρ ανάλογα με το ποσο ρευστό είναι το φυστικοβούτυρο μας)
Γλάσο σοκολάτας:
- 50γρ κουβερτούρα
- 20γρ γάλα
Εκτέλεση
- Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε το αυγό, τη καστανή ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. (Δηλαδή μέχρι να γίνουν ένα σχετικά πηχτός χυλός)
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το γάλα και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και λείο μείγμα.
- Θερμαίνουμε τη συσκευή για mini donuts και πριν βάλουμε το μείγμα μας, αλείφουμε τις θήκες με λίγο ελαιόλαδο.
- Μοιράζουμε το μείγμα μας ομοιόμορφα στις θήκες της κάτω πλάκας και ψήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να πάρει όμορφο χρυσαφί χρώμα. (3-5’ ανάλογα με τη συσκευή)
- Για το γλάσο (και για τις 2 εκδοχές): βάζουμε είτε σε ένα γυάλινο μπολ και λιώνουμε στο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί, είτε προσεκτικά σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν.
- Βουτάμε τα donuts στο γλάσο μέχρι τη μέση και γαρνίρουμε με ό,τι άλλο θέλουμε.
4 Σχόλια
για να τα ψησουμε στον φουρνο, στους ποσους βαθμους, σε ποιο setting και για ποση ωρα θα πρέπει να ψηθουν;
Δε γνωρίζω. Δεν τα έχω δοκιμάσει σε φούρνο.
Μπορώ να βάλω αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του;
Ναι, αλλά θα παραλείψετε το baking powder.