Σπανακοπιτάκια με πράσο και φέτα
Αφράτα, μαλακά και πεντανόστιμα σπανακοπιτάκια με απίθανη ζύμη γιαουρτιού με ελαιόλαδο και πλούσια γέμιση από σπανάκι, πράσο, φέτα και μυρωδικά.
25-26
40′
35′
Σας έχω πει πολλές φορές ότι έχω αμέτρητες αναμνήσεις από τη παιδική μου ηλικία από την καταπληκτική μαγειρική της μαμάς, που ήταν, είναι και θα είναι έμπνευση για εμένα. Ξέρω ότι για τους περισσότερους «Σαν της μαμάς…δεν έχει» αλλά εγώ έχω επιπλέον τη χαρά να συμφωνεί μαζί μου και οποίος είχε φάει από τα χέρια της στην οικογενειακή ταβέρνα που διατηρούσαν οι δικοί μου στο νησί.
Σταματάω τη φλυαρία και σας παρουσιάζω τα λατρεμένα Σπανακοπιτάκια της με πράσο και φέτα. Ιδανικά για πρωινό, σνακ ή και για ελαφρύ γεύμα αν συνδυαστούν κατάλληλα.
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (280γρ)
- 150γρ σπανάκι καθαρισμένο και κομμένο
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 200γρ φέτα
Για τη ζύμη:
- 200γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 180γρ ελαιόλαδο
- 380γρ φαρίν απ (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- Αλάτι
Για το τελείωμα:
- 1 αυγό
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα πράσα για 2-3’ λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει θρυμματίζουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο. Το πάχος του πρέπει να είναι περίπου 2-3 χιλιοστά.
- Με ένα ποτήρι ή μπολάκι (διαμέτρου 7-8εκ) κόβουμε τη ζύμη μας σε κύκλους. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Απλώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί.
- Παίρνουμε κάθε κύκλο στο χέρι μας, βάζουμε περίπου 1 κ.σ από τη γέμιση, κλείνουμε την χούφτα μας και πατάμε τις άκρες να κλείσουν
- Βάζουμε τα πιτάκια μας στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω και τα πιέζουμε ελαφρώς δίνοντας τους σχήμα.
- Χτυπάμε το αυγό και τα αλείφουμε με ένα πινέλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C για περίπου 35’ λεπτά μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα.
2 Σχόλια
Μαρία μου θα μπορούσα να βάλω αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μπεικιν?
Και αν ναι σε τι ποσότητες?
Σ ευχαριστώ πολύ ❤️
Ναι, θα μπορούσες. Τώρα για τις ποσότητες με μια μικρή επιφύλαξη: για την ίδια ποσότητα αλεύρι λογικά θα χρειαστούν 2 γεμάτα κ.γ baking powder.