Μηλόπιτα της μαμάς
Υπερφανταστική, πεντανόστιμη και λαχταριστή μηλόπιτα. Γεμιστή με καραμελωμένα μήλα μέσα σε υπέροχη θριφτή, αφράτη ζύμη χωρίς βούτυρο. Η πιο τέλεια μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
8-10
40′
40-45′
Τι να πρωτοπώ για αυτή τη συνταγή; Τη λατρεύω! Η μηλόπιτα της μαμάς μου σε healthier εκδοχή! Ίσως είναι η πιο ωραία μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Θριφτή, αφράτη, γεμάτη αρώματα και γεύσεις που ξετρελαίνει όποιον τη δοκιμάζει.
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό μήλα
- 1 κ.γ κανέλα
- ½ κ.γ γαρύφαλο
- 200γρ νερό
- 100γρ καστανή ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας)
- 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
- 15γρ κορν φλάουρ (& 1 κ.σ νερό)
Για το φύλλο:
- 400γρ φαρίνα
- 140γρ ελαιόλαδο
- 110γρ λευκό ξηρό κρασί
- 2 κάψουλες βανίλιες
- 50γρ καστανή ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανάβουμε το μάτι.
- Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και κλείνουμε με το καπάκι για 5’ λεπτά. Ανοίγουμε και ελέγχουμε ανακατεύοντας.
- Μετά τα 5’ λεπτά, βγάζουμε το καπάκι και βράζουμε για αλλά 10-15’ λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε το κορν φλάουρ με τη 1 κ.σ νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας για να πήξει η σάλτσα με τα μήλα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε.
- Για το φύλλο: Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 1/3 και 2/3. Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 24εκ. Ανοίγουμε σε φύλλο τα 2/3 τη ζύμης ανάμεσα σε δυο αντικολλητικά χαρτιά με τη βοήθεια ενός πλαστή σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί μας (περίπου 30εκ). Βγάζουμε το ένα αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίζουμε το φύλλο στο ταψάκι μας. Αφαιρούμε και το δεύτερο αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε το φύλλο στον πάτο του ταψιού αλλά και στα τοιχώματα.
- Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για το φύλλο, ανοίγουμε και το 1/3 της ζύμης σε μέγεθος όσο είναι το ταψί μας και το μεταφέρουμε πάνω από τα μήλα.
- Ενώνουμε στις άκρες το κάτω με το πάνω φύλλο και τρυπάμε με το πιρούνι την επιφάνεια της μηλόπιτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για περίπου 40-45’ λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
4 Σχόλια
Καλησπέρα ! Με τι θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το λευκό κρασί , για να φάει και ο μικρός ;;
Θα έλεγα με νερό και 1-2κ.γ ξύδι. Ίσως όμως αλλάξει ελαφρώς η υφή της ζύμης.
Πανεύκολη, γρήγορη, οικονομική και πάνω από όλα
Πεντανόστιμη !!!
Θα μπορούσα να βάλω μέλι αντί για ζάχαρη;